Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Hiány

Kétperces

„A férfi lassan és mélyeket lélegzett, hogy megszűnjön a szinte már a bőre minden pórusába behatoló remegés. Azzal az eltökélt szándékkal nyitott be a fiatalasszony szobájába, hogy fölfedi előtte a sokáig rejtegetett titkot. Tudta, hogy ettől az egész élete megváltozik.”

J. Károly izgatottan lapozott tovább, még azt is elfelejtette, hogy legalább fél órája megszomjazott, a történet sodrása ugyanis legyőzte a test követelőzését. De hiába várta a folytatást, a következő két oldal üres volt a könyvben. A két újabb oldalon sem volt egyetlen betű sem, a következő lapok is fehéren árválkodtak. Szinte visítottak az ürességtől. Ingerült csalódással gyűrték ujjai a lapsarkokat, a fejezet második felét elfelejtették belenyomtatni J. Károly példányába. Nem tudta meg, milyen titokról van szó, hogy mi lett az eredménye a leleplezésnek, és hogy valóban megválto-zott-e a férfi élete.

Úgy érezte magát, mint amikor kivárja a hosszú sort a strandon, és éppen előtte veszik meg az utolsó adagot a kedvenc étcsokoládés fagylaltjából, vagy ami még ennél is rosszabb: egy agyonbarnult, kockahasú alfahím kilöki a kezéből a tölcsért, mielőtt belenyalna.

Mikor némileg lehiggadt, beleolvasott a folytatásba, azt remélve, hátha ki tudja belőle következtetni a kimaradt részleteket. J. Károly azonban nem értett az égvilágon semmit. A férfi eltűnt.

Végigfutott a hátralévő lapokon, az ujjaival is kereste a férfi nevét, de az nem bukkant föl, csak a legutolsó oldalon, ahol a nő a búcsúlevelében utalt arra, hogy a titkot, amit azon az éjszakán megismert, mindvégig magában hordozta, és az élete ettől égető hiánnyá változott.

Vajon mi lehetett a titok, ami nemcsak a nő számára lett a hiány forrása, amitől a férfi és a nő sorsa egyaránt fordulatot vett, és ami J. Károly könyvéből konkrétan is hiányzott? Meg volt róla győződve, hogy ezt a példányt direkt neki nyomtatták. Mert létezik valami, ami előtte is titok, de csak azért, mert nem keresi a hozzá vezető utat.

S bizony, az ő történetét nem fogja senki sem megírni helyette, állapította meg az álom és az ébrenlét határán, és bármilyen nehéznek is tűnik a feladat, de a hiányzó oldalakat neki kell megtöltenie tartalommal.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Szarka László Csaba

Szarka László Csaba

Paranormális

ĀAz ideológia érvényesítése azt jelenti, hogy a valóság nem számít. Kizárólag az általuk önkényesen „tiszta” energiának minősített zöldenergiát lesz szabad használni