Bán Károly

Vélemény és vita

A skorpió mérge

álláspont

„Ébredj, ellenzék! Gyurcsány Ferit karanténba!” – ezzel a címmel hirdetett egy magánszemély a közösségi médiában tüntetést e hét vasárnapjára, a Szabadság térre, amelynek célja lenne, hogy a bukott miniszterelnökkel és pártjával, a Demokratikus Koalícióval ne fogjanak össze a jövőben a baloldali pártok. Ez tényleg nemes kezdeményezés, csak üdvözölni tudjuk, és sok sikert kívánunk hozzá.

Ennek több oka is van. Az első, s talán a legfontosabb, hogy minden kutatás szerint a rendszerváltoztatás óta eltelt harminckét esztendő legelutasítottabb politikusa maga Gyurcsány Ferenc. A második holtversenyben az, hogy a közélet eldurvulásának, a társadalom kettészakítottságának, megosztottságának, az országot mérgező gyűlöletpolitikának első számú felelőse, letéteményese, szinte örökzöld kezdeményezője és életben tartója szintúgy az őszödi beszédével és az azt követő rendőrterror megvalósításával európai és világméretű hírhedtséget szerzett, levitézlett magyar közszereplő. A harmadik, hogy Gyurcsány öt évig tartó kormányzása gyakorlatilag az államcsőd szélére juttatta Magyarországot, amiből a Gyurcsányt felváltó Bajnai-kormány megszorításai, majd az új polgári kormány válságmenedzselése nyújtott mentőövet a megmeneküléshez.

A baloldal az elmúlt tizenkét évben óriási hibákat követett el azzal, hogy nem tudott megszabadulni Gyurcsánytól, aki volt pártjából, az MSZP-ből hasított ki egy jókora darabot. A szocialistáknak Mesterházy Attila elnöksége idején a biztos választók között még harminc százalékos támogatottsága volt, ám a 2014-es kampányban az összefogás szlogenjével előrukkoló Karácsony Gergely követelésével, miszerint ne hagyják ki ebből az egyszázalékos támogatottságú DK-t, lényegében mentőövet nyújtottak Gyurcsánynak a túléléshez. A következő, a 2018-as választás előtt az ellenzék gyurcsánytalanításával Botka László próbálkozott, ám ezt a kísérletet is megpuccsolták az MSZP-ben, aminek a következménye az lett, hogy Gyurcsány bedarálta a pártokat, s vezető szerepet szerzett a baloldalon.

Mára pedig eljutottunk oda, hogy Gyurcsány a 2022-es hatpárti koalíciójából a DK-n kívül egyedül talpon maradt Momentummal újra létrehozná az egykori MSZP-SZDSZ-mintára az új baloldalt. Erről szól a gyurcsányi készülődés, erre hajaz a tegnapi gyurcsányi mese a békáról és a skorpióról, amelyben a bukott miniszterelnök a jelenlegi kormánypártokat emlegeti mérget hozó skorpióként.

Holott Gyurcsány maga a mérges skorpió.

Egyébként pedig a béka népmesei fordulata már nem először jelenik meg Gyurcsánynál. Kormányában ő maga tette meg gazdasági miniszterének a szabaddemokrata Kóka Jánost, aki a gyurcsányi egészségügyi reform kapcsán úgy fütyülte a liberális dallamokat, hogy: „amikor a mocsarakat lecsapolják, nem a békáknak írnak ki népszavazást”. Gyurcsányék aztán nem a mocsarakat csapolták le, hanem minket, az embereket, a társadalom tagjait. S ha már itt tartunk, a szociális népszavazást, amelyet a Fidesz kezdeményezett a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról, Gyurcsány kormánya elbukta.

Nem kicsit. Nagyon.

Csak annak fejét elfelejtették karanténba tenni.

A szerző újságíró