Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Festmény

Kétperces

Messziről észrevette a nőt, aki majdnem meztelen volt. Háttal állt, egy búzatábla szélén, a szalmakalapról lelógó selyemszalagok a derekáig értek, cirmos pipacsok, kék búzavirágok csiklandozták a lábszárát és a combját. Ettől a látványtól J. Károly elszégyellte magát, de mikor nekiment egy villanyoszlopnak, rájött, hogy a nő nem igazi. Egy festmény után készült plakátot lát a megállító táblán.

A galéria ajtaja nyitva, néhányan be is mennek, most nyílik egy kiállítás. J. Károly figyelte, hogy kérnek-e meghívót vagy belépőt a bejáratnál, de a védettségi igazolványon kívül semmi másra nem volt szükség. Hirtelen elhatározással lépett be, mutatta a plasztikkártyát, zavarát félszeg mosollyal próbálta leplezni, mert még soha nem járt kiállításon.

J. Károlynak túl sok fogalma nem volt a modern művészetről, ezért azt hitte, hogy két különböző festő munkáit látja. Az egyik aktokat fest, a másik undorító bogarakat és bomló állati tetemeket, de azt nem értette, miért teszik szorosan egymás mellé az élethűen ábrázolt, tetszetős idomú nőket és a szintén valósághűen bemutatott, sokszorosára nagyított hernyót, döglött patkányt, országúton szétlapított sündisznót.

Majd észrevette a feliratot a képek fölött: „A szépség megközelítése”. Egy elhullott veszett rókáról az erdő szélén soha nem jutott volna eszébe a szépség, de úgy látszik, most ez a divat.Nem is töltött sok időt a galériában, és kicsit kétségbeesett, hogy ezután majd egy svábbogárra gondol, ha meglát egy csinos nőt az utcán. Nem mert rápillantani egyre sem, lesütött tekintettel ment hazáig. Otthon végignézett a falakon. Rájött, miért tűnik üresnek a lakása, pedig tele van mindenféle fölösleges holmival. Nincsen egyetlen képe sem, de még esküvői fotója sincs. Mindkettőt pótolni fogja!

A házasság kicsit bonyolultabb, azonban már holnap vásárolhat egy festményt. No, nem olyan csótányosat, és nem is annyi pénzért, mint amilyen irreális összegeket írtak a kiállított képek alá, bár nem kizárt, hogy a csúfság sokkal többe kerül, mint a szépség. J. Károly virágcsendéletre gondolt, egy bevásárlóközpontban látott is virágos képeket, és lehet részletre fizetni.

Talált egy pipacsos festményt, a kanapéval szemben lévő falról levette az évek óta nem működő órát, a képet annak a helyére akasztotta. Azon is megállt az idő, örök nyárelő van. Igaz, hogy a mezők illata helyett olajszagot érzett, és ettől megfájdult a feje, meg hogy esküvői képe talán soha nem lesz, de legalább az ő lakásába is beköltözött a szépség. Reggel az lesz az első dolga, hogy elgyönyörködik a pipacsokban.

Föltette a szemüvegét. Aztán levette, hogy megtörölje, mert tűnt, mozog rajta valami. Közelebb ment, és akkor már élesen látta, hogy a festett pipacsok között egy igazi csótány mászik. 

(A szerző irodalomtörténész)   

Kapcsolódó írásaink

Náray László

Náray László

Karácsony programja maga a csőd

ĀAzokat kívánja újra visszahozni a hatalomba, akik a rendszerváltást kisiklató mélyállamot működtették

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Vakok és világtalanok

ĀFricska. Ebben az összefogásnak elkeresztelt baloldali politikai miazmában nap nap után valamelyik szánalmas lobbista előhozakodik egy újabb verbális öngyilkossággal