Galsai Dániel

Vélemény és vita

Dú jú szpík?

Fricska. Saját hatáskörben ezennel lezárom a napok óta zajló sajtópolémiát a főpolgármester nyelvtudása körül

Az elegancia okán egy önvallomással kezdem: a magyaron kívül nem beszélek egyetlen nyelvet sem elfogadható szinten. Ez a helyzet, fájdalom, aligha változik már, ötven fölött az ember már nehezen fog bizonytalan kimenetelű vállalkozásokba. Mentségemre szóljon, hogy nem akarok miniszterelnök-jelölt lenni.

Falat festeni, matematikai elméleteket kieszelni, jobbadán hazánk közéleti ügyeiről elmélkedni nyelvtudás nélkül is lehet. Karácsony Gergely nem nyelvtudása egy más pálya. Abban benne van az egész eddigi botcsinálta pályafutása. Az, hogy valójában talán még ő sem érti, hogyan lehetett ő polgármester, sőt főpolgármester.

A nemzetközi diplomácia viszont nem egy mellékhelyiségben kötött magyar ellenzéki „összefogás”. Az a negyed- és félszavak művészete. Ám a mi Gerink előtt a tárgyalópartnerek nyugodtan beszélhetnének halkan egymás közt, pél­dául így: „No, ez az a marha, aki a magasságára büszke!”

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

A vélemények teljes egysége

ĀBécsben minden az osztrákok saját rendkívüliségükbe vetett általános meggyőződését hirdette

Kő András

Kő András

Helyesírás, ó!

ĀKitűnő könyvet írt 88 címmel Szinetár Miklós gondolatainak, ötleteinek, tapasztalatainak, következtetéseinek füzéréről. Csakhogy… De ez már nem az ő hibája