Kondor Katalin

Vélemény és vita

Kinek a Paradicsoma?

Az utóbbi időben, bár, ha alapos sajtószemlét tartanánk, akkor bizony sok-sok évre visszamenően elővehetnénk azokat az írásokat, melyekből rendre arról értesülhettünk, hogy a mi kis országunkban paradicsomi állapotok uralkodnak. Nem mindenkinek persze, hanem egyeseknek. Szinte napra pontosan tíz éve, hogy az egyik közgazdasági lapban nyilvánosságra hozták, miszerint Magyarországról az utóbbi esztendőkben, azaz nagyjából 1987 óta 2012-ig 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Tehát lényegében az úgynevezett rendszerváltás kezdete óta surrant ki országunkból ez az összeg, s hogy a 2012. évet követően még mennyi ment utána, nos arról nekem nincsenek pontos értesüléseim.

Napnál világosabb, hogy a kimenekített pénzek túlnyomó részét nem tisztességes úton szerezték meg a menekítők, s azt is meglehetősen biztosan állíthatjuk, hogy az elmúlt néhány évtized nem volt elegendő arra, hogy hatékony jogszabályok szülessenek az offshore-lovagok ellen. Hogy mindenkinek világos legyen: a külföldre menekített rengeteg pénzt itthon keresték meg, de ez az országnak egyetlen fillér bevételt sem hozott. Közben pedig számolatlanul vettük fel a hiteleket, amik hozzáértők és számolni tudók szerint visszafizethetetlenek.

Hol van már a tavalyi hó, hol van 2012, amikor a fenti adatokról lehetett olvasni? Azokról az időkről csak annyit, hogy akkoriban, tehát tíz évvel ezelőtt a mi országunk az előkelőnek mondható 12. helyen állt az adóparadicsomokba kimenekített vagyon nagyságát illetően. Ügyes! Milyen jó volna, ha kézilabdában, labdarúgásban stb. aratnánk ilyen sikereket! No, de félre az álmodozással, hiszen itt van körülöttünk a rögvalóság. Ugyanis, amikor toll helyett számítógépet ragadtam, hogy ezeket a gondolatokat leírjam, annak oka nem csak az volt, hogy évtizedekkel ezelőtti időket emlegessek, hanem mert úgy tűnik, olyan a világ, amelyben roppant nehéz hatékony, azaz elrettentő jogszabályt alkotni az offshore-lovagok ellen, meg a csodamód villámgyorsan hatalmas vagyonokra szert tevők ellen.

Nemrégiben olvashattunk a műtrágyakirály fantasztikus meggazdagodásáról az újságokban, aki a hírek szerint jogsértő módon törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon, ezzel súlyos károkat okozva a gazdáknak. A napokban meg különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolták meg a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, aki amúgy milliárdos, s a cikkek szerint offshore hátterű cégeket is vezetett. Ez a kifejezés ugyebár azt jelenti, hogy az ilyen cég nem abban az országban végez valamilyen tevékenységet, ahol bejegyezték, hanem másutt, leginkább adóparadicsomokban. Magyarán nem hoz hasznot a bejegyzést elvégző országnak.

Nagy úr a pénz, mostanában talán nagyobb, mint valaha, bár ebben nem vagyok biztos. Abban viszont igen, hogy rendesen lötyög az igazságszolgáltatás kis hazánkban, hogy nem vagyunk képesek jogszabályainknak megfelelő érvényt szerezni, s ez nem csak a gazdaság területén van így. Hány példát soroljunk? Százat, ezret? Könnyen menne.

S akkor menjünk vissza a cikk elején emlegetett időbe, 2012-be. Ugyanabban a cikkben, mely az adóparadicsomokról tájékoztatta olvasóit, arról is tudomást szerezhettünk, hogy az igazságos adózásért küzdő, vezető közgazdászokból és bankszakemberekből álló Tax Justice Network civil szervezet azt állítja, hogy 2010 végén legalább huszonegyezermilliárd dollár magánvagyon rejtőzött offshore-számlákon. Ez az összeg ráadásul nem tartalmazza az offshore-ingatlanokat –jachtokat és az adóparadicsomokban bejegyzett cégek egyéb tulajdontárgyait. Ez a pénzösszeg állítólag megegyezik, azaz tíz évvel ezelőtt megegyezett az Egyesült Államok és Japán együttes éves nemzeti össztermékével. Így mulatnak tehát a világ urai, s paradicsomi körülmények között szövögetik terveiket a világ általuk elképzelt jövőjéről.

Ám még mindig essen szó a tíz évvel ezelőtti történésekről! Akkoriban olvashattuk azt is, hogy Putyinnak sikerült az offshore-paradicsomokba menekített vagyonok jelentős részét hazavinnie. Nyilván a hatályos jogszabályok súlyos megsértésével, diktátori módszerekkel stb. Azaz megszüntette a paradicsomi állapotokat. Azóta történt egy s más. Aligha véletlenül. Felejthetetlen történelemtanáromat idézve: „Értve vagyok?”

A szerző újságíró