G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Az ember, akit felfüggesztettek

álláspont

A balliberális gyűlöletkampány elérkezett a színpadi politizáláshoz. Na, nem holmi patrióta színházi előadást kezdtek a maguk módján ócsárolni, hanem némi túlzással magát a színpadot, illetve annak használatát.

Andrej Babiš ugyanis odáig merészkedett, hogy egy színpadra állt Orbán Viktorral, a nemrégiben Budapesten, az Alapjogokért Központ rendezésében megtartott CPAC Hungary-n, a Konzervatív Politikai Akció Konferencián. Az ilyesmi főbenjáró bűnnek számít haladár körökben, ezért az Európai Parlament liberális pártcsaládja, az ALDE stockholmi kongresszusán határozott többséggel elfogadta azt az indítványt, amely felfüggeszti a volt cseh miniszterelnök pártvezetői jogait a pártszövetségben és vizsgálatot indít pártja, az ANO ellen.

Az indítványt a Momentum, ki más, kezdeményezte a holland, a svéd, az osztrák, a szlovák, és a lengyel liberális pártokkal együtt. Babiš előre sejtette, hogy színpadi fellépése kiveri majd a biztosítékot liberális körökben. CPAC Hungary előtt interjút adott a Magyar Hírlapnak, amelyben ki is jelentette, hogy úgy döntött, pártja nevében ő fog beszédet mondani a CAPC-n, ami a fősodratú médiának is „jól fog jönni”.

Hát jól is jött, mert ürügyet szolgáltatott arra, hogy folytatódjon ellene az a lejáratási kampány, amely még a cseh politikus miniszterelnökségének idején kezdődött el, és amely végül is a választási vereségét hozó utat kikövezte.

De miért kell egy hatalomból kikerült volt miniszterelnökbe megint belerúgni? Hiszen a globális balliberális áramlat elérte célját, ellenzékbe kényszerített egy olyan politikust, aki kormányfői posztja előtt az Európai Unió egyik legjobb pénzügyminiszterének számított.

A most Prágában hatalmon lévő ötpárti koalíciós kormány éppen olyan „vegyes felvágott”, mint amilyen a magyar pártok „összefogása” volt a tavalyi választások előtt. És körülbelül ugyanannyira is képes. Prágában sorozatos tüntetéseken követelik a kormány lemondását a csökkenő életszínvonal és Ukrajna bőséges támogatása miatt. És akkor ráadásul ott van még Babiš is, és pártja az ANO. Reális alternatíva a jelenlegi kormánnyal szemben. Így aztán bizonyára nem véletlen, hogy az ALDE nem csak Babišra, hanem pártjára is kiterjesztette a vizsgálatot, hogy – ahogy mondják – „felmérjék az ANO liberális elköteleződését”.

Mindez valószínűleg csak a kezdet, a cél, a következő parlamenti választások előtt Babiš ellehetetlenítése, már ha sikerül. Merthogy Szlovákiában már decemberben kitört a kormányválság, az ottani „Európa-párti vegyes felvágott”, a „négyek bandája” pártkoalíció eddig bírta. Május elején lemondott a miniszterelnök, szeptemberben előre hozott választások lesznek. Törökországban pedig éppen most bukta el az ugyancsak nyugati segédlettel összetákolt hatpárti ellenzék az elnök- és parlamenti választásokat. Szóval nyugodtan kijelenthető, hogy a térségben nem nagyon működik az amerikai „demokráciaexport”. Az exportőröknek most éppen a jelenlegi cseh kormányképződménynek a megmentése a legfőbb célja.

A Momentum közleménye így indokolta a Babiš és az ANO elleni megtorló intézkedéseket: elfogadhatatlan, hogy miközben a Duna egyik oldalán diákokat fújnak le könnygázzal, addig a másik oldalán pártcsaládunk egyik tagja Orbán Viktorral áll egy színpadra. A dokumentum szerint a liberális közösségben komoly következménnyel jár, ha valaki az Európa-ellenes erők oldalára áll.

Most ne menjünk bele abba, hogy a pedagógus- és diáktüntetésen ki volt erőszakos, miért kellett a rendőröknek könnygázt alkalmazni. Viszont azért feltennénk azt a kérdést, hogy amikor Franciaországban napi rendszerességgel brutálisan verik szét a tüntetéseket, akkor az ALDE-ban senkinek nem jut az eszébe, hogy az európai értékeket kérje számon? Ami pedig az ALDE-ban a komoly következményeket illeti, azért lassan a sommás kijelentésekkel, mert George Orwell óta tudjuk, hogy bár mindenki egyenlő, vagyis mindenkire egyformán vonatkoznak a szabályok és a törvények, azért vannak egyenlőbbek is.

És az Európai Unióban pontosan így van, Orwell után szabadon.

A szerző főmunkatárs