Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Fölös idő

Kétperces

Ideje volna valamilyen vállalkozásba fogni, gondolta Joó K., amikor körbenézett a pénztárcájában, és abban nem talált semmit.

A vállalkozás beindításához viszont szüksége lenne alapítótőkére. Hogy pontosan mennyire, azt nem tudta megbecsülni, hiszen még soha nem volt vállalkozása. Az sem ártana, ha lenne egy használható ötlete. Joó K. egyelőre sem az induló összeggel, sem az innovációs képességgel nem rendelkezett. Ezt az utóbbit az osztályvezető is gyakran számon kérte rajta.
Már néhány éve folyamatosan azzal küszködött, hogy nem tud mit kezdeni az idejével. A hivatalban azért érzi jól magát – pedig amúgy nem is érzi jól –, mert az idejét ott mások osztják be. A szabad- és ünnepnapok azonban – nem beszélve a kötelező szabadságról – mindig kínkeservesen telnek.

Ekkor jött a felismerés. Joó K. zsebe ugyan szégyenletesen üres, ezzel szemben rengeteg ideje van. Másoknak van pénze, viszont nincs ideje. A munkahelyen is az szokott lenni az egyik fő beszédtéma, hogy kinek mikor, mire nincs ideje. A legtöbben arról panaszkodnak, hogy nem érnek rá rendesen elvégezni a munkát, mert ugye a jó munkához idő kell.
Mi lenne, ha feladna egy hirdetést, gondolta Joó K., hogy eladná a maradék idejét?! A hivatal az egész életét követeli fillérekért.

Az életét nem is nagyon bánná, ha legalább rendesen megfizetnék.

De ha eladna valakinek napi két-három, a hétvégéből meg vagy húsz órát, az egy hónapban már százhúsz óra lenne – és csak háromezer forintjával számolva már jóval több, mint a fizetése.

Joó K. lázasan számolt tovább. Mert ha felmondana a hivatalban, akkor további havi félmillió forintot kapna a munkaidejéért. Ha valaki több időt venne tőle, kedvezményt is kaphat, a végén még így is szinte belefulladna a pénzbe, ráadásul nem kellene csinálnia érte az égvilágon semmit. Ezzel nem lenne egyedül, állapította meg Joó K., mert számos olyan ember létezik, aki nem csinál semmit a sok pénzért.

Tíz év múlva nyugdíjba megy, ez a tíz év természetesen nem maradna meg neki, mert eladta, ezzel szemben azonnal megkapná a nyugdíjat, prémiummal és korrekcióval együtt. De Joó K. nagyon megijedt, hogy nyugdíjas éveiben még több ideje lenne, és egy nyugdíjas idejét már nem akarná senki megvenni.

A hirdetést így fel sem adta, hanem eldöntötte, hogy szabadidejében majd azon töri a fejét, milyen vállalkozásba fogjon bele. Tíz év alatt hátha kitalál valamit, így a nyugdíjas évek is meg lesznek oldva.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Hamis vád

ĀAzt már tudjuk, hogy a balliberális ideológia és a hozzá kapcsolódó, különböző katyvaszirányzatok – woke, BLM, antifa – fittyet hánynak a tényekre

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Oltakoztam

ĀFricska. Jelentem, megkaptam a második oltásomat. Azért most, mert amikorra korábban be voltam rendelve, belázasodtam, ugyebár úgy nem lehet oltakozni