Bán Károly

Vélemény és vita

Gyurcsány-terror

álláspont

Szeptember 17-én, pénteken lesz a tizenötödik évfordulója az őszödi beszéd kiszivárogtatásának, ezen a napon indul útjára az a vándorkiállítás, amely bemutatja a 2006-os Gyurcsány-terror rémtetteit: a Magyar Televízió székházának ostromaként ismert gyurcsányi színmű rendőrségi trükkjeit, a lakosság megfélemlítését célzó embervadászatot Budapest utcáin és az október 23-i szemkilövető vérfürdőt.

A valóságot. Valósághűen. Az ünneplő tömeg megfélemlítését, az alapvető emberi, politikai és szabadságjogoktól történő megfosztás tényeit. Ez pedig a célzat okán büntetőjogunkban a terrorbűncselekmény tényállás­szerű diktátumának felel meg.

Az akkori történések relativizálása, sőt tudatos elferdítése, igazságbeszédként történő interpretálása, az igazi felelősök számonkérésének elmaradása vezetett oda, hogy napjainkban a legfőbb felelős, Gyurcsány Ferenc maga fenyegetőzik börtönnel, emberek földönfutóvá tételével. Arcátlanul már ő akar elszámoltatni, holott az akkori történések miatt a büntető törvénykönyv szerint neki lenne réges-rég hűvösön a helye.

Akár életfogytiglan, pszichikai bűnsegédként elkövetett terrorcselekmény miatt. „Klasszikus kép: a tehetetlen, megbilincselt fogoly kínzója lába előtt fetreng, fölé magasodik az álarcos, sisakos, arcvédős, lábvértes, szöges csizmás, pajzsos, géppisztolyos, revolveres, viperás, gumibotos, gázpermetes óriás. És üti. Üti. Gumilövedéket lő öt méterről a szemébe” – írta Tamás Gáspár Miklós filozófus az őszödi beszéd utóéletéről – a Népszabadságban. A sok-sok megtévesztett baloldali ember csak hisz a szellemi ikonjának, és nem ül fel a hazugságáradatnak.

Egyébiránt a magyar történelemben a „független és objektív” balliberális média történelmi eseményről soha annyit nem hazudott még, mint az őszödi beszédről. Gyurcsányné például pofátlanul odáig merészkedett, hogy több rendőr sérült meg, mint tüntető. Már a beszéd kiszivárogtatása is valóságos fake news. Ismeretlenek bevitték a rádióba, ismeretlenek ultimátumot intéztek a kormányhoz, a közmédia pedig nem volt hajlandó beolvasni.

A valóság az – ennek ezernyi bizonyítékát adta lapunkban Völgyesi Miklós nyugalmazott legfelsőbb bírósági tanácselnök bíró, az eseményeket kivizsgáló Balsai-bizottság büntetőjogi szakértője –, hogy az őszödi beszédet maga Gyurcsány Ferenc szivárogtatta ki. Kényszerűségből, Brüsszellel paktumot kötve, hogy a 2006-os parlamenti választás előtt ne kelljen bevallania azt, hogy hazudtak reggel, éjjel és este, hogy úgy tettek, mintha kormányoztak volna, de nem csináltak semmit négy évig.

Ám az is a brüsszeli paktum része volt, hogy a választások után Gyurcsánynak kellett tájékoztatnia a lakosságot az ország eladósításáról, a két számjegyű államháztartási hiányról, a döglött „száguldó pumáról”, a választók becsapásáról, a kormányzása csődjéről.

A közelgő vándorkiállítás előtt ennek jegyében idézzünk fel egy történetet. A Vágó László őrnagy parancsnoksága alatt álló rendőri különítmény 2006. október 23-án betört a belvárosi Blaha Sörözőbe, ahonnan harminc embert erőszakkal eltávolítottak, akiknek a bejárati ajtótól kettős sorfalat álló gyakorlóruhás „rendőrök” ütlegeléseit is el kellett szenvedniük.

Itt történt, hogy a helyiségből kilépő – kezében fehér botot tartó – vak férfit közvetlen közelről, gumigolyólőszerrel töltött vadászpuskákkal kétszer is hátba lőtték. Az egyik lőmag a nyaki verőér mellett hatolt be a vak férfi testébe. A két rendőrt a bíróság felmentette. Az indoklás szerint nem tudták megállapítani, melyik „gyurcsányi embervadász” golyója okozta a kis híján halálos lövést…

(A szerző újságíró)   

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Zavar a semmiben

ĀFricska. Óriási figurák ezek, egyszerre lazítják el és derítik jókedvre az embert

Szarka László Csaba

Szarka László Csaba

Ki őrzi az őröket?

ĀA tudomány akkor fejlődik a legjobban, ha a kutatóknak meg van engedve, hogy ne értsenek egyet egymással