Kondor Katalin

Vélemény és vita

Az új világ hajnalán

Nehezen tudom elképzelni, mi történik, ha majd Európa és a világ álliberálisainak köszönhetően megalakul az európai egyesült államok

Vajon akkor is majd az Újvilág (azaz a régen bepenészedett Egyesült Államok) vezetői diktálják le a forgatókönyvet nekünk, miként kell átalakulni? Végtére is van már pár száz éves tapasztalatuk. Vajon nyomban kötelező lesz-e az új euró­pai tartományokban – valószínűleg a mai országokat nevezik majd így – az egységes nyelv, ami történetesen az angol? Mi fog történni azokkal, akik megszegik ezt a törvényt?

Mi, magyarok kaptunk már leckét effajta törvényszegések miatt, nekünk ugyanis ismerős, hogy az elrabolt területeken (köszönjük Trianon!), például Ukrajnában, Romániában bizony nem kedvelt nyelv a magyar. Minap például egy bátor román boltos jelentette ki, hogy nem tűri üzletében a magyar beszédet. Kárpátaljáról is régóta jönnek hírek nyelvünk, az ottani magyarok anyanyelvének tiltásáról, így aztán Európa roppant bölcs vezetői még azt is gondolhatják, remek megoldás lesz majd az a kötelező angol. Mindenesetre a nagyon modern gondolkodású európai vezetők százszor bebizonyították már, hogy a politika és a tisztesség ritkán találkozik.

Maradva még a nemzetek anyanyelvénél, a Minority SafePack elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően, amely kinek-kinek az anyanyelvhasználata érdekében indított sikeres mozgalmat, összegyűlt a kötelező mennyiségű aláírás, s ezt az Európai Parlament a támogatásáról biztosította. Mint szinte minden esetben, ezzel a támogatással sem mentünk semmire, az uniós szakemberek intézkedés helyett ugyanis azt a semmitmondó választ adták, hogy: „Az Európai Bizottság nem helyez kilátásba új jogi aktust, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtásával a kezdeményezés céljai kellően előmozdíthatók.”

Na ezzel a biztatással menjen bármelyik romániai vagy kárpátaljai magyar a bíróságra! Azt fogja hallani, van törvény rá, mit akar itt? Csakhogy a konkrét eseteknél a hétköznapokban valahogy mindig a boltos dönt. Aki saját jogon meghatározhatja, hogy a magyar nyelv az ő boltjából bizony ki van tiltva. Így aztán „a kezdeményezés céljai nemigen mozdíthatók elő”.

Valójában persze nem a nyelvi vitákról akartam írni, sokkal inkább a politika, a közélet, a tisztesség és a törvényesség egymástól való eltávolodásáról. A következmények nélküli Európáról, sőt a világról. Fricz Tamás, amikor először megalkotta ezt a szóösszetételt, akkor még a következmények nélküli Magyarországról beszélt. Ám azóta valamennyien tudjuk, következmények nélküli világról kell szólnunk.

Méghozzá olyanról, amelyben minden előfordulhat, amire álmunkban sem gondoltunk volna. Kanadában például börtönbe került az az apa, aki lányának nevezte lányát, aki amúgy lányként született, viszont némi pszichés zavar miatt nemváltoztatásra adta a fejét. Az apa ezt ellenezte, ám a kanadai bíróság döntése értelmében az apának nincs beleszólása az ügybe, ugyanis „a szülőknek kötelességük megerősíteni a kiskorú gyermekük nemi identitását”. Kanada tehát itt tart.

Meg itt tart a nyílt társadalom is. Amelyről nem tudom megmondani, hová vezetnek hagymázas elképzelései, meg azt se nagyon tudom értelmezni, mi az, hogy nyílt társadalom? Éljenek a nyitott ajtók? Amelyeken keresztül minden és mindenki beszivároghat? Ó, nem a három méter magasságú, vastag kerítéseken át, ahol a nyíltság kőgazdag eszmeinek kiötlői élnek, fegyveres őrök védelmében. Nem! Hanem ott, ahol a tisztességes, emberhez méltó életre vágyók tengetik mindennapjaikat.

S akik védelemre szorulnak. Vajon egy franciának, aki közel lakik ahhoz a helyhez, ahol nemrég egészen nyíltan fejezték le a bűntelen tanárembert, mond-e valamit a nyílt társadalom? Vajon a bűnözők, az idióták, a provokátorok, az erkölcstelenek előtt kellene kitárnunk minden ajtót? Netán a pedofiloknak kellene felajánlanunk kiskorú gyerme­kein­ket? Mondjon már valamit erről, valami elfogadhatót valamelyik nyíltan hibbant, hátsó szándékú „ideológus”! Mondjuk egy virtigli européer! Mi a fene az a nyílt társadalom? Mire nyitott?

Arra, hogy mindenki azt csináljon, amit akar? Pontosabban, ahol a fogalom kitalálóinak, csak ennek az ördögi, velejéig erkölcstelen és roppant nyílt bandának szabad mindent? Uniós posztot elfoglalni (lásd Cohn Bendit), bizonyítékok nélkül vádolni, reggeltől estig hazudni, közpénzeket lenyúlni, gyógyszergyáraktól milliókat elfogadni, sajnos vég nélkül sorolhatnánk a példákat.

Ez a cikk egy végtelenített sorozat egyik fejezete is lehetne. Itt tartunk tehát, már csak nem is az új világ hajnalán, hanem a nappalán. S bizony mi, magyarok sem maradunk le az új stílus, viselkedés meghonosításában. Nemcsak a parlamentben, a közbeszédben is egyre terjed az alpáriság, az erkölcstelenség, a hazugság, a tűrhetetlen magatartás. Sajnos tévúton jár, aki azt hiszi, hogy a politikában a tisztességes magatartás kifizetődik. Nem fizetődik ki, legalább is egyelőre nincs példa erre. Mindent lehet, mert bizony eltűnt a rend a világból. S hogy mi is másoljuk ezt a rendnélküliséget, az a legelszomorítóbb. Példa van rá bőven.

Higgyék el nekem, magam is kiváló jelzőket tudnék találni Karácsony úr és a hozzá hasonló figurák külsejére. Nem visz rá a lélek. Bensőjükről, viselkedésükről pedig éppen elegen mondják el naponta a véleményüket. Ám van valami belső határ az emberben, ami még a jogos düh és felháborodás szavait sem engedi meg kimondani, pontosabban mérsékletre készteti az embert. Már akit. Íme a példa, hátha valaki nem tudja még.

Minap a főpolgármester úr (vicces kedvében volt éppen) egy interjúban azt találta mondani, Orbán alacsony és kövér, ő pedig magas és sovány. Hogy ezzel mit akart mondani, azt nem tudom. Persze nemcsak ezen kijelentésének értelmét nehéz megtalálnunk, hanem az összes többiét, amellyel eddig a nyilvánosság elé lépett. Az okos és rátermett jelzőnek viszont számos ellentétpárja van a szép magyar nyelvben. Nem adnék tippeket senkinek, találja meg a maga jelzőjét a főpolgármestert illetően.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Csodafegyver

ĀFricska. No, ilyen az, amikor a Donald kacsa eldönti, hogy Hamletet szeretne játszani

Dippold Pál

Dippold Pál

Vízilófejűék

ĀA magyar baloldaliak élcsapatát különleges eszközzel válogatták össze. Bőrvastagság-mérővel