Rab Irén

Vélemény és vita

Lázadj a jövőért!

A másfél éve húzódó járvány hullámai megtépázták a német gazdaságot, a létbiztonságot, csökkentek a jövedelmek, emelkedtek az árak

Nem vagyunk a Zöldek lobbistái, nyilatkozta Greta Thunberg, mielőtt Berlinbe utazott, hogy a szeptember 24-re hirdetett világklímanapon a német fővárosban a Friday for Future (FFF) tüntetők élére álljon. Csak a véletlen hozta úgy, hogy két év után épp most mozdult meg a világot féltő zöldifjak serege, pont két nappal a mindent eldöntő német parlamenti választások előtt. Greta a világért sem szeretett volna kampányolni egyetlen párt mellett sem, már csak azért sem, mert Németországban nincs olyan politikus, aki komolyan venné a klímaválságot – mondja.

Valószínűleg nem hallotta, hogy a Zöldek „klímakormányzást” akarnak, ami nem tudom igazán, mit takar. Mert a környezetvédelem nem volt alaptémája a választási kampánynak. Most szociális alapon próbáltak választót szerezni maguknak a pártok, nyugdíjrendezést ígértek (idén egy centtel nem emelkedtek a nyugdíjak!), a megfizethetetlen lakbérek és adók csökkentését ígérték, a minimálbér emelését, digitalizációt és az oktatás, az egészségügy fejlesztését.

Látható módon átszőtte a kampányt a covid okozta gazdasági és társadalmi válság, amit az emberek a saját élethelyzetükön és pénztárcájukon keresztül éreztek meg. Mindenki egyéni sérelmeit dédelgette, ezt kell – legalább ígéretekkel – orvosolni. Így aztán marginális kérdéssé váltak a globális problémák, a migráció és az integráció, de még a klímahiszti is.

A köztévé szerint az utca embere balról reméli problémáinak megoldását, hiszen a CDU–CSU vezette koalíció hitele a járvány alatt rendesen megcsappant. Válság idején nem jó kormányon lenni, az egyéni érdekkel szemben korlátozó rendelkezéseket hozni, a válságot kezelni. Ilyenkor ellenzékben jó lenni, kritizálni, szembehelyezkedni, nagyokat mondani, mert a felelősség nem őket terheli. A másfél éve húzódó járvány hullámai megtépázták a német gazdaságot, a létbiztonságot, csökkentek a jövedelmek, emelkedtek az árak. Angela Merkel búcsújával a politikai stabilitás is a múlté.

Ilyen izgalmas és sokesélyes választás régen volt Németországban.

A kampányban fej fej mellett haladt a mostanáig hatalmon volt nagykoalíció, a CDU–CSU és a szocialisták, de bizony nem úgy, biztos háromnegyeddel, mint két ciklussal ezelőtt, hanem még az abszolút többséget sem érték el. Mögöttük kicsit lemaradva a kezdetben vezető Zöldek. Grafikonon vizsgálva a Zöld-teljesítményt, erős összefüggést látunk a Greta Thunberg-féle mozgalom szárnyalása és a párt teljesítménye között.

A svéd Greta 2018 derekán kezdte a pénteki iskolakerülést, és novemberre a német Zöldek, amelyek elsőként karolták fel a mozgalmat, már 23 százalékon álltak. A 2019-es európai parlamenti választás győztesei kétségkívül ők voltak, jól meglovagolva a globális témát, hiszen ki meri megtámadni, netán elutasítani a bolygónk jövője iránti aggodalmat?

Idén májusban népszerűségben a Zöldek már minden pártot megelőztek, de kancellárjelöltjükkel nagyon melléfogtak. Nem tisztem minősíteni őt sem szépségben, sem szellemi képességekben, megteszik ezt helyettem mások. A fiatalon trambulinugrálásban jeleskedő Annalena Baerbock kezdetben elnyerte a választói bizalmat, de ez a bizalom megrendült, amióta kiderült róla egy és más. Nem mondott igazat a tanulmányait illetően, nincs meg a korábban hangoztatott végzettsége, nemrég megjelent könyve merő plágium, és folytathatnám. Igazi zöldpolitikus. A jelölti vitákban is gyengén teljesített, sikerült tíz százalékponttal rontania pártjának esélyeit. Talán mégsem ilyen kancellárra vágynak a németek!

A pénteki világméretű FFF-tüntetés sok mindent jelez. Múlóban a járvány, újrakezdhetjük a klímatematikát. A „Mentsük meg a Földet!” helyett most „Lázadj a jövődért!” az üzenet. A mentés a segítségnyújtás, a lázadás az erőszak jelentéstartományába tartozik. Azaz a jelszó meghirdetésével átléptek egy határvonalat. A világvége-hangulat lázadásba, a lázadás anarchiába fog átcsapni.

A karantén alatt Greta nagykorú lett. Megtanult kötni, online elvégezte a tizedik osztályt és megnőtt az érdeklődése a fiúk iránt is. Tüntetést szervezett a kisméretű hímtaggal megáldott vagy megvert fiúk számára, a környezeti ártalmakat téve felelőssé érte, de nem sikerült összetoboroznia egy kisebb demóra való legénységet sem. A karanténból kilépve visszatért sikerei színhelyére, Berlinbe, ahol a választások előtti utolsó kampánynapon legalább húszezer fiatal lázad az ellopás alatt álló jövőjéért.

A világban ezernél több helyszínen, Németország-szerte további négyszázötven városban szerveztek klímatüntetést. A baloldali Stern magazin két teljes számát, valamint közösségi médiafelületeit a klímaaktivistáknak (mindhárom vagy az összes létező nemet megszólítva – Klimaaktivist*innen –) szánta, a közszolgálati tévé élő műsorban közvetített a tüntetésről, és stúdióba hívták Gretáékat.

A médiatúlsúly minden bizonnyal a Zöldek irányába billent, a bizonytalan választók a sok kedves fiatal láttán zöldre váltanak, és határozott kézzel rájuk húzták be az ikszet. Elemzők szerint pénteki tüntetéssel nem sérül a választás tisztasága, a kiegyensúlyozottság és egyéb demokratikus, jogállami értékek, hiszen csak a fiatalok tüntettek jövőjükért, a Föld megmentéséért.

A végleges választási eredményeket ezen írás megjelenésekor már ismerni fogjuk. Látni fogjuk, hogy hozott-e és mennyi pontocskát a Zöldeknek  a világméretű politikasemleges klímatüntetés. 

(A szerző történész)   


 

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Ezt (is) elk*rták

ĀTényleg az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Amikor nekikészültem e publicisztika megírásának, akkor az volt a határozott célom, hogy a parlamenti őszi ülésszak megkezdéséről fogok írni

Dippold Pál

Dippold Pál

Vadgender

ĀA Nőkért Egyesület aktivistái kiálltak a családokról szóló konferencia elé, és molinóztak. Sajátosan szélsőliberális módszer lepedőre írt jelszavakkal tiltakozni valami, de inkább valakik ellen