Csi Ta-jü

Vélemény és vita

Találkozzunk Pekingben!

Az olimpiai szellem az egész emberiség közös – nemzeti határokon átívelő – szellemi és kulturális kincse, amely a világ minden táján ismert és elfogadott

Kína 2008-ban sikeresen adott otthont a pompás pekingi nyári olimpiának, felejthetetlen élményt adva a világnak. Miután megvalósította az olimpia megrendezéséről szőtt 100 éves álmát, Kína továbbra is támogatta az olimpiai mozgalom népszerűsítését.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 128. plenáris ülésén Peking Zhangjiakou várossal együtt nyerte el a XXIV. téli olimpiai és a téli paralimpiai játékok megrendezésének jogát. Ezzel Kína ismét hozzájárul az olimpiai mozgalom fejlődéséhez és az olimpiai szellem népszerűsítéséhez. Peking azzal, hogy elsőként ad helyt mind a téli, mind pedig a nyári olimpiai játékoknak, beírta magát az ötkarikás játékok történelmébe.

Kína következetesen teljesítette az olimpiai játékok iránti elkötelezettségét, és leküzdötte a covidjárvány negatív hatásait. A 2022. február 4. és 20. között a tervek szerint megrendezésre kerülő pekingi téli olimpia és paralimpia előkészületei stabilan folynak. Hszi Csin-ping elnök úr többször is kiemelte, hogy a pekingi téli olimpia és a téli paralimpia megrendezésével Kína a nemzetközi közösségnek tett ünnepélyes elkötelezettségét teljesíti. Örülök, hogy én tájékoztathatom a magyar közvéleményt és barátainkat az előkészületek koncepciójáról és előrehaladtáról.

Először is zöldolimpiát fogunk rendezni. A zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátás és a fenntartható fejlődés kifejezések adják meg a pekingi téli olimpia egyértelmű alaphangját. Kína az ökológia prioritásához, az erőforrásokkal való takarékossághoz és a környezetbarát koncepcióhoz ragaszkodva dolgozta ki és hajtja végre az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdálkodási munkatervet.

A téli olimpiai helyszínek 100 százalékban zöld­energiát használnak, így szél- és napenergiát, és törekednek a karbonsemlegességre. Minden állandó létesítmény helyszínének kiválasztásakor és kialakításakor teljes mértékben figyelembe vették a játékok utáni folytatólagos felhasználhatóságot. Az ötkarikás játékok után minden versenyhelyszín átalakítható a lakosság szabadidős és kulturális igényeinek megfelelő télisportközponttá.

A Shougang Park megmaradt ipari létesítményeinek átalakítása és a 2008-as pekingi nyári olimpiai játékok helyszíneinek újrafelhasználása hatékonyan tartja kordában a befektetési költségeket. Erőteljesen támogatjuk a tömegközlekedést, ösztönözzük a különféle zöld közlekedési módokat, és támogatjuk, hogy az energiatakarékosság és a kibocsátás csökkentésének koncepciója általánosan elfogadottá váljék.

Folytatódik az olimpiai erdősítési projekt: 580 négyzetkilométer erdős és parkos területet terveztünk olyan kulcsfontosságú területekre, mint a téli olimpiai játékok központi területét, a vendégfogadó folyosót és a versenyhelyszíneket összekötő sávok, mintegy zöld-, ökológiai védőfalat képezve a téli olimpia számára.

A másik koncepció a közösségen alapuló olimpia. A kínai kormány az emberközpontú koncepciót támogatja, amely az együttes részvétel, a közös erőfeszítés és az inkluzivitás elvein alapul, és aktívan mozgósítja a társadalmi erőket az előkészületekben való részvételre. Ugyanakkor a pekingi téli olimpia lehetőségét felhasználva erőteljesen népszerűsíti a téli sportokat, azok tömegsporttá fejlesztését és népszerűsítését felgyorsítja annak érdekében, hogy megvalósuljon a nagy cél, vagyis hogy 300 ezren hódoljanak a havas, jeges sportoknak.

A pekingi téli olimpia hosszú távon azt is elősegíti, hogy Kína a hazai és a külföldi turisták számára új télisport-turisztikai célponttá váljék, ezáltal sokaknak új foglalkoztatási és fejlődési lehetőségeket teremtve. A harmadik koncepció a nyitott olimpia.

A pekingi téli olimpiára való felkészülés során a kínai kormány mindig is fontosnak tartotta, hogy a pekingi olimpiai játékok és más országok tapasztalataira támaszkodjék a lebonyolításban, megerősítse a kínai és külföldi sportélet közötti cserekapcsolatokat, mások erősségeiből tanulva megújítsa a játékok lebonyolításának logikáját, fokozza a professzionalizmusát, a nemzetköziségét és emberközpontúságát, valamint elősegítse a kelet-nyugati kultúra integrációját.

A negyedik pedig a becsületes olimpia. A korrupció elleni küzdelem és az integritás előmozdítása az egyik legfontosabb feladat a pekingi téli olimpia előkészítése során. A kínai kormány szigorú és hatékony, átfogó és többszintű felügyeleti rendszert alakított ki, melynek középpontjában a versenyhelyszínek építési és üzemeltetési, jelentős költségfelhasználási, anyagbeszerzési, humán erőforrás alkalmazási folyamata felügyeletének megerősítése, a doppingszerek tekintetében pedig a zéró tolerancia áll. Arra tesz erőfeszítéseket, hogy a téli olimpia olyan tiszta legyen, mint a hó.

Az összes fél szoros együttműködésével és kemény munkájával mára már elkészültek a pekingi téli olimpiai és a téli paralim­piai játékok versenyhelyszínei. A versenyszerve­zés és a versenyhelyszínek üzemeltetése is rendben zajlik, és felgyorsult a szolgáltatások biztosítására irányuló munka. A promóció és a kulturális események is rendben haladnak.

A jövőben a külföldi országok és régiók sportolóinak és kísérőiknek szállást, étkezést, egészségügyi és egyéb szolgáltatást biztosító bruttó 330 ezer négyzetméter alapterületű pekingi téli olimpiai falu június 26-ra teljesen elkészült és használatba vehető. Kína havas és jeges eseményeket is rendezett mintegy próbaként, hogy hatékonyan tesztelje a verseny lebonyolításában megjelenő legfontosabb elemeket.

Az év második felében egy sor különböző tesztversenyt tart, szilárdabb alapot teremtve a pekingi téli olimpiának és a téli paralimpiának. Peking biztos magában, és képes egy csodálatos, rendkívüli és kiemelkedő téli olimpiát megmutatni a világnak. A sport az emberiség nemzeti határokon és kultúrákon átívelő közös nyelve. A „gyorsabban, magasabbra, erősebben” olimpiai jelszó írja le a legjobban az emberiség folyamatos fejlődésre és önmaga felülmúlására irányuló szellemiségét.

Mint Hszi Csin-ping elnök az idén májusban Thomas Bach NOB-elnökkel folytatott telefonos megbeszélése során kijelentette, a pekingi téli olimpia és a téli paralimpiai játékok egy olyan globális és nagyszabású sportesemény, amely a világ minden sportolója közötti tisztességes verseny színterét jelenti.

Kína teljes mértékben bízik a pekingi téli olimpia és a paralimpia elvárásoknak megfelelő sikerében, és szívesen együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a nemzetközi közösséggel annak biztosítása érdekében, hogy a pekingi téli olimpia és paralimpia egyszerű, biztonságos és izgalmas olimpiai esemény legyen. Thomas Bach méltatta a pekingi téli olimpia előkészületi munkálatait, és kifejezte, hogy a NOB ragaszkodik az Olimpiai Chartához, és ellenzi az olimpiai mozgalom átpolitizálását.

Magyarország sportszerető, az olimpiai szellemiséget támogató ország. Azon országok egyike, ahol a legmagasabb az egy főre jutó olimpiai aranyérmek száma. A kínai–magyar sportegyüttműködés komoly múlttal és nagyszerű eredményekkel rendelkezik. 1954-ben 15 kínai labdarúgó tanult Magyarországon Ember József edző gondos irányításával, melynek során folyamatosan javították versenyképességüket, az ázsiai futballszíntéren később igazi kínai vihart kavarva.

2012-ben Dr. Szepesi László edzőként vezette a kínai férfi kardcsapatot a Nemzetközi Vívó Szövetség Moszkvában megrendezett vívó világkupáján győzelemre. 2018-ban Csang Csing Lina edző irányítása alatt a magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyázó válogatott nyerte el Magyarország történelmének első téli olimpiai aranyérmét a phjongcshangi téli olimpián 5000 méteres váltóban. Szeretettel várom magyar barátainkat Pekingbe, és sok sikert kívánok a magyar sportolóknak!

(A szerző Kína magyarországi nagykövete)

Kapcsolódó írásaink

Kiss Antal

Kiss Antal

Gyengeségben az erő

ĀEgy korábbi háromszoros olimpiai bajnok kétszeri hetedik és egy huszadik helye és az azok utáni viselt dolgai a mostani ötkarikás játékokon nagy vitákat váltott ki a közvéleményben

Forró Péter

Forró Péter

Ösztönzés

ĀFricska. Minden ország arra törekszik, hogy állampolgárai mielőbb megkapják a vakcinát, és védve legyenek a gyilkos kórtól