Kő András

Vélemény és vita

A feltalálók feltalálója

A fényképek mesélnek. Ami felpezsdíti a vért, az egy 1911-ben készült fénykép: Thomas Alva Edison látható rajta a Savoy vendéglő előtt, kalapban, egy nyitott autóban

A feltaláló ugyanis abban az évben Budapestre látogatott a családjával. Húsz évvel később, kereken kilencven évvel ezelőtt, 1931 októberében halt meg. Nézem a fényképet, és arra gondolok: az ember tudása és tudatlansága az évtizedek során párhuzamosan fejlődik.

Edison a család hetedik és legkisebb gyermeke volt. Minden mese határlerombolásokat mutat. A szegénylegényből király lesz, a szegény leányból királyné, esetünkben a legkisebb fiúból – feltaláló. Fiatal korában nagyothallott, és ez erősen befolyásolta későbbi pályafutását, de nem egy találmányát a testi fogyatékosság inspirálta. Az író nem azért ír, hogy az emberiségen segítsen, hanem azért, hogy saját magán. És a feltaláló? Edison házat építtetett magának egy varázslatos helyen, a floridai Fort Myersben, és haláláig minden telet ott töltött. A település ideális vidék volt egy olyan ember számára, aki agya albumában ötlethalmazt tárolt.

Einsteinnel ellentétben ugyanis ő azt tapasztalta, hogy nyugalomban múlik leglassabban az idő. Csak a gondolat sebessége nem állandó. Néha a fénynél is gyorsabban rohan, néha a csigánál lassabban, néha meg áll. Edisonnál – a nyugalom dacára – száguldott.

Az autodidakta zseni élete során összesen 1097 találmányt mondhatott magáénak. A legaktívabb évek alatt, 1880 körül, átlagosan tíznaponként jelentkezett egy-egy új leleménnyel. Minden téren igazi tehetség volt. Nemcsak a szénszálas, villamos izzólámpa fűződik a nevéhez, hanem a savas elem, a gramofon, a mikrofon, a filmkamera, az ellenkező irányú táviratozást lehetővé tevő készülék, a vasaló, a vízmelegítő, a palacsintasütő, a kenyérpirító őse, az elektromos hajsütővas, a stenciles sokszorosító és a többi.

Feltalált egy olyan anyagot, amellyel le tudták fényképezni a röntgensugarat. Feleki László írta Edisonról: „Találmányaival elindította a 20. század találmány-inflációját.” Egy évvel a halála után a Life magazinban jelent meg egyik mondása: „Géniusz = egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék veríték.” Még akkor is így van ez, ha a legnagyobb felfedezések tervszerű véletlenek során születnek. Esetleg lustaságból vagy félelemből. Két dologból mindenképpen: képzeletből és kezdeményezőkészségből.

A kettő között ne keressünk határokat. Mondhatjuk, hogy minden feltaláló önnön eredetiségének hitbajnoka (áldozata). Teller Ede egyszer arról beszélt, hogy ha feltalált valamit, abból még nem következett, hogy azt is tudta, miként alkalmazzák majd a találmányát, és milyen következményekkel fog járni. Egyes vélemények szerint az a nyelv, amelyben a jövő terveit szövögetik, a matematika nyelve. Edison azonban bevallotta, hogy nem volt kellő matematikai és elméleti képzettsége, ezért egy fiatal tudós, Francis Upton amerikai fizikus segítségére szorult. Kijelentette: „Egyáltalán nincs szükségem a számokra. Elvégzek egy kísérletet, és valaminő megmagyarázhatatlan módszerekkel kiértékelem az eredményt.”

Számos aforizma fűződik a nevéhez: „Minden teljesül annak, aki reménykedik, míg vár.” „Nem hiszek a teológusok Istenében, de hogy van egy Legfelsőbb Intelligencia – ebben nem kételkedem.” (Hasonlóan vélekedett Einstein is.) „A hülyeség a hidrogén mellett a legnagyobb mennyiségben előforduló anyag a világegyetemben.” 

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Áljelölt

ĀSorsdöntő feladat lesz ez, bátorság, tudás és tiszta erkölcs kell hozzá. Önismeret. Ne fogjon hát senki könnyelműen e húrok pendítéséhez. A „jobb híján” képviselőket most nem engedheti meg magának a nemzet

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Hazug bátrak, avagy bátor hazugok

ĀA gyávaság ráült a világra. Diktált bátorságok vannak. Térdelj le! Tedd ki az ilyen-olyan zászlót! Dicsekedj azzal, hogy a barátod a barátnőd, a barátnőd meg a barátod! Ha mindezt megteszed, hős leszel