Bán Károly

Vélemény és vita

Fedősztorik emberevésre

álláspont

A pápuák hírhedt kannibálok voltak. Általában legyőzött ellenségeiket ették meg. Az őskorban a neandervölgyi ember és a homo sapiens, az ókorban, középkorban nem ritkán az európaiak is fogyasztottak embert. Még napjainkban is előfordul, hogy felüti fejét az emberhús elfogyasztása utáni vágy. Őstörténeti kutatások szerint a Homo antecessorok kannibálok voltak, és azért ették meg társaikat, mert ez volt a legkézenfekvőbb élelemszerzési módszer, az embert lehetett a legkönnyebben levadászni.

Azt nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke foglalkozott-e őstörténeti kutatásokkal, de a módszert jól adaptálja a hazai belpolitikai viszonyokra. Miniszterelnöki bukása, az MSZP-ben történt leváltása, no meg az őszödi beszéd szövődményei okozta krach után távozott a volt kormánypártból, azóta változatos cselvetésekkel próbálja magát visszaküzdeni a hatalomba. Kezdetben egykori pártja gyengítésen dolgozott, az embervadászat fortélyait is bevetve az MSZP-n belül működő Demokratikus Koalíció platformba tömörült elvtársait igyekezett átcsábítani új pártjába, ám az MSZP-től elrabolt parlamenti képviselőkkel az első ciklusban frakciót alakítani még nem tudott.

Gyurcsány távozásának módja azonban megér egy misét, az enciklopédiák ugyanis fals módon rögzítik az ellenzék új vezérének felemelkedését. Gyurcsány egykori KISZ-es pajtása, demiszes „harcostársa”, Takács István egy interjúban („Csak fedősztori voltunk”, Heti Válasz) ugyanis kitálalt. Arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc már 2010 nyarán előkészítette az MSZP szétszakításához szükséges papírokat, ám másfél évig még tudatosan belülről erodálta a szocialistákat. Holott a bukott miniszterelnök még 2011 elején is naponta tett hűségesküt pártjának, de akkor már régen az új projekttel volt elfoglalva.

Takács István – aki a Demisz utolsó vezetője volt – azért kereste meg Gyurcsányt, hogy segítsen neki munkát találni. Gyurcsány cserében arra kérte, hogy alakítsa meg a Demokrata Pártot. „Kérdeztem tőle, miért strómanokkal alapíttat pártot? Azt mondta, a fideszes bíróság őt eltanácsolná” – felelte az interjúban, hozzátéve, nyilvánvalóan azért kellettek, hogy Gyurcsány az MSZP elől titkolni tudja valódi szándékait. Szerinte ugyanis a politikában a pártütésnél kevés nagyobb bűn létezik, s Gyurcsánynak még hónapokig éleznie kellett a feszültséget Mesterházy Attila elnökkel, hogy később kitaszított áldozatként távozhasson a pártból

Igencsak beszédes, miként vélekedett Gyurcsány KISZ-es pajtása egykori főnökéről. Szerinte nincs rendben, ha valaki hazudik annak a pártnak, amelynek színeiben kormányfő lehetett. Még a Gyurcsány jogásza által neki megküldött pártbejegyzési dokumentumok is MSZP-s számítógépen készültek. „És most ez az ember szeretné újjáéleszteni a baloldalt. Milyen ember az, aki miután kirobbantott egy konfliktust, a háború után bejelentkezik újjáépítőnek?” – fogalmaz az elfeledett interjúban az egykori bajtárs. (Takács az ominózus interjúban egyébként a KISZ-vagyon dicső lebontásáról s Gyurcsány Altus Rt.-jének ebben vállalt kitüntetett szerepéről is megemlékezett, de ez egy másik történet – BK)

Így kezdődött tehát a bukott miniszterelnök második élete, amely mára a kannibalizmusban is új fejezethez érkezett. Ha nem ment a mindig csak útban lévő „szövetséges” pártok felaprítása, jöhet az üzleti modell, amelynek törvénye úgy szól, hogy „a nagy hal megeszi a kis halakat”. A Demokratikus Koalíció szákját azóta szinte hetente ürítik: minden héten horogra akad egy új nagy cet. A Fővárosi Közgyűlésben ez már korábban megtörtént, az irányításhoz szükséges többséget két volt szocialista kerületi polgármesterrel, az óbudai Kiss Lászlóval és a pestszentlőrinci Szaniszló Sándorral sikerült megteremteni. Tavaly októberben az újpesti momentumos polgármester, Déri Tibor ült át a DK halászhajójába, novemberben az erzsébetvárosi párbeszédes Szűcs Balázs alpolgármester kéredzkedett fel a fedélzetre, Csepelről pedig a párbeszédes Erdősi Éva hitelszakértő is a DK-nál landolt. Kecskemétről a momentumos Bodrozsán Alexandrát fogták ki, most januárban pedig a miskolci jobbikos önkormányzati képviselő, Szilágyi Szabolcs váltott az európai egyesült államok fedőszervére.

A receptúra neve: baloldali farkasétvágy, demokratikus püspökfalatokkal.

A szerző újságíró