Kondor Katalin

Vélemény és vita

Kerületi cenzorok

Olyan súlyos és szakértőkhöz méltó érveket hoztak fel a film ellen, mint hogy nem való a mozikba! Kiktől veszik a mintát? Észak-Koreától?

Kérem, jelentkezzen, aki érti, milyen jogon jelenti, jelentheti be néhány baloldali polgármester, hogy nem szeretnék az általuk vezetett kerületekben működő mozikban látni az Elkxrtuk című filmalkotást. Mint tudjuk, a film a 2006-os gyurcsányi rendőrattak hátteréről és végbemeneteléről szól, és semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy vannak, akiknek sérti az érdekeit egy ilyen film. Nyilván igen kellemetlen felidézni azokat az időket, melyekhez a végtelenül demokratikus Európának egy szava sem volt, azaz Gyurcsány lovasattak-bemutatójához és a verőlegények attrakciójához.

Tisztelettel kérdezném az illetékeseket, elsősorban a fanyalgó kerületvezető polgármestereket, újkori történelmünk során mikor tartottak, tarthattak a kerületi polgármesterek szavazást arról, milyen filmeket vetíthetnek a mozikban? Ha létezett vagy létezik ilyen lehetőség, miért nem tudunk róla?

Ezek után vajon cenzúra alá vonják a színházak előadásait, az Operaház darabválasztását, netán a könyvesboltok kínálatát is? E filmletiltási akció valaminek a kezdete? Azaz jön a nyílt kulturális cenzúra? Olvasom, hogy olyan súlyos és szakértőkhöz méltó érveket hoztak fel a film ellen, mint hogy nem való a mozikba! Szerintük mi való oda? Mi való a színházakba? Egyáltalán mi folyik itt? Kiktől veszik a mintát? Észak-Koreától?

Most, amikor naponta hallhatjuk, olvashatjuk, mert szünet nélkül sulykolják, hogy az Orbán-kormány tönkretette az országot, egyes ordibálni imádó ország­gyűlési képviselőket pedig a Széll Kálmán téren megüt egy titokzatos hölgy, és mindezen állításokra egy szó nem sok, annyi bizonyíték­kal sem szolgálnak a vádlók, azt kell hinnünk, amit már régóta gyanítunk, hogy megrendezett előadásoknak vagyunk tanúi. És ez még csak a kezdet! Vajon nem a hazánkba látogató LIBE-delegáció fogadtatására találták ki ezeket a nevetséges vagy még inkább vérlázító provokációkat? Valószínű, bár szinte mindegy, lényeg, hogy állandósítani kell a műbotrány akciókat, mert közeleg a választás, és minden nemtelen eszköz bevethető.

Ám vannak még, akik jól emlékeznek arra, kiktől is veszik a mintát a rémhíreket kitalálók, a cenzort játszók, az ötlettelenek. Nos, nem Észak-Koreától. Hanem a nagy példaképtől, a lassan a süllyesztőbe kerülő Egyesült Államoktól. Az áldemokrácia bajnokai ugyanis kész recepteket kínálnak mindenkinek, aki csatlósukul szegődik. Most éppen a magyar baloldalnak. Valószínű, a receptet, a „kottát” már időben elküldték nekik, attól lettek ilyen ötletgazdagok. Abból játszanak tehát, mégpedig a Vera Jourová-féle fenyegetők hathatós segítségével.

Az arcátlanságnak arra a fokára értünk el már hónapokkal ezelőtt, hogy minden következmény nélkül kijelentheti egy uniós funkcionárius, hogy bele fognak avatkozni a magyar választásokba. Persze nagyon nem lepődtünk meg, mert a beavatkozás már régen elkezdődött. Még csak ki sem kellett találni a módozatokat, hiszen nem oly régen volt az Obama–Trump-elnökcsere. Ami kemény harc volt a javából. És persze velejéig erkölcstelen. S az ott alkalmazott, Trump elleni módszerek bőséggel szolgáltatnak receptet hazai ellenzékünknek a becstelen harcra. Nézzük csak!

Köztudott, hogy attól a perctől fogva, amint Trumpot beiktatták, egy olyan, rengeteg pénzzel rendelkező társaság sorakozott fel ellene, amelynek csak az volt a célja, hogy minden eszközzel ellehetetlenítse az új kormány munkáját. Nem nehéz utánanézni, hogy Obama mekkora energiával, mily gyakran és ennyire vehemensen támadta Trump minden cselekedetét.

Ugye nem kell bizonygatnunk, hogy nálunk sem történhet ez másképp. Hiszen, mint fentebb jeleztük, Orbán módszeresen tönkreteszi az országot, a parlamenti ellenzéki képviselőket pedig titokzatos idős hölgyek ütlegelik a város egyik legforgalmasabb terén. Íme a hazai forgatókönyv két eleme, amelyeket a nap minden percében aztán kötelezően sulykolni kell.

Amerikában sem volt ez másképp, több neves politikai elemző szerint sok-sok ezer kiképzett agitátort állítottak csatasorba, hogy Trump minden egyes intézkedését, vívmányát bírálják. Közben titokban egy árnyékkormány felállítására készültek, szabotázsakciókat is betervezve, amelyek célja nyilvánvalóan a politikai ellenfelek és a szavazók megfélemlítése volt.

Milliószámra szerveztek be – jó pénzért, Soros által finanszírozva – aktivistákat, mert mindig „van az a pénz”, és őket arra képezték ki, idézem az egyik politikai elemzőt, hogy: „készen álljanak nagy harcot indítani a társadalmi igazságosság (azóta is hatalmas a társadalmi igazságosság arrafelé!), az alapvető méltányosság, az egyenlő jogok és az érvényesülési lehetőségek kiterjesztése érdekében. Valamint az illegális bevándorlóknak tömeges amnesztiát nyújtsanak, és újraosszák a társadalmi jövedelmet azok javára, akik nem keresnek eleget.”

Ez utóbbi nagy terv aligha valósult meg, mert nem hinném, hogy csökkent volna a milliárdosok száma arrafelé, viszont nyilván sokan megették ezt a maszlagot. Fontos eleme volt még a destabilizáló terveknek, hogy folyamatos tüntetéseket, utcai harcokat provokál-janak ki, no és lejárató kampányokat szervezzenek a kormánytagok és támogatóik ellen.

Mára már tudjuk és tapasztaltuk, hogy a terv sok-sok eleme teljesült. Sőt itthon is közelebbről megismerkedhettünk néhány „amerikai fortéllyal”: sulykolás, rágalmazások, felelőtlen ígérgetések, fenyegetődzések, tehát helyben vagyunk.

Pedig a java még csak most kezdődik. Mármint nálunk. Jó, ha ezt tudjuk. A nyugati, amerikai „forradalmi gondolkodók”, akik ma működtetik a világot, és vezéreik szerint nincs szükség hagyományokra, már a recepteket is megadták arra, miként lehet fellázítani az embereket a hagyomány, az erkölcs, a tisztesség és a vallás ellen.

No meg hogyan lehet az igaz szót kimondókat elhallgattatni. Néhány kerületi vezető, azaz cenzor már el is kezdte, mint fentebb írtuk. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a következő napokban, hónapokban nem kerületi szinten fog folytatódni a rágalomhadjárat, a lejáratás. Hanem minden szinten szinte minden be lesz vetve. Úgyhogy nemes versengésre nem számíthatunk.

P. S.: Mára pedig már meg is érkezett egy üzenet vagy inkább fenyegetés a szintén nagyon demokratikus Németországból, mégpedig a német ökopárttól. Szerintük Orbán Viktor szavazói senkinek nem lehetnek a barátai. Megnyugtathatnánk őket, ha akarnák, sem kérnénk a barátságukból. 

(A szerző újságíró) 


 

Kapcsolódó írásaink

Deme Dániel

Deme Dániel

Gáz van a majdannal

Ā„Mi megfelelőképpen fogunk válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés” – fogalmazott a tőle megszokott igényes diplomáciai fordulattal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter

Domonkos László

Domonkos László

Októberi kezdés

ĀA mellébeszélésnek, a jól neveltnek, intellektuálisnak tűnő hablatyolásnak, a több mint sokértelmű finomkodásnak legyen vége