Kondor Katalin

Vélemény és vita

Pulóverek aranykora

Bizony, ha hinni lehet az Európai Unió felkent jósainak, akik szünet nélkül látják el kontinensünk népét jó tanácsokkal, és mondanak megfellebbezhetetlen ítéletet mindenkiről, csak önmagukról nem, a minap egy vadonatúj ötlettel álltak elő. Pontosabban egyikőjük, Frans Timmermans, aki az Európai Bizottság alelnöke ez idő tájt. Mivel – állítólag a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokknak „köszönhetően” – jócskán megemelkedett az energiahordozók ára, azt javasolta, úgy is, mint az új adók apostola, hogy hordjunk pulóvert, ha fázunk. S ha ezt megtesszük, kevesebbet kell fűteni.

Én egyenesen Nobel-díjra jelölném ezt a jeles gondolkodót, aki bizony sokáig törhette a fejét, mire kipattant belőle a megoldás. Ám mert kipattant, és az unióban nagy ovációval szokták fogadni az ilyen ötletelők gondolatait, hát jogosan tételezem fel, hogy eljő a pulóverek aranykora. Vagy már el is jött, mivel lassan az októbernek is vége lesz. Volt más javaslata is alelnök úrnak, nevezetesen az, hogy autót se nagyon használjunk.

Remélem, ezt a remek ötletet is nyomban megfogadja az összes, sofőr által vezetett autóval rendelkező európai uniós vezető, akiknek, mint fontos embereknek alanyi jogon jár ez a szolgáltatás. Azt persze nem tudjuk, hogy ez utóbbi javaslatáról tájékoztatta-e az autógyárak milliárdos tulajdonosait, akik aligha örülnének, ha leállna az autóforgalom, és mindenki nyugdíjba vonultatná a gépkocsiját, hadd pihenjen a garázsban legalább addig, amíg Timmermans úrnak új megoldási javaslata nem születik. Tény, hogy az Európai Unió jeles szakértői jó ideje már, hogy gőzerővel igyekeznek az orosz gázfüggőséget csökkenteni (nem sok sikerrel), így aztán a pulóverek mint fűtéspótló tárgyak minden valószínűség szerint új karrier előtt állnak.

Nem szeretnék ez ügyben a klímapolitikáról beszélni, nemcsak azért, mert nem értek hozzá, hanem azért se, mert már sok, valóban hozzáértő szakember nyilvánított véleményt arról, hogy klímaválság helyett klímahisztéria van a világban. Sokkal inkább arról szólnék, hogy valamiféle belém ültetett tekintélytisztelet okán azt képzeltem, az emberek értenek ahhoz, amiért felelősséget vállaltak. Lassan persze megtanultam, hogy sokan nem értenek hozzá – mint hajdú a harangöntéshez, avagy Budapest főpolgármestere a közlekedésszervezéshez –, és persze felelősséget sem vállalnak. Az uniós bölcsekről pedig egy tíz évvel ezelőtti eset jut eszembe. Akkoriban hoztak valami rendeletet az energiatakarékos izzók kötelező használatáról.

A rendelkezés enyhén szólva sem hozott sikert. Hamarosan rá kellett jönnünk, hogy a méregdrága „takarékos” izzók egyre kevesebb fénnyel világítanak, és nem értettem ennek okát. Ám egy szakcikk hamarosan felvilágosított bennünket arról, hogy az ilyen égők energiafelhasználása nem kevesebb a régiekénél, a fényerejük pedig tartós használat esetén gyorsan csökken.

Ezt mindenki meg is tapasztalta, sőt, máig tapasztalhatja. Vajon ki adhatta a szakmai tanácsot az unió vezetőinek a villanykörték (már nem is feltétlenül körte alakúak) kötelező lecserélésére, és ki volt az a háborodott, aki azt hitte, az égőket nem tartós használat céljából vásároljuk? (A becsületes megfejtők között semmiféle ajándékot nem sorsolunk ki.) Ebből az következett, hogy egy tartós égő akkor takarékos, ha nem tartósan használjuk.

Timmermans úr javaslata a pulóverekről mindenesetre új megvilágításba helyezte az energia- és rezsiválságot.

Szerintem a bundacipőgyártás is felélénkül. Várjuk építői jellegű további ötleteit, holnap lehet, azzal áll elő, ezentúl tolja mindenki maga előtt a gépkocsiját. Akkor bizonyára kevesebbet fogyaszt. Az autó. Mi meg kimelegszünk.

(A szerző újságíró)  

Kapcsolódó írásaink

Deme Dániel

Deme Dániel

Térkép

ĀAz, amit a lengyelekkel műveltek az európai parlamenti képviselők a tegnapi strasbourgi ülésen, világosan szemlélteti az Európai Uniónak egy bukott birodalommá való visszavonhatatlan transzformálódását

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Nemzetek Európája

ĀA nemzetek Európája nem új gondolat, leginkább Charles de Gaulle nevéhez fűződik akinek kezdeményezésére Christian Fouchet, Franciaország dániai nagykövete, ki is dolgozott egy elképzelést az európai nemzetek együttműködéséről