Kondor Katalin

Vélemény és vita

Meddig hazudnak még?

Itthon még a gyerekek is ismerik a közmondást, miszerint „a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”

Legtöbbünk se sánta kutyát, sem pedig hazug embert nem kergetett még, azt viszont nyilván sokszor átélte már, hogy a hazugság előbb-utóbb lelepleződik. Régóta tudjuk és tapasztaljuk, hogy az Európai Unió intézményeiben üldögélő, bocsánat dolgozó tisztségviselők, töltsenek be akár kisebb pozíciót vagy nagyon fontosat, nincsenek jóban az igazsággal. Mi több, arcátlanul képesek magabiztosan meghamisítani a valóságot, hazugságokkal teletömni bizonyos vizsgálati „eredményeket”, természetesen szigorúan a jogállamiság és az igazság jegyében.

Csakhogy olykor tényleg utolérik őket. Sajnos ritkábban, mint ahogy szeretnénk. A napokban viszont ez történt. Ugyanis valahogy kiszivárogtak bizonyos szerződések. Ezúttal éppen a világjárvánnyal kapcsolatban. Így aztán Brüsszel kénytelen volt elismerni, hogy az Európai Bizottság előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a nagy vakcinagyártó cégekkel. A szerződések teljesítésének akadozására azonban továbbra sincs válasza az uniós szervnek.

Csak hogy a dolog még érthetetlenebb legyen, a brüsszeli szóvivő letagadta a vakcinaszerződéseket. Azt állította, hogy nem Brüsszel szerződött, hanem a tagállamok. Ám, minő bánat! Egy újságíró kolléga, Ómolnár Miklós megszerezte a szerződéseket, és – utolérte a sánta kutyát, azaz a hazug embereket. Egyesek úgy fogalmaztak, lebuktatta Brüsszelt.

Természetesen azóta is mindenki arra kíváncsi, ugyan mi lehet az oka a hazugságnak, a titkolózásnak, egyáltalán egy vagy több szerződés eltitkolásának? Talán a négy gyártó vakcináját csak a kiválasztottaknak szánták? Talán a négy gyártó (Pfizer, Moderna, Sanofi, Janssen) némi pénzt ígért azért, ha vele szerződnek? Valami oka, magyarázata csak kell legyen a hazugságnak, hogy valaki letagadjon egy normális szerződést. Nyilván van is oka, s csak reménykedhetünk, hogy végre egyszer nyíltan lelepleződnek az unió hátsó szándékai.

Mindenesetre ezzel most egy újabb nevetséges felvonás kezdődött a hazugságtengerben fuldokló, tényeket elferdítő, meghamisító szervezet életében. Mert valamit mondania kell, hogy megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. Már csak azért is, mert az unió számos országában nagyon is megmutatkozik az elégedetlenség a járvány kezelésével kapcsolatban. S ha még valami szégyenletes titok is kiderül, hogy vajon miért volt érdekükben hazudni bármit is a szerződésekről, akkor dagadhat a botrány. Mindenesetre azzal bizonyára számolni kell a magasságos unióban, hogy a beléjük vetett bizalom nem fog nőni egyhamar. Bővülnek viszont a mi tapasztalataink a tekintetben, kikhez is csatlakoztunk! Ismételjünk hát egy kicsit!

Olyanokhoz csatlakoztunk, akiknek egyik magas rangú képviselője, bizonyos Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kijelentheti, hogy politikai eszközökkel bele fognak avatkozni a magyar országgyűlési választásokba. Olyanokhoz, akik erkölcstelen devizahitel-szerződésekkel raboltak ki és tettek földönfutóvá embereket.

Olyanokhoz, akik gátlástalanul hazudnak – bizonyítékokat sosem felmutatva – arról, mily rosszak a magyarországi zsidóság és cigányság életkörülményei. (Saját portájukon persze sosem söprögetnek.) Olyanokhoz, akik háborús, felforgató szándékkal érkező menekülteket ölelnek álságos jóindulattal keblükre, ám nem akarják észrevenni, hogy a saját sírjukat ássák meg, viszont erőszakkal ránk akarják kényszeríteni befogadásukat. Olyanokhoz, akik között intelligens vitaképességgel rendelkező képviselő alig akad, van viszont üvöltöző pedofil, van ápolatlan, gyűlölettől fröcsögő, magát politikusnak gondoló szánalmas alak.

Szigorúan az európaiság jegyében. Olyanokhoz, akik a szigorúan a belügyekhez, nemzeti hatáskörhöz tartozó alaptörvényünket példátlan gyűlölettel támadták saját jogrendszerüket semmibe véve. Szóval olyanokhoz, akik naponta árulják el a vén Európát, ezt a gyönyörű nőt. Nem sorolom, számtalan esetet tudna mindenki hozzátenni az unióval kapcsolatos csalódásait illetően.

S most itt van ez az aprócska hazugság a vakcinaszerződésekről. Nem vagyok biztos benne, hogy kiderül az igazság, viszont az ügy nyilván besorolódik az úgynevezett euró­pai értékek közé. Amiket persze mind ez idáig nem sikerült pontosan meghatározni. Ám azért mi jól tudjuk. Leírok néhányat, melyekről bőven szerezhettünk tapasztalatot az elmúlt években. Ezek: a nemtörődömség, a hazugság, a sandaság, a zagyva fogalmak, mint például a politikai korrektség mindennapi szóhasználatba erőltetése.

Az unalomig emlegetett, ám pontosan meg nem fogalmazott demokráciáról meg az unióban folyó, sokunk szemében nem sokat érő munkáról (egyebek közt például a vakcinabeszerzésről) pedig egy székely vicc jutott eszembe.

Két székely találkozik az utcán: – No, komám, beleegyeztél? – kérdi az egyik. – Én belé, komám – válaszolja foghegyről a másik. – Hát, te! Hogyhogy ilyen könnyen belémentél? – Mibe, komám?!

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Kelemen András

Kelemen András

Magyarnak lenni: tudod, mit jelent?

ĀPontos volt a lakiteleki nyilatkozat megállapítása: „A magyarság önismerete megdöbbentően hiányos. A magyar etnikumot példátlan széttagoltság sújtja”

Richard Sadleir

Richard Sadleir

Ausztrália klímapolitikája

ĀA tavalyi év olyan volt, amely tesztelte közösségeink erejét és országaink ellenálló képességét. A Covid–19-járvány uralta ezt az évet