Domonkos László

Vélemény és vita

A sapka és ami alatta van

Valaha létezett ez a szóösszetétel: tánc- és illemtan. Ma már nem nagyon ismerik. Sőt, úgy lehet: egyáltalán nem

Hogy az illem, az illedelem mi mindent is jelenthet, azért még ma is van róla némi fogalmunk. (Már ahol, már akinek, persze.) Nem illedelmes dolog társaságban hangos életfunkciókat végezni, nem illik kézfogáskor elnézni a semmibe, más levelét felbontani, evéskor a kezünket használni a szalvéta helyett. És így tovább.

Az illemtan a viselkedéskultúra tana, különböző formái a választékos etikettől a diplomáciai (és egyéb) protokoll előírásaiig kötelező jelleggel ajánlott formák, amelyek az egyik legfontosabb interakció – az emberi kapcsolatrendszer – mineműségét (és színvonalát) szabályozzák. Szabályoznák.

Nézem a képeket – miként az egész világ – az első orosz–ukrán béketárgyalásról. Az ukrán delegáció kellős közepén egy kedves, antipatikus szőrmók fiatalember, fején jól behúzva fekete sildes, úgynevezett base-ballsapka. Így ül a hosszú tárgyalóasztalnál, szemközt partnereivel. És ez nem film, nem hülye szappanopera vagy jópofizgató kabaréjelenet, nem.

A sapka – a világszerte oly divatos, ősamerikai baseballsapka – ott díszeleg hősünk kobakján. Egy, az egész világot meg- és felrázó háború kimeneteléről szóló tárgyaláson. Szemben öltönyös-nyakkendős, komoly küllemű urak, miként az dukál. (Vagy éppen: illik.) Hősünk állítólag egy ország, egy nép, egy ügy, egyben egy súlyos, világpolitikai jelentőségű konfliktus egyik főszereplőjének képviseletében. Bravó. (Orosz–ukrán elismerő szóval, néhai Hruscsov elvtárs után szabadon: malagyec.)

Mit lehet még ehhez hozzátenni? A delikvens hozzáállását, attitűdjét, vélekedését az egész tárgyalási hajcihőről, az illem elemi szabályai szerint tisztelendő tárgyalófélről – de saját oldaláról is (meg úgy általában: az egész ügyről!) mindezek alapján körülbelül sejthetjük. Hogy mindez mit és hogyan minősít, inkább hagyjuk.

Mit szóljunk ahhoz, hogy itt tartunk?

Találgassuk, mi lehet a sapka alatt?

Mark Twain azt írta, az ember az egyetlen állat, amely el tud pirulni. Van is oka rá. 

(A szerző író)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Gyurcsány is ott van, na és?

ĀFélresiklott az ellenzékváltás, még csak „gengszterváltás” sem volt a baloldalon – elég csupán a végre valahára megszületett országos listára pillantanunk

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Atomfizika

ĀNem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy fölmérjük: a következő évtized a biztonságról fog szólni