Deme Dániel

Vélemény és vita

Új pogromok Nyugaton

A Nyugat-Európa nyílt társadalmaiból érkező zsidóellenes támadásokról szóló hírek sajnos már szinte mindennapossá váltak

Azt hiszem, érdemes feltennünk magunknak a kérdést, hogy a tíz napon át tartó Hamász-rakétatámadás Izrael ellen nem csupán elterelő hadművelet volt-e az igazi, teljes fronton indult támadásról, amely Amerikától Nyugat-Európáig egy precedens nélküli zsidóellenes erőszakhullámról próbálta elterelni a figyelmet. Bármennyire is szomorú, de lassan a rakéták árnyékában élő izraeliek nagyobb biztonságban lesznek, mint a hanyatló nyugati demokráciákban élő zsidók.

A Nyugat-Európa nyílt társadalmaiból érkező zsidóellenes támadásokról szóló hírek sajnos már szinte mindennapossá váltak, de ami az Egyesült Államokban történt a Hamász és az izraeliek közt zajló harcok alatt, egy rendkívül aggasztó új fejlemény jele. New Yorktól Los Angelesig, Salt Lake Citytől Miamiig támadások sorozata érte az ez idáig békében élő amerikai zsidó közösségeket. Palesztin zászlókat lengető gépkocsikaravánokból kiugráló verőlegények támadtak bárkire, aki zsidó vallási jelképeket viselt, a Hamász iszlamista szervezet támogatói pedig terrorizmust éltető jelszavaktól hangos tüntetéseken vonultak fel tömegesen.

 New Yorkban, ahol már a 19. századtól békében él a világ második legnagyobb számú zsidó közössége (másfél millió fő), fényes nappal a híres Time Square-en vert össze egy idős zsidó férfit palesztin zászlókat lengető fiatal férfiakból álló banda. Később két jó barát indult egy ismert New York-i étterembe, amikor is egy palesztin tüntetőkből álló csoport tagja meghallotta, hogy héberül beszélnek.

Erre vagy tízen rontottak rájuk, agyba-főbe verve a két férfit. Számos más hasonló incidens történt a városban az elmúlt napokban, és a zsidóellenes erőszak folytatódni látszik a Hamász–izraeli tűzszünet után is. Egy New York-i ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy városában „kipát hordani mindig biztonságosabbnak vélte, mint a világ bármely más részén. Az enyémet sosem fogom levenni, de most először meg kell tanítanom a gyermekeimet arra, hogy legyenek óvatosak, amikor ezt nyilvánosan hordják”. „A szemeim feldagadtak a sírástól. Ez nem az a New York City, amit ismerek”, mondta egy másik helyi polgár.

Hasonló jelenetek ismétlődtek meg az ország nyugati partján fekvő Los Angelesben is. Egy étterem zsidó vendégeit Palesztina mellett tüntetők támadták meg. Több palesztin zászlóval ékesített autóból kiugrálva, Allahu akbar és „halál a zsidókra” ordítozások közben tömegesen letámadták az ott étkező zsidókat. Néhány háztömbbel arrébb pedig egy palesztin tüntetőkkel teli kocsival próbáltak elgázolni egy ortodox zsidót. Az izraeli fegyveres konfliktus utolsó hetében több mint kétszáz ilyen zsidóellenes incidenst jelentettek az Egyesült Államokban.

Hasonló jelenetek ismétlődtek meg Európa számos nagy- és kisvárosában. Londonban, Bécsben, Berlinben, Bázelben és számtalan más helyen támadtak tömegesen muszlim tüntetők a helyi zsidó közösségekre. De szerencsénkre mára már nem maradt olyan iszlamista „csínytevés”, amire a Lügen-pressének ne lenne valami előre megírt eufemisztikus magyarázata. Így lett a gelsenkircheni zsinagóga előtt kántált „sz…s zsidókból” a Der Spiegel oldalain „antiizraeli szlogen”.

A WDR a német zsinagógák elleni támadásokat egyszerűen incidensnek titulálta, míg a német RBB rádióban az antiszemita szlogeneket kiabáló berlini tüntetés résztvevőit a riporter a csinos ruhájukért és színes fejkendőjükért méltatta, ami szerinte „nagyon, nagyon jó hangulatot” keltett. A közösségi portálokon pedig, ahol azonnal letiltanak, ha azt mondod, hogy egy férfinak nem születhet kisbabája, ugyancsak szabadon folyik az, amit néhány megfigyelő már csak „TikTok-intifádának” nevez.

Minél több ilyen incidens történik, annál nyilvánvalóbb, hogy a virulens iszlamista vagy szélsőbaloldali antiszemitizmust nem lehet tovább az antiizraeli vagy palesztinbarát jelzők mögé rejteni. Nem mintha maga az Izrael-ellenes mozgalom, amely egy szuverén demokratikus állam létjogosultságát kérdőjelezi meg, magában elfogadható lenne, de immár teljesen nyilvánvaló, hogy világszerte egy erőszakos és gusztustalan zsidógyűlölet hullámait tapasztalhatjuk. A Kristallnacht és a ma zajló amerikai vagy német zsidóverések között nyílegyenes paralel fekszik.

A gázai konfliktus csak ürügy volt arra, hogy a nyugati paralel társadalmak rivális csoportjai egy újabb fejezetet írjanak le a hatalomért és dominanciáért folyó harcban. De egy másik nép vagy kultúra gyűlölete nem politika, ezt ne hagyjuk magunknak bemesélni. Ahogy egy antiszemita támadás amerikai áldozata fogalmazott, „a vallásom tagjait ma az egész Egyesült Államok területén fényes nappal célba veszik. Ez klasszikus antiszemitizmus, és mi mindaddig veszélyben fogunk élni, amíg az emberek ezt nem tudatosítják.”

A mai modern nyugati pogromoknak szinte minden esetben két közös nevezőjük van. Az egyik oldalon a helyi kultúrával vegyülni képtelen radikális politikai iszlám, másrészt pedig egy neomarxista utópiában tébláboló nyugati középosztály és ezek opportunista politikai képviselői.

Az elsőnek szüksége van a másodikra, hogy hasznos bolondként megteremtsék nekik a jövő dominanciájához szükséges jogi és gazdasági feltételeket, míg a nárcisztikus liberális középosztály a legfőbb erénynek tartja, ha ünnepelheti azokat, akik a legnagyobb egzisztenciális veszélyt jelentik számukra. Ahogy az arizonai Tucson város megrongált zsinagógájának egyik hívője írta közösségi oldalán: „Küldjétek felénk imáitokat. Ez csak a kezdet.” Ezzel rátapintott a lényegre, ez bizony csak a kezdet. Vagy a vég kezdete, vagy pedig a tudatos erkölcsi és politikai ellenállásé. 

(A szerző teológus, újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Gyűlölködők

ĀFricska. Azért ezt vegyük jegyzőkönyvbe, és soha ne feledjük el! „Visszajön a vacsora: Káslerrel smúzolt Hosszú Katinka”. A mondat előzménye, hogy az úszótörténelem egyik legnagyobb versenyzője részt vett egy fogadáson együtt Kásler Miklós miniszterrel

Dippold Pál

Dippold Pál

Csupaszcsiga

ĀKarácsony Gergely olyan, mint egy spanyol meztelen- vagy csupaszcsiga. A magyar kerteket megszálló, nem éppen gusztusos élőlények igen sok kárt okoznak, amióta elszaporodtak hazánkban