Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Látogatás

Kétperces

Napok óta alig aludt valamit. Nyugtalanságának oka Joó K. középiskolai osztálytársa volt, aki megszerezte munkahelyi telefonszámát. Fölhívta. Hazalátogat külföldről, s szeretne mindenkivel találkozni. Jelképesen bepótolni ezt a majdnem négy évtizedet. Mindenkivel nem találkozhat – fiúosztályba jártak, a férfiak korán halnak.

Joó K. nem hiányolta az osztálytársát. Nem voltak túl jó emlékei róla. Azt nem lehet túl jó emléknek számítani, ha az építőtáborban csípős paprikát dugnak valakinek a fenekébe. Márpedig Joó K. fenekébe az dugta fel a csípős paprikát, aki most meg akarja látogatni.

Nem hiszi, hogy bocsánatot szeretne kérni. Épp tőle, aki végig négyes volt mindegyik tárgyból. Nem volt elég okos, viszont szorgalmas volt. Fölöslegesen nem szeretett megszólalni. Ha felelt, akkor sem pótolta ki tudását a fölösleggel. Már azon is csodálkozott, hogy ennyi idő után valaki emlékezik rá. Talán a paprika miatt. Meglehet, hogy az osztálytársának mégis lelkifurda­lása van?

Joó K. nem szerette a lelkifurdalást. Különösen a sajátját nem, de azt sem, ha valamit jóvátételként kap. Azt a csípős paprikát amúgy se lehet jóvátenni. Onnan ered, hogy problémái vannak reggelente. És máskor is, mikor váratlan vagy stresszes helyzetbe kerül.

Már az is gyanús volt, hogy az osztálytársa Joó K. helyett Joó M. nevű munkatársat keresett. Erős amerikai akcentussal beszélt. Persze, hogy nem emlékszik a keresztnevére, hiszen mindenki „Jojónak” hívta!

Elérkezett a megbeszélt látogatás napja. Az osztálytársa azt mondta, hogy hozza a feleségét is, ő szintén a párjával érkezik. Joó K. majd füllent, hogy éppen most vált el, azért megy egyedül. Az osztálytársát messziről felismerte, nem változott sokat, a párját viszont nem látta. Még jó, hogy egyedül jött ő is, gondolta. Egy túlplasztikázott szőke modellre számított. Azt hitte, hogy a fekete férfi a testőr. Ha valakinek már ilyen akcentusa van, annak a testőr is kijár. De mikor az osztálytársa megcsókolta a fekete férfit, Joó K. előtt minden világos lett. Most értette meg a csípős paprikát is. Majdnem elnevette magát, szívből.

Joó K. azonban rendes ember volt, nem akart senkit se bántani. Udvariasságból ezért még a chilit sem kérte a grillezett sajttal tálalt steakhez.  

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

A morál vége

ĀFricska. Nem rajongok Puzsér Róbertért, nehezen viselem, ha valaki bárdolatlanságából és mentális ingatagságából épít jól fizető brandet