Őry Mariann

Vélemény és vita

Képmutatók

Magyarország kerítést épített a déli határán 2015-ben, miután százezer migráns átlépte a határt. Mit mondott erre az Európai Unió? Gonosz Orbán meg akarja állítani a menekülteket!

álláspont

Litvánia 2021-ben kerítést épít a határán, miután Fehéroroszország felől 1300 migráns átlépi a határát. Mit mond erre az Európai Unió? Több határőrt a határra, gonosz Lukasenka el akarja árasztani az EU-t migránsokkal!

A frappáns összehasonlítás nem saját, Harald Doornbos holland újságíró tette közzé a Twitteren, és mondanunk sem kell, jó sokan meg is osztották. Egy felhasználót idézve: „Hát nem tudjátok, hogy a képmutatás uniós alapérték?” Kétségkívül arcba mászó a kettős mérce, amivel szembesülnünk kell.

Agnė Bilotaitė litván belügyminiszter a múlt hét végén jelentette be, hogy 41 millió euróból kerítést építenek a határra, a meglévő szögesdróttal párhuzamosan. A cél – mint mondta –, hogy minél gyorsabban fizikai akadály létesüljön a teljes litván–fehérorosz határon.

Az ötlet ugyebár nem eredeti, Szijjártó Péter éppen a múlt héten tárgyalt Litvániában, és amikor szóba került a migrációs nyomás, partnereinek azt mondta: „egy megoldás van, építsetek kerítést”.

„Hiába álltunk a liberális mainstream heves támadásai alatt, kitartottunk a döntésünk mellett és megállítottuk az illegális migrációs hullámokat” – emlékeztetett a külügyminiszter. Csakhogy, tegyük hozzá, Litvániára jó eséllyel nem fog rázuhanni a nyugati liberális véleményterroristák haragja. Megkímélik őket a teátrális „újra falak épülnek Európában” nyilatkozatoktól na meg a nácizástól. Nem kívánjuk nekik, félreértés ne essék.

A migráció önmagában is nagyon aktuális kérdés, hiszen a járvány enyhülésével újabb embertömegekre számíthatunk, sőt, tulajdonképpen a pandémia alatt sem lett sokkal kisebb a nyomás, minden, Európába irányuló útvonalon nagy a forgalom, így a magyar határon is.

A kérdés hatodik éve megoldatlan, a legutóbbi uniós csúcson – ahol két órát veszekedtek nagy, könnyfakasztó drámák közepette a magyar gyermekvédelmi törvényről –, negyedóra alatt lezavarták a migrációs témát, inkább félretették máskorra azt, amiről úgysem tudnak megegyezni. Hát igen, ez egy ideje már így megy. Csak hogy nem elég az önmagában is égető probléma, az afganisztáni kivonulás után, a tálibok várható térnyerésével csak fokozódhat a helyzet.

Ne legyenek kétségeink afelől sem, hogy a migránspárti lobbi csomagban érkezik a többi liberális témával. A neve szerint a migránsok jogait védő magyarországi Migration Aid például a hétvégén a gyermekvédelmi törvényt támadta a Facebookon, a homoszexuálisok elleni gyűlöletkeltéssel vádolva a kormányt.

„Orbán nem dicső hadvezérként fog bevonulni a történelembe, hanem mint az a politikus, aki megbetegítette a magyar lelket. És ha hagyjuk, meg is fogja ölni” – zárul a bejegyzés, ami egy sor kérdést hagy bennünk afelől, hogy ebben hol van a migránsok jogainak védelme, és főleg hol van a sokszor emlegetett civilség. Valamelyik balliberális ripacs sem mondhatta volna szebben.

Kövér László házelnök a minap azt mondta, olyan mértékű agressziónak vagyunk kitéve, a normalitástól való olyan mértékű eltávolodást követelnek meg szinte normatív módon, ami nemcsak a magyarok ellenérzését váltja ki, hanem azt szerinte az európai emberek döntő többsége ellenszenvvel viseli el.

Így állunk most. Nem egymástól elkülönülő kérdésekben kell vitáznunk, mert egyrészt a liberális véleményterroristáknak eszük ágában sincs vitázni, másrészt pedig egy nagy, kiterjedt törekvéssel állunk szemben. Ennek a vége pedig Európa lerombolása.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Mi, barbárok

ĀSziksóstón jártam a minap és csodákat láttam. Mindennapi, magyar csodákat

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Szent és szabad?

ĀA mi lapunk Vélemény és vita oldalán is ott van a jelmondat: „A hír szent, a vélemény szabad.” Nos, attól függ, hol