Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Búvárfelszerelés

Kétperces

Éppen csak hazaért rövidített, pénteki munkanapjából, egy csomagküldő szolgálat kézbesítő­je csöngetett J. Károly ajtaján. Lábánál egy nagyobb doboz, a kezében egy digitális aláírásra szolgáló tábla, „itt kell aláírni”, mondta, és már ment is tovább.

J. Károly nem merte rögtön bevinni a lakásba, lehet, hogy valami veszélyes dolog van benne, sósav, csörgőkígyó, genderideológiát népszerűsítő kiadványok, vagy a kollégáinak támadt az a morbid ötlete, hogy megvicceljék egy guminővel.

Schrödinger macskája azért nem jutott eszébe, mert még nem hallott róla, amúgy sem mutatott érdeklődést a kvantumelmélet iránt. Az a feltételezés, hogy a macska egyszerre élő és döglött, tehát kevert állapotban van, J. Károlytól legalább olyan messze állt, mint a szándék, hogy legyen egy macskája.

A címzett kétséget kizáróan ő maga, kétszer is ellenőrizte. A feladó hivatalosnak tűnik, bár külföldi, „Aqua Curiosa”, van mellette egy delfint ábrázoló logó. Delfint biztosan nem küldtek neki, legfeljebb felfújhatót. Az még mindig jobb, mint a guminő, bár nem tervezte, hogy mostanában vízpartra megy, főleg nem egy felfújható delfinnel, legfeljebb egy igazi nővel.

A dobozt végül behúzta a lakásba, nagy levegőt vett, „bátorság, Karcsi!”, biztatta magát, majd kicsomagolta a küldeményt. Egy komplett búvárfelszerelés volt benne, légzőcső, uszony, szemüveg, mellény, palack, nyomáscsökkentő, búvárkomputer, lámpa és kés.

Volt mellette egy számla is, amelyen végösszegként a nulla szerepelt, és ebből J. Károly arra következtetett, hogy a búvárszettet ajándékba kapta. Itt valami tévedés lehet, gondolta. Nem vett részt semmilyen játékban, nincsenek külföldön élő ismerősei, és még az interneten se látogatott soha búvárkodással kapcsolatos oldalakat. De ha már így történt, akkor megtartja.

Úszni gyengén tud, épp csak annyira, amennyit a katonaságnál megtanult. Legjobb lenne, ha mégis eladná, de nincsen jó érzéke az üzleteléshez. Ha lenne, már rég túladott volna azon a sok fölösleges holmin, amivel az egyik fél szobája szinte dugig volt. Odakerül a búvárfelszerelés is.

Hacsak nem tanul meg búvárkodni! A gyenge úszástudás nem lehet kizáró ok, ott van a mellény és a többi hozzávaló, levegőért sem kell a víz fölé bukni. Keresni fog egy búvárklubot, utánajár a lehetőségeknek, itt az ideje, hogy legyen egy új hobbija.

Már csak arra kellene valamilyen megoldást találnia, hogy ne irtózzon annyira a víztől. 

(A szerző irodalomtörténész) 

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Rafinált csalás

ĀA renoválás során rátetette Raffaello testére a 18. században élt Mihail Vasziljevics Lomonoszov orosz polihisztor fejét

Galsai Dániel

Galsai Dániel

A támogató

ĀFricska. Egészen elképesztő, hogy kik keverednek elő ennek az előválasztásnak nevezett bolhacirkusznak a kapcsán!