Bán Károly

Vélemény és vita

Ármánykormány

Az Apró-villában nem hiába készült hónapokig a Gyurcsány-család, felkészültek rá, hogyha jön a baj, ők itt lesznek, készen állnak arra, hogy megmentsenek bennünket

álláspont

A fél ország fuldoklik az inflációtól, loholni próbál a vágtató gázárak után, ám semmi probléma, hiszen Gyurcsány Ferenc a napokban megtalálta a gyógyírt bajainkra, s felkérte feleségét a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának megalakítására. Meg vagyunk mentve, mindenki megnyugodhat. Az Apró-villában nem hiába készült hónapokig a Gyurcsány-család, felkészültek rá, hogyha jön a baj, ők itt lesznek, készen állnak arra, hogy megmentsenek bennünket. Igaz, akadnak azért kétkedők is. A feminista jogvédőknek például jól érzékelhetően nem tetszik, hogy a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának tizenhat árnyékminisztere között csupán két nő található. „Hát mit csináljunk, ennyire futotta” – kesergett az egyikük amiatt, hogy Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök asszony csupán Vadai Ágnes árnyékhadügyérnek és Gy. Németh Erzsébetnek osztott tárcát. Előbbire azért esett a választás, mert saját bevallása szerint többször is megnézte a Csillagok háborúját, s így már 2020-ban is látta, hogy mi a baj a magyar honvédelemben. „Emberek, a hadsereg az új stadion. És mindez a ti pénzetekből” – figyelmeztetett Vadai a haderőfejlesztésben leselkedő veszélyekre. Gy. Német Zsóka beválasztása az árnyékkormányba szintén logikus, magától értetődő döntés volt, hiszen ő mindenhez is ért, a Fővárosi Önkormányzatnál például a kultúra ügyét felügyelte, Dobrev pedig a szociális és nyugdíjügyek tudoraként számít munkabírására, igazi csapatemberként, mert Zsókáról Karácsony Gergely előre megmondta, hogy „az a veszély nem fenyeget, hogy vele Budapest XVII. kerületében választást nyernek”.

Mindezek dacára azt mondanánk a feministáknak, ne szontyolodjanak el, inkább örüljenek annak, hogy a jobb sorsot érdemlő gyengébbik nem képviselői kimaradtak Gyurcsány Ferenc és hűséges bábjai Isteni színjátékából. A bohóckodásból. A néphülyítésből. A semmire sem jó politikai látványpékségből. Higgyenek abban, hogy magára valamit is adó szakember vagy szakpolitikus nem nevez be egy olyan előadásba, amely mögött a közhelypaneleken kívül semmilyen alternatíva nem tűnik fel, sőt az egész tökéletesen alkalmatlan a meghirdetett cél (az Orbán-kormány mielőbbi elzavarása) megvalósítására. Ellenben a tökéletesen hiteltelen, levitézlett tárcavezetők, mint például Arató Gergely (Zuschlag János szobatársa!) vagy Varju László (a KISZ-vagyon széthordója) stb., stb., arra sem alkalmasak, hogy jelentősnek mondható választói rétegek kormányváltásba vetett hitét saját hitelességükkel erősítsék.

Ez a nagy helyzet, mondjon bárki bármit is. Mert hát mit üzent a magyar társadalomnak Gyurcsány Ferenc legújabb trükkje, az árnyékkormány? A legfőképpen azt, hogy a hatalom áhításán kívül az ellenzék vezető pártjának sem ereje, sem programja, sem támogatottsága, sem elégséges hátországa, sem érdemleges szövetségese nincs ahhoz, hogy kormányrúdhoz valaha is hozzájusson. Miközben Gyurcsány trükkök százaival tíz-tizenkét év alatt elérte, hogy az ellenzéki pártok táborában hullahegyek álljanak körülöttük, az egész akció csak ahhoz elég, hogy a még életképes Momentum is felkészüljön Gyurcsányék ölelésére. Másként szólva pártjuk leuralására. Gyurcsány 2018-ban az MSZP-nek ajánlott szövetséget – a szocialisták bánhatták. A 2022-es választás előtt Gyurcsány halálos ölelése a Jobbiknak kvázi a végét jelentette. Most felkészül a Momentum. Ha más kárából nem tanul az okos: Gyurcsánytól inkább szabadulni kéne, nem a karjaiba futni.

Az elmúlt hetek történései szintén alkalmasak lennének a felismerésre. A fővárosban megtartott tizenkét időközi választásból tízet kormánypárti jelöltek nyertek. Holott ugyanezen választókerületekben korábban szinte kivétel nélkül az egyesült ellenzék közös jelöltje győzött.

Az árnyékkormány a legújabb gyurcsányi ármány. Nem a kormányra, az ellenzékre jelent veszélyt.

A szerző újságíró