Nagy Dóra

Vélemény és vita

Ezt aztán megüzenték!

A világ több pontján piros-fehér-zöld színekbe öltöztek az épületek nemzeti ünnepünk alkalmából, itthon is nemzeti színekben pompázott minden, és átadtuk magunkat a bensőséges ünneplésnek

Persze nem mindenki. Voltak, akik tüntetgettek egy kicsit, és voltak, akik úgy gondolták, hogy ez egy jó alkalom szembeszállni a rezsimmel, és egy rejtélyes „Orwell Viktor” feliratot vetítettek ki a Gellért-hegy oldalába. Valljuk be, ennek a feliratnak az értelmét azért igen nehéz megfejteni.

Kamaszkoromban olvastam először az Állatfarmot, majd egy picit később vettem kezembe az 1984-et. Nagy hatást gyakoroltak rám, kifejezetten szeretem, ahogyan George Orwell rámutatott a diktatúrák ordító ellentmondásaira, pofátlanságára, embertelenségére és kegyetlenségére. Az Állatfarmban ezt sokkal fogyaszthatóbb, szatirikusabb formában tette, míg az 1984 egy nagyon komoly, lelket szaggató élmény. A közös azonban mind a kettőben – amellett, hogy tökéletesen bemutatják ennek a torz rendszernek és az őket szolgálóknak a természetét – az az, hogy második, harmadik, negyedik olvasatra is pontosan ugyanazt nyújtják, mint amikor az ember először elmerült bennük.

Nos, ha valaki vette a fáradságot, és elolvasta ezeket, akkor bizony most, látva az „Orwell Viktor” feliratot, erősen vakarja a fejét. Először is kicsit nehézkes beleerőszakolni az 1848–49-es szabadságharcba azt, amiről az angol író írt. Persze lehet itt jönni az elnyomókkal meg a szabadság iránti olthatatlan vággyal, csak éppen amiről Orwell írt, és amiről a márciusi forradalmunk szólt, azért eléggé más műfaj.

Ráadásul Orwell a szerző, nem pedig szereplő, így a párhuzam teljesen értelmetlen. Még akkor is, ha szeretik az általa leírtakat úgy emlegetni, hogy orwelli világkép. Az igazság persze az, hogy a könyvekben leírtak nem a szerző agyszüleményei, hanem ezt hívják kommunizmusnak. De ettől még ott motoszkál bennem: mit akart mondani a felirattal a költő?

Egyelőre azt tudom elképzelni, hogy pár okos gondolt egyet, és valami nagyon ütőset akart bemutatni. Nyilván nehéz felülmúlni az ellenzéki alakulatokat az ökörségi skálán. Elvégre lengettek már lófütyis táblákat a parlamentben, báboztak, sípoltak is, korlátokra másztak fel és estek le, csukott ajtókról pattantak vissza, és a földön is fetrengtek, nagyon erős képeket készítve.

Tordai Bence sportot űz abból, hogyan lehetne minél nagyobb kreténséget csinálni az ország házában. Arról már ne is beszéljünk, amikor füstbombákat „ejtettek be” a rendőrök közé, vagy amikor sikerült valami hasonlót alakítani – több milliós kárt okozva – a képviselői irodaházban is. Meg kell hagyni, tényleg nagyon erős a mezőny, és valóban nehéz kitűnni. Nagy Blankának se sikerült túl sokáig a vízfelszínen maradnia, pedig ő aztán tényleg berúgta az ajtót a Trópusi vihar című filmből lopott mondatával.

Az egyszeri forradalmároknak viszont muszáj csinálniuk valamit, hogy elmondhassák magukról, ők aztán most úgy „megaszon-ták” a hatalomnak, hogy Orbán kétszázadjára is megbukott. Nyilván beizzították valamelyik „Buktassuk meg a Zorbánt” Facebook-csoportot, és ontották magukból az ötleteket. Egy olyan üzenetet kellett most nekik küldeni, ami keményebb, mint amit Kossuth Lajos küldött, amikor elfogyott a regimentje.

Így tehát eszükbe jutott, hogy van valami Orwell, akinek köze van a diktatúrához. Mit ad Isten, neki is O-val kezdődik a vezetékneve, és ekkor jött a felismerés! Hát nem lenne poén, ha egyberaknák azzal, hogy Viktor, és kivetítenék? Ettől aztán biztosan bezuhan a miniszterelnök, bebújik az asztal alá, majd miután elmúlt a rettegése, benyújtja a lemondását, hiszen akkora az ellenállás vele szemben, hogy ezt már nem tudja elviselni.

Karácsony Gergely és a plakátjai elbújhatnak szégyenükben egy ilyen tettet követően! Na persze ők azért annyira nem voltak bátrak, hogy fel is vállalják a tettüket, mert mi van ugye, ha mégsem bukik az Orbán. Ellenben a függetlenül objektív sajtó a keblére ölelte ezt a forradalmi akciót, és bőszen megindult a posztolás róla. Volt, aki egyenesen arról írt, hogy ismeretlenek így akarták borzolni Orbán Viktor idegeit. Hiá­ba nyomták tele vele a netet, azért érezhető volt a zavar. Ugyanis nem nagyon értették, miről is van szó.

Lássuk be, ez a felirat egy hatalmas bók. Nyilván az okos forradalmárok a diktátoros narratívából kiindulva vetítették ezt ki a Gellért-hegyre, csak ott hibáztak, hogy a szerzővel hozták párhuzamba a miniszterelnököt ahelyett, hogy a „Nagy Testvér Viktor” vagy a „Napóleon Viktor” feliratot vetítették volna ki. Igen ám, csak ehhez nem ártott volna ismerni a regényeket, vagy csak felcsaphatták volna az internetet, hogy egy kicsit utánanézzenek.

Bár az is elég lett volna, ha kinyitnak egy Jókai-regényt, és onnan hoznak egy negatív szereplőt. Igaz, mondjuk, hogy a haladároknak Jókai már nem felel meg. Pedig ha így lenne, akkor még a történelmi párhuzam és a nemzeti ünnep jellege is a helyén lett volna. Mindenesetre legközelebb nem árt tájékozódni, mert megfelelő tárgyi tudás és műveltség nélkül nagyon nehéz intellektuális sértést intézni az ellenfél felé. Mondjuk az is igaz, hogy a mostani ellenzéktől mást várni vétek. Na nem baj, majd legközelebb.

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Kegyes csalás

ĀSzűk körű baráti társaságban idéztük fel Richard Nash Az esőcsináló című komédiáját, amelynek főszerepét 1959-ben a Magyar Néphadsereg Színházában az isteni Bulla Elma játszotta, partnere pedig Páger Antal volt

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Nyelvében él a nemzet

ĀA baloldal kitenné az ellenzéki összefogásból az egri polgármestert. Még azt is feltételezhetjük, Mirkóczki megásta a saját sírját a bírálattal

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom