Őry Mariann

Vélemény és vita

Legyen már béke

„Putyin új magabiztossága – három ok, amiért a Kreml feje biztos a győzelemben” – ezzel a címmel írt a minap elemzést a német Der Tagesspiegel

álláspont

Már önmagában is említésre méltó az a hangnemváltás, ami végbement az európai, így a német sajtóban is az elmúlt hónapokban. A svájci Neue Zürcher Zeitung főszerkesztője szerint pedig minél közelebb leszünk a télhez, annál hangosabbak lesznek azok, akik nem akarnak Ukrajnáért megfagyni, ezért illúzió azt gondolni, hogy a következő hónapokban is változatlanul kitart majd az ukránok melletti kiállás Európában.

A sajtó és a lakosság véleménye változóban van, és ezt előbb-utóbb kénytelen lesz követni a politika is. Amikor Annalena Baerbock német külügyminiszter olyanokat mond, hogy addig nincs vége a háborúnak, amíg nem győznek az ukránok, és hát más vége egyáltalán nem is lehet, akkor egyre inkább egyedül van a véleményével.

Az emberek ugyanis valóban nem akarnak megfagyni, sőt az inflációban tönkremenni sem szeretnének. Szerte a széles értelemben vett Nyugaton mindenki érzi, hogy a helyzet egyre rosszabb, és nem látjuk a végét. Mindannyian áldozatokat hozunk, lemondásokra kényszerülünk, és szorongva gondolunk a jövőre.

Amikor az európaiak azt olvassák a sajtóban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszél, békére van szükség, mert csak a béke fog véget vetni a háborús inflációnak, akkor azt megérti mindenki. Minél inkább saját közvetlen körülményeiken érzik meg az emberek a háború hatásait, annál inkább értik meg, hogy nem lehet kívülről drukkolni, pláne nem lehet megnyugodni, hogy úgysem ér el a háború, hiszen ha nem is dördülő fegyverek, hanem infláció formájában, de mindenkit elér.

Az európai politikusoknak mind egy szálig a békéről kéne beszélniük, mint Orbán Viktornak, de nem ezt teszik. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pontosan megfogalmazta a helyzetet: ha a Nyugat nem tárgyalásokat akar, hanem Ukrajna győzelmét Oroszország felett a csatatéren, akkor valószínűleg egyszerűen nincs miről beszélni. Az a perspektíva, hogy Európa vég nélkül öntse a pénzt és a fegyvereket a háborúba, miközben tönkremegy, megnyomorodik a lakossága, az elfogadhatatlan.

Visszatérve a Der Tagesspiegelhez, nézzük, mi is az a három ok: hadi sikerek a Donbaszban, erős rubel, a lakosság támogatása. Így elemzi a helyzetet egy német lap, miközben az Európai Unió vezetése hónapok óta azon ügyködik, hogy megroppantsa Oroszországot. Persze nem lehet mindent Brüsszelre fogni: emlékezhetünk, február utolsó napjaiban óriási nyomás nehezedett minden nagy nyugati vállalatra, hogy vonuljon ki Oroszországból.

Pszichológiai hadviselést akartak folytatni, abban bíztak, hogy ha elveszik az orosz emberektől a kólát, a hamburgert és az amerikai sorozatokat, akkor Putyin ellen fordulnak. Az uniós vezetők pedig abban bíztak, hogy elég szankció van a tarsolyukban ahhoz, hogy meghátrálásra vegyék rá Moszkvát. Ehelyett azonban gyorsan kiderült, hogy Putyin eleve számolhatott a legtöbb büntetőintézkedéssel, és beárazhatta, mire hajlandó Európa. Mind kiderült, Brüsszelben nagyon sok ostobaságra hajlandók, például arra, hogy olyan szankciókat javasoljanak, mint az olaj- vagy gázembargó, ami lényegesen többet árt Európának, mint Oroszországnak.

Ennek az agybajnak csak akkor van értelme, ha eleve nem is feltételezzük, hogy Brüsszelben Európa érdekeit akarják szolgálni. Teljesen jók nekik az amerikai érdekek meg Soros György tervei, hiszen azok legalább stabilan életveszélyesek.

Mi csak azt szeretnénk, hogy legyen már végre vége. Legyen már béke.

(A szerző szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Félelem

ĀAz ünnepi könyvhéten jelentek meg Ferenc József levelei, amelyeket feleségének, Sisinek küldött. Ezúttal az első kötet

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

A Mars éppen most

ĀMindig akad, aki koncért, kis dotációért, előnyért, pozícióért, dicséretért benne ragad a sárban. És képtelen kiemelkedni onnan