Bán Károly

Vélemény és vita

A főpolgármester glóriája

Karácsony úgy van jelen a közéletben már kétszer miniszterelnök-jelöltként is, nem csak egy világváros vezetőjeként, hogy maga nem tud soha semmit, neki nincs köze kudarchoz, ballépéshez, melléfogáshoz, korrupciógyanús ügyhöz

álláspont

A magyarországi ellenzéket tápláló külföldi pénzcsapok üzemszerű működtetésének egyik főguruja, az Action for Democracy vezetője, vagyis Korányi Dávid Karácsony Gergely személyes jó barátja, és közvetlen munkatársa volt a Főpolgármesteri Hivatalban, akit „a budapesti adófizetők pénzéből fizetett” a főpolgármester. Ráadásul, mint az a héten Korányi feleségének nyilatkozatából kiderült, férje főtanácsadóként úgy kapott havi csaknem egymillió forintos apanázst, hogy egy éve nem is járt már Magyarországon.

Nos, ennek tükrében kellene választ adnunk arra, hogy a csaknem négymilliárd forintnyi, részben Amerikából, részben pedig Svájcból érkező „mikroadományokról” a főpolgármester tavaly még azt nyilatkozta a sajtó előtt, hogy a baloldal nem kapott külföldről támogatást. „Nem. Nem is lehet, és nem is lenne helyes” – ezt mondta szó szerint az ellenzék legmagasabb közjogi tisztségét betöltő politikus, aki maga is miniszterelnök-jelölt volt, sőt az előválasztást meg is nyerte, s ameddig „nem ütötte el a villamos", nem is akart lemondani arról, hogy a hatpárti ellenzék közös kormányfőjelöltje legyen.

Egy füstös szobában azonban kiderült, meggyőzte őt Márki-Zay Péter, hogy mégis elütötte a villamos, bármennyire is nem látszik ez rajta, a mikroadományozók pedig inkább az angolul kiválóan beszélő, sokáig Kanadában élő riválisát választották. A főpolgármester úgy nem tud semmit az ide érkező pénzadományokról, hogy a maga ötszázmillió forintjával, amelybe egy Óbudán kiszivárgott hangfelvétel szerint az előválasztási kampánya került a 99 Mozgalom patronálásával, a mai napig nem számolt el. A nyilvánosság számára semmiképpen. 

Már a feledés homályába vész, hogy az egyik Anonymus-videóban az álarcos alak olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek arról tanúskodtak, hogy egy bizonyos személy részt vett Karácsony előválasztási kampányának szervezésében. Bemutatott egy 2021. augusztus 26-án kelt e-mailt, amely szerint az illető a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot száz óriásplakát elhelyezésére. Az illető azt kérte, megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségének támogatására létrehozott 99 Mozgalom lesz, „amely jelenleg nem jogi személy”.

Karácsony úgy van jelen a közéletben, már kétszer miniszterelnök-jelöltként is, nem csak egy világváros vezetőjeként, hogy maga nem tud soha semmit, neki nincs köze kudarchoz, ballépéshez, melléfogáshoz, korrupciógyanús ügyhöz. Amikor a hárommilliárd forintnyi amerikai pénz után a svájci csaknem egymilliárdnyi is kitudódott, Karácsony a mellette loholó riporternek azt mondta: „Öntől hallom elsőként.”

Kicsit azért zavarba jöhetett, mert ugye nem „elsőként”, hanem „először”, helyesen ezt kellett volna mondania. Persze, nem hallott Karácsony a Városháza eladásának terveiről, a jutalékos rendszerről sem, amelyről Bajnai Gordon bizalmasa beszélt, ahogyan korábban zuglói polgármesterként sem tudott arról semmit, hogy a kormánypárti képviselők szerint Zuglónak 2017-ben egymilliárd forint veszteséget okozott a parkolási „üzlet”. A kerület szocialista többségű tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága egymilliárdról 1,4 milliárd forintra emelte a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom becsült értékét. Karácsony, aki nem szavazta meg a parkolási céggel kötendő szerződés előterjesztését, az elhallgatást, a szemet hunyást választotta. Jogában állt volna megvétózni a parkolási szerződést és megakadályozni a kerület pénzének a széthordását, de nem tette.

A soha semmiért felelősséget nem vállaló főpolgármester mostanában váltott, a „villamosbaleset” után az országos politikába történő visszatérését a mesterséges intelligencia segítségével próbálja gyakorolni. Mert az – ahogyan a virtuális főpolgármester egy Facebook-bejegyzésében írta – okosabb a kormánynál is.

Tévedhetetlen. Már-már olyan, mint ő. Csak glória, dicsfény nélkül.

A szerző újságíró

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom