Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Madártoll

Kétperces

A kisfiúnak kiesett valami a zsebéből. Fölvett egy kavicsot a járda mellől, aztán szaladt az édesanyja után, aki két súlyos bevásárlótáskát cipelt, közben oldalra és hátra tekintgetett, hogy hol maradt le a gyerek. J. Károly úgy látta, csupa árstopos élelmiszerrel van tele a két szatyor. Ő ennyivel őszig biztosan kihúzná, nem ártana neki is előre bevásárolni.

J. Károly ösztönösen lehajolt, hogy fölvegye, ami a kisfiúé, s utánuk vigye. Akkor látta csak, hogy egy finom barnás árnyalatokban játszó szürke galambtoll az, és nem volt nagyobb tíz vagy tizenkét centinél. Szélei szabálytalanul, játékos öntörvényűséggel csipkéződtek, nem is hasonlított semmire, csak egy madártollra, s amint közelebbről szemügyre vette, fölfedezte benne a szinte fehéret és a majdnem feketét is. Rácsodálkozott a tollra. Annyi galambtollat látott már több mint ötven éve alatt, mégsem volt egy sem a kezében eddig. Nem is értette, miért. Ő még indiánosdit is csak úgy játszott, hogy a többi gyerek kinevezte őt bölénynek, és rá vadásztak.

J. Károly megrázta magát, hogy szabaduljon az emlékektől, de akkorra a kisfiú és az édesanyja már eltűnt a délutáni forgatagban. Ott állt a madártollal, és hirtelen azt érezte, hogy a kezében tartja a levegő és a távolság egy csipetjét.

Vajon milyen lehetne föntről látni a hajnali várost? És mit érezhet egy postagalamb, aki üzenetet visz? Hogyan talál haza akár több száz vagy ezer kilométer távolságból is? Érzi-e azt a galamb, hogy valakinek fontos, mert üzenet van nála?

Neki csupán alig három kilométert kell megtennie naponta, de nincsen kedve mindig hazamenni. Üzenet talán még akadna is, de ki olvasná el?

Lehet, hogy a galambtoll valamilyen jel? – J. Károly óvatosan beletette az irattárcájába. A galambtoll ugyanúgy simult bele, mint homloka ráncaiba a remény.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Katar: nem, és kész!

ĀFricska. Katari szóvivő a foci vb-ről: „Aki felemeli az LMBTQ-zászlót a világbajnokságon, azt hét vagy tizenegy évre letartóztatják, egy iszlám országban vagyunk, tisztelned kell a vallásunkat, meggyőződésünket és kultúránkat.” Kész, ennyi! Tiszta beszéd

Domonkos László

Domonkos László

Liberálisék fuszeklije

ĀMost a vármegye meg az ispán miatt már megint kísért a múlt. Nem, nem úgy és nem az, amire libernyákék gondolnak és gondolnának