Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Kóla

Kétperces

Joó K. nem szerette a kólát. Se melegen, se hidegen. Az egyik reklámban látott ugyan meleg kólát, ami az itallal kapcsolatos kétségeit tovább növelte. Jobban szerette a sört és a tejet. Persze, nem együtt a kettőt, hanem egymástól jól elkülönítve.

Magát is próbálta sok dologtól elkülöníteni, így például az önálló véleményalkotástól. A munkahelyén is az jut előre, akinek nincs saját véleménye. Mint a németek vagy a franciák esetében.

Joó K. örült, hogy nem német, mert így legalább azonos lehet önmagával. Szerinte a németek és a franciák már azt sem tudják, hogy ki kicsoda. Sokáig háborúztak, hogy egyik legyen a másik, most viszont már fölösleges. Minden egyforma szeretne más lenni. Joó K. kivétel ez alól, mert ő szeretne valaki lenni, nem pedig más, a kóla viszont ebben semmit sem segít.

A sör se nagyon, de a tej már igen. Az már egyenesen tiltakozás! Mondhatni, önálló vélemény. – A tej ugyanis fehér. Éppen olyan, mint Joó K. hasa, csak nem szőrös, és a tejen nincsenek pattanások. A tejre viszont rá akarták bizonyítani, hogy rasszista. Milyen alapon állítja azt a tehén magáról, hogy ami kijön belőle, és előtte zöld volt, az csakis ebben a fehér formában egészséges?!

Joó K. nem tudta elképzelni, hogy a bármilyen színű anyának bármilyen színű legyen a teje. Azt pedig még úgy sem, hogy a bármilyen színű anya melléből egyenesen kóla folyjon. Viszont úgy lenne korrekt a dolog, ha a tej színét mindenki szabadon megválaszthatná.

Joó K. még általános iskolás volt, mikor megkóstolta a csokis kockasajtot. Öklendezett tőle, és akkor finoman fogalmaztunk, értve alatta, hogy megkerültük a rókát. Olyan volt, mintha a sört keverné össze a tejjel. Biztos ezért vonták ki a forgalomból.

A kólát is ki kellene vonni, Joó K. véleményét viszont nem osztotta mindenki. Még a hivatali büfében sem, ott pedig mindenki ihatta a kávét tejjel vagy tej nélkül. Arra nem akadt példa, hogy valaki a kólát akarta volna tejjel inni. A jó ízlésnek és a szabadságnak is vannak határai.

A szabadság határa sokszor a jó ízlés, máskor a törvény és az erkölcs. Bár ezt a két utóbbit még nem sikerült kellően összeegyeztetni. A tejet sem a kólával, de a gyakorlat szerint a kávéval megoldódott a dolog, ezért a kólával is így lesz. Csak nehogy kötelező legyen!

Hallotta, hogy valamelyik sportoló sem tudta magát összeegyeztetni a kólával. S akkor nemcsak Joó K. hasa dagadt ki, hanem a melle is. Legalább egy kicsit sportolónak érezhette magát.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Harag és elfogultság nélkül

ĀA Rákosi-rendszer elég keserves volt, nemcsak nagy szegénység, jegyrendszer, de a félelem is jellemezte a korszakot. Ez volt az éjszaka érkező fekete autók, a bőrkabátos ávósok kora

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Parkoló

ĀFricska. Kétség nem férhet hozzá, meg vagyunk mentve! És ki más lenne alkalmas a nemzetmentés magasztos feladatára, mint a NOlimpa védjegye, a Momentum