Bán Károly

Vélemény és vita

KláriFári a nagyszínpadon

álláspont

„Szerintem tartanak tőled. Mert esélyes és alkalmas miniszterelnök-jelölt vagy” – ezt a bátor és őszinte bejegyzést tette Gyurcsányné Dobrev Klára miniszterelnök-jelölt közösségi oldalán Molnár Csaba, a DK kérlelhetetlen ügyvezető alelnöke, a párt európai parlamenti képviselője, a Gyurcsány-kormány egykori kancelláriaminisztere, a bukott kormányfő korábbi táskahordozója. Nincs már lárifári. Most éppen KláriFári van!

Hogy két témakört kiemeljek a jelölt nagyszínházi előadásából, a bizalom és az igazság a legfontosabb. Ahogyan a politikusi nyelvcsapás versenyről egy kommentelő írta, az fontos, hogy a DK miniszterelnök-jelölje „tiszta szívű, tiszta kezű, a hazug, tolvajbandával szemben mindkettő erős fegyver”.

Persze, fontos, hogy egy miniszterelnök-jelölt felkészült is legyen, határozott, sőt néha kemény is, továbbá erőt mutasson a nemzetközi tekintélyünk renoméjának visszaszerzése érdekében. Ezt már maga a főhős, KláriFári tette hozzá Rónai Egon műsorában, az ATV-ben. Azt is kifejtette, hogy a magyar állam totálisan összeomlott, de szerencsére ő, aki az államigazgatásból érkezett, pontosan tudja, mitől tud az állam jól működni.

A nagyszínpadról térjünk azonban vissza földre. KláriFári tudását megoszthatta volna férjével is, aki 2004-től miniszterelnökként szolgált, vagy férje elődjével, Medgyessy Péterrel, akinek kabinetfőnöke volt. Hiszen 2002 és 2008 között százhuszonhat nemzetstratégiailag jelentős állami társaságot magánosítottak ezek a kormányok. Említett kormányfők keze alatt jószerével elfogyott a nemzet maradék vagyona, és a korábbiak behabzsolásakor sem a sor végén állt Apró Antal unokája, KláriFári, nem szólva az e téren felettébb torkos LáriFeriről.

KláriFári magáról azt is elárulta, hogy ő külföldi kormányoknak is adott tanácsot, ám férje elől mégis eltitkolta a jó állam receptjét. Magyarország ugyanis 2004-től kilenc évig állt az unióban túlzottdeficit-eljárás alatt, amit aztán a magyar lakosság sínylett meg, közszolga, nyugdíjas, mindenki. Ez a tény.

Az is tény, hogy Magyarország európai uniós történetének legnagyobb lopássorozata, korrupciós botránya is minden kétséget kizáróan a szocialista-szabaddemokrata városvezetés, valamint az MSZP–SZDSZ-kormányok műve volt, az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint a négyes metró beruházásból például legkevesebb 167 milliárd forintot loptak el. Ennyit a „tiszta kezekről”.

Zalán futását New Yorkba az IMF-hez nem Orbán, hanem szintén Gyurcsány hajtotta végre, és a bukott miniszterelnök újbóli hatalomra jutása sem ígér mást, csak adóemeléseket, megszorításokat.

KláriFári jelöltsége kapcsán a magánbűnökről most nem tennénk említést. (Amúgy jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt a BRFK nyomozást folytat Dobrev Klára magánbankári tevékenysége miatt, amely egy adócsaló közpénztolvajra, ügyvédjükre, Czeglédy Csabára is kiterjed. Btk. 408. § Aki törvényben előírt engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási vagy kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.)

Ami a gyurcsányi mesterterv előválasztási fejezetét illeti, azt a DK szavazói fogják eldönteni. Ennek alapján nem kérdés, hogy ez a verseny a rövidesen színre lépő alkalmatlan Karácsony Gergely vagy a választók negyven százaléka által elutasított Gyurcsányné között fog eldőlni – az előbbi javára. Aztán, ahogyan az 2002 után is történt, előbújna majd a „böszme” a cilinderből. Ezt talán a most még Gyurcsánynénak hajbókoló Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is megértené.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Deme Dániel

Deme Dániel

A katedráliseffektus

ĀA meseszép Indiát egy Dante poklához hasonló tereppé transzformálta a koronavírus szinte néhány hónap alatt

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Világok és napok

ĀA fejlődésnek arra a fokára jutottunk el, hogy ma már mindennek van úgynevezett „világnapja”