Bán Károly

Vélemény és vita

Nyári mikulások

Miközben a problémák áthidalásából a szavak szintjén már csak a finomhangolás folyt, az Európai Parlament öt pártja az e heti vitán újabb botokat helyezett a bicikli küllői közé

álláspont

Még két hét, és bizonyosan eldől, mit hoz nekünk, magyaroknak az uniós Mikulás, hozzájut-e Magyarország a koronavírus-járványt követően minket is megillető helyreállítási alap forrásaihoz, avagy annak folyósítását továbbra is felfüggesztik. Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei ugyanis éppen december 6-án, Szent Miklós napján és ünnepén hoznak döntést e kérdésben. A brüsszeli kormány, vagyis az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders szerint a vitás kérdésekben sikerült előrehaladást elérni, s az elmúlt hónapokban a legtöbb témában megállapodásra jutni.

Mint ismert a brüsszeli kormánynak a magyarországi jogállamisággal, a korrupció üldözésével, az európai adófizetők pénzének védelmével kapcsolatos felhívásaira a magyar kormány tizenhét pontos ajánlást tett, amelynek értékelését a jövő héten teszi közzé az Európai Bizottság. Ha elfogadják a magyar tervet, hét és fél milliárd euró, mintegy háromezermilliárd forint érkezhet Magyarországra. Ha így van, mi a probléma?

Miközben a problémák áthidalásából a szavak szintjén már csak a finomhangolás folyt, az Európai Parlament öt pártja az e heti vitán újabb botokat helyezett a bicikli küllői közé. Úgy tűnik, mégis megpróbálnak akadályokat gördíteni a megállapodás elé. Ahogyan Deutsch Tamás, a Fidesz delegációvezetője fogalmazott, az európai baloldal azt szeretné, hogy Magyarország egy fillér uniós támogatást se kapjon.

A legszomorúbb ebben a történetben a magyarországi ellenzék gáncsoskodása, kettős beszéde. Idehaza hónapok óta arról szónokolnak, hogy ők aztán a magyar emberek, a magyar családok pártján állnak, ezen a szemüvegen keresztül vizsgálják a mostani helyzetet. Dehogy hazaárulás, amit tesznek. Ugyan már! „Tény, hogy az uniós támogatások járnak Magyarországnak. Az is tény, hogy ezeket az Orbán-rendszer miatt, a rezsim korrupt, útonálló, zsaroló, agresszív politikája miatt jelenleg nem kapjuk meg” – ismerte el például a szocialista pártból kilépő, ki tudja, most kit képviselő Ujhelyi István.

Ugrottak az uniós pénzek? – szinte kajánul teszi fel a kérdést a DK házi újságja, a Nyugati Fény, majd hozzábiggyesztik: vészjósló felszólítást küldött az Európai Parlament a döntéshozóknak Magyarországról. Bájitaluk a delírium. A momentumos Tompos Márton azzal próbál lázítani, és nyomást gyakorolni a brüsszeli döntéshozókra, hogy szombat után hétfőn ismételten megpróbált bejutni a magyar kormány egyik uniós vállalásaként létrehozott Integritás Hatósághoz, hogy több ügyben is feljelentést tegyen, holott abban még az irodákat sem rendezték be. Vajon vitte-e magával párttársa, Cseh Katka és társai holografikus nyomdaumbuldáit? Bizonyára, de csak a recepcióig jutott – panaszolta tele a sajtót. A politikában jobb-bal-jobb világnézeti libikókát játszó „keresztényszociális” jobbikos Lukács László György ugyanezzel próbálkozott, hogy legyen mit mondania az ATV-ben. A támogatóktól mentesített Párbeszéd Tordai Bencéje pedig tegnap a parlamentben azzal riogatott az energiaválság kapcsán, hogy aki nem fagy meg, az majd megfullad.

Szép kis gyülekezet. Így akar a hataloméhségben szenvedő, ámbár egymást is utáló, együttműködésre képtelen magyarországi álellenzék segíteni az embereknek. Igazi nyári Mikulásként. Miközben amúgy pontosan tudják, hogy az Európai Unióval történő megállapodás az energiaválság, a globális világválság, a háború, a mélyülő inflációs válság kellős közepén elemi érdeke lenne Magyarországnak. A teljes lakosságnak, a vállalkozásoknak, a nyugdíjasoknak, a pedagógusoknak, a forint árfolyamának, a gazdaságnak, mindenkinek.

A történelem majd ítélkezik mindannyiunk felett.

A szerző újságíró