Kondor Katalin

Vélemény és vita

Szerelem – Lufthansa

Nehezen tudok elképzelni olyan légi utast, aki nem száll fel, vagy éppen azért száll fel egy gépre, mert annak oldalán a szivárványos zászló díszeleg

Hajrá, emberek, előre az abnormalitás útján! Mindezt csak azért bátorkodom leírni mint biztatást, mert naponta bizonytalanodunk el, hogy vajon a net valóban az ellenőrizhetetlen hazugságok színhelye-e vagy sem. Igazat „szól” vagy sem? Nem könnyű eldönteni. Mindenesetre a leveleim közzé befurakodott a következő hír (zárójelben jegyzem meg, hogy nem vagyunk kötelesek, már csak azért sem, mert nincs időnk, sem megbízható forrásunk arra, hogy egy-egy hír valóságtartalmát hitelesen ellenőrizzük), amelynek olvastán nem tudtam ellenőrizni, hogy én hülyültem-e meg teljesen vagy a hírközlő.  

Íme: SZIVÁRVÁNYOS REPÜLŐGÉPET INDÍT A PRIDE-HÓNAPBAN A LUFTHANSA. Hogy az utazót – jöjjön, származzon bármely filozófiát valló országból is – valóban érdekli-e, hogy milyen színűre van festve a repülőgép, az legyen mindenkinek, pontosabban minden repülőtársaságnak a magánügye. Nehezen tudok ugyanis elképzelni olyan légi utast, aki nem száll fel, vagy éppen azért száll fel egy gépre, mert annak oldalán a szivárványos zászló díszeleg. Furcsa ember lehet, aki úgy gondolja, hogy érzelmeit és véleményét akár csak egy repülőjegy-árusító előtt is kötelessége lenne kimutatni. Tetszik, nem tetszik, még annak sem vagyok híve, hogy feltétlenül a reptereken és a repülőgépeken kell hirdetni a családbarát Magyarország jelszót is.  

Még csak azt sem értem – az általam olvasott hírben legalább is azt közölték –, hogy a Lufthansa-gép oldalán a Pride-felirat díszelgett. Merthogy állítólag Pride-hónap van. Vagy lesz, nem tudom. Vélhetően a kötelező agymosás hírnökeként vállalkoztak eme hír feltétlen közlésére.

Állítólag a Lovehansa névre elkeresztelt gép amúgy baj nélkül megérkezett a célállomásra, viszont nem elhanyagolható a szerencsésen landolt gépen ülő és a fenti hírt közzétevő utas megjegyzése – nem óhajtom a hírt ellenőrizni, mert csak az időt rabolná, bárki megteheti. Szerinte ez a gép – meg nyilván még néhány hasonló feliratú jármű – még véletlenül sem repül egyetlen muszlim ország felé sem. Ismétlem, ellenőrizze a hírt, aki akarja, nem hangzik álhírnek, és miért is lenne az.

E kissé furcsa történet kapcsán hadd emlékeztessek arra, amit jó néhány évvel ezelőtt egy neves és sokak által szeretett, máig aktív műsorkészítő showman mesélt. Szíriában jártak egy kisebb társasággal. Csodálatos utazás volt számukra. S egyik epizódja ezen utazásnak az volt, hogy a „vérprofi” idegenvezető megkérte a társaság hölgytagjait, hogy miközben járják a csodálatos történelmi emlékhelyeket, kössék be a fejüket egy kendővel. Mindenki teljesítette ezt a kérést, fegyelmezetten és jókedvvel. Mert egy másik kultúrájú ország vendégei voltak. S egybehangzó véleményük szerint szellemileg, történelmi tudásukat illetően hihetetlenül gazdagodtak. Egy ilyen kicsi engedményt téve, mint a nők kendőviselése.

Ma ez az alkalmazkodó magatartás Európában elképzelhetetlen. A gázoló, gyilkoló, templomgyújtogató „menekülteknek” (honfoglalóknak) mindent szabad. Hogy ki gazdagodik mindez által, azt nem tudom. Nem kellene-e erre válaszolni a migránspárti és Európa-ellenes, sajátos felirattal repülőgépet elnevező illetékeseknek? Vajon legközelebb felszállhatnánk-e szivárványos zászló és csador, burka, hidzsáb, nikáb stb., a muszlim nők számára kötelező viselet nélkül egy repülőgépre? Pardon, egy Lufthansa-gépre?

Aki ezt a közleményt elérhetővé tette a neten, az azt is írta, hogy életében először érezte úgy, hogy nem akar kiszállni a gépből, forduljanak vissza. Kívánsága nyilván nem teljesült, baj nélkül leszálltak, szerencsére.

Azért ezt a történetet megismerve csak-csak eszükbe jut a jobb memóriával rendelkezőknek a szakállas, de jó mondás, amelyet több neves emberhez is kötnek, de máig nem tudom, ki mondta először, miszerint „állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni”.

Megértjük a vágyakozást, manapság kivált. Slágerben is benne van ez a mondat állítólag, én nem ismertem, mindenesetre ennek a slágernek a záróstrófája így hangzik: „Tán van még az égen egy bolygó, ahol a világ még szép és jó.”  Reméljünk. Ám hogy a Lufthansa járatai ellenkező irányba repülnek, az valószínű.

(A szerző újságíró)


 

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Mickey egér rákapcsol

ĀBeköszöntött a nyár és vele együtt a pihenés, szórakozás és feltöltődés időszaka

Őry Mariann

Őry Mariann

Csúcsról csúcsra

ĀLátványos díszletek közt tanácskoztak az elmúlt napokban a G7-es országok vezetői Elmauban