Galsai Dániel

Vélemény és vita

Fegyőr, a koncentrált ostoba

Fricska

Egy látszólag tengerbe hullott üstökös újra feltűnt, és egyúttal megnyilvánul, sőt geopolitikai elemzésekbe is bocsátkozik. Nem könnyű a mi életünk, magyar felebarátaim!

A minden létező szinten megbukott egykori momentumos romkocsma-politikus ezúttal azzal reaktiválta magát, hogy Orbán Viktor évadnyitó parlamenti beszédét értékelte, s egyszersmind világpolitikai távlatokat nyitott. Ezt nem kellett volna, mint tudjuk, sokat akar a szarka, de nem bírja…

Főbukott Fegyőr alapvetésében elővezette, hogy igazából Oroszország megbukott, gazdasága csődben van, se ipara, se mezőgazdasága, mindenki menekül onnan, közel a vég. No és persze Orbán hazudik, mert: „A brüsszeli politika, nem gazdasági folyamatok felelősek az elszálló energiaárakért.” Ezzel szemben a valóság, szerinte: „Nem a szankciók okozzák a magas energiaárakat, hanem Vlagyimir Putyin, aki hónapok óta a gázcsapok elzárásával fenyegeti az európai országokat. A gázszállítások leállása miatti bizonytalanság az oka annak, hogy megnövekedtek az energiaárak a piacokon.”

Andriska, kedves! Mégis ezt, hogy gondoltad, az immáron kipukkadt „új generáció politika” nevű buborék közepéből? Nyilván Oroszország marha nagy bajban van – csak ez véletlenül kívülről nem látszik, az orosz olajvállalatok soha nem látott profitot zsebelnek be, az Urálon túl minden működik, a különféle nyersanyagok az állukig érnek! És hogy Putyin elzárta a gázcsapokat? Tudod, Fegyőr, ennek megértéséhez nem kell diploma, elég egy közepes nyolcosztályos történelemosztályzat és némi józan ész. Nagy reményeim nincsenek, de azért megpróbálom egy példával megvilágítani: szerinted az oroszok szállítottak tankokat a német hadseregnek a második világháború idején? Esetleg ki is szállították, egyenesen a harcvonalra, hogy utána azzal lőjék őket? Abszurd, monomániás, önimádó figura vagy Fegyőr, a józan logika teljes hiányával, ami egy alternatív klubban éppen elég, hogy becsajozz… de többre nem.