G. Fehér Péter

Vélemény és vita

A vég kezdete

álláspont

Úgy látszik, hogy a politikai hazardírozásnak nincs határa. Kockára tenni több ezer vagy tízezer ember életét, a 21. században is olyan simán megy, mint a múlt század két nagy világégésében. Nagyon nem lehet mást kiolvasni Volodimir Zelenszkij legutóbbi szavaiból. Az ukrán elnök, aki nyilatkozatkényszerben szenved, alig bírja elviselni, hogy legyen olyan nap, amikor nem jelenti be hazájának közelgő győzelmét Oroszország felett, a minap azt találta mondani, hogy ő már előre tudta, hogy mikor éri támadás Ukrajnát.

Szerinte a kijevi vezetés el akarta kerülni a gazdasági összeomlást, és nem akarta, hogy a lakosság külföldre meneküljön, ezért a nyilvánosság előtt eltitkolta az orosz támadás időpontját. Ennél embertelenebb dolgot aligha lehetett volna tenni. Ha igaz, amit Zelenszkij állít, mert az igazmondással hadilábon áll az egykori komikus, akkor megfosztott egy csomó embert, terhes nőket, gyerekeket, öregeket, betegeket attól az esélytől, hogy a közelgő veszély elől elmenekülhessenek.

És ha igaz, hogy Kijevben ismerték az orosz támadás időpontját, akkor minek kellett azt édes titokként kezelni. Hol volt az önfeláldozó ukrán hadsereg, az utolsó emberig harcoló lakosság? Zelenszkij úgy látja: ha előre figyelmeztetik a lakosságot, akkor az emberek kiveszik a bankokból megtakarításaikat, megkezdik az élelmiszereket felvásárolni, és a káoszban elmenekülnek az országból.   

Miért, most mit tesznek? Menekülnek, ahogy csak tudnak. A katonaköteles férfiak előtt lezárták a határt, nehogy külföldön keressenek biztonságot, úgy látszik, az önfeláldozás csak Zelenszkij fejében létezik. Az ukrán elnök be is ismeri – hát nem mondanám, hogy az egész eddigi hurráoptimizmust sugárzó kommunikációt figyelembe véve valami éles elmére vall –, amikor azt mondja: az ország védelméhez elengedhetetlen volt, hogy Ukrajnában tartsák az embereket. Így aztán az egész hősies honvédelem narratívája igen csak gyenge lábakon áll, finoman fogalmazva.

Churchill szavaival élve: „Ez nem a vég. Nem is a vég kezdete. De talán ez a kezdet vége.” Vagyis az ukrán elnöknek a háború első hat hónapja után szembe kell néznie azzal, hogy a konfliktus első szakasza lezárulóban van, ami azt is jelenti, hogy egy új kezdet hajnalán vagyunk. Szövetségesei, köztük az Egyesült Államok nagy valószínűséggel ki fognak hátrálni mögüle. A gombnyomásra működő mainstream amerikai sajtó már májusban kísérleti léggömböt eresztett fel – a reakciók kiprovokálására –, amikor a The New York Times Washington bizalomvesztéséről írt Kijevvel kapcsolatban. De pár nappal ezelőtt a Newsweek már konkrétan és nagyon keményen, mondhatni gorombán ment neki Zelenszkijnek, amikor azt írta: az ukrán elnök tulajdonképpen egy korrupt autokrata vezető, Putyinnal való csatájának pedig nincsenek az amerikai nemzeti érdekhez fűződő vonatkozásai. Az írás szerint: A Fehér Ház lassan kénytelen lesz elismerni, hiábavaló vég nélkül önteni a pénzt az ukrán rezsimbe, hiszen még a washingtoni háborús gépezetnek is megvannak a maga korlátai.

Steve Cortes, a Newsweekben megjelent cikk szerzője szerint az, hogy a CBS News tévécsatorna egyre jobban beleássa magát az Ukrajnába küldött amerikai fegyverek sorsába – a fegyverek csak a harmada jut el rendeltetési helyére –, szintén annak a jele, hogy a Fehér Ház már kiadta az utasítást a rugalmas elszakadásra.

Lehet, hogy ez már a vég kezdete?

A szerző felelős szerkesztő