G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Tusk, a kijevi tanuló

Volodimir Zelenszkij szabályos büntetőhadjáratot indított Ukrajna polgárainak egy jelentős része ellen

álláspont

Mindazok célkeresztbe kerültek, akik károsnak találták az ország nacionalista alapon történő politikai „egyesítését”, illetve azok is, akik nem ukrán származásúak.

Az ukrán államfő az elmúlt időszakban szabályos ámokfutást hajtott végre. Elnöki rendeletében betiltott három tévécsatornát, az elmúlt hetekben az Országos Hírközlési Bizottság pedig 426 honlap zárolását követelte az ukrajnai szolgáltatóktól. A büntetőhadjárat akkor érte el eddigi csúcspontját, amikor az elnök rendeletet adott ki, amely szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) listázni fogja azokat, akik kettős állampolgárok.

Így a kárpátaljai magyar állampolgárokat is, akik a rendelet szerint a jövőben sem állami hivatalt, sem önkormányzati tisztséget nem tölthetnek be, pártok tagjai sem lehetnek. A tiltások alól pedig csak akkor mentesülhet valaki, ha írásban lemond a külföldi állampolgárságáról. A magyarok lakta kárpátaljai körzetben nem lehet magyar önkormányzati képviselő, polgármester az, aki magyar állampolgár is.

Az Európai Unió, amely Magyarország estében még az erősebb tavaszi szelet is a jogállamiság megsértésének minősíti, most mély hallgatásba burkolódzik.

Ennek egyik oka, hogy Kijev központjában, 2013 végén hatalmas tömegtüntetések kezdődtek Viktor Janukovics lemondását követelve, mivel az akkori ukrán elnök az utolsó pillanatban elállt az unióval való társulási megállapodás aláírásától. Ezzel egy időben pedig elfogadta a kedvező orosz gazdasági ajánlatokat. A demonstrálók és az elnök között az úgynevezett weimari hármak – Lengyelország, Németország és Franciaország – külügyminiszterei közvetítettek. Janukovicsot, miután vonakodott lemondani, a három külügyér nyomás alá helyezte: vagy megy, vagy ők mennek, de akkor a tömeg betör a parlament épületébe, és lesz, ami lesz. Vagyis meglincselik.

Ehhez fogható zsarolást és fenyegetést csak nagyon keveset ismer a diplomáciatörténet. Az erőszak ettől kezdve Ukrajnában a politikai „kultúra” hivatalos részévé, a mindennapok gyakorlatává vált. Bármit is tett Janukovics, mégiscsak egy olyan választáson szerezte felhatalmazását, amelyet az EU hivatalosan nem kifogásolt. Janukovics menekülése előtt nem sokkal még Brüsszel szövetségesének számított, az unió társulási szerződést akart vele aláírni. Az EU cserébe nem sokat ajánlott Kijevnek, legfeljebb azt, hogy időnként egy olyan politikai prostituált, mint Judith Sargentini – aki a Magyarországról készült gyalázatos jelentést készítette – megsimogatja az elnök buksi fejét.

A Janukovics-ügy kapcsán Brüsszel engedte ki teljes egészében az erőszak és törvénytelenség szellemét a palackból, amely mára óriássá nőtt. Ezek után ne csodálkozzunk, hogy Zelenszkij a Nemzetbiztonsági Tanácsot mostanra az ország legfőbb büntető hatóságává tette.

A szervezet ülésein mindenféle törvényes eljárás mellőzésével járnak el a nem kívánatos személyekkel szemben.

Az akkori eseményeknek van egy mostani, figyelemre méltó politikai kapcsolódási pontja is. A weimari hármaknak akkoriban az a Lengyelország volt a tagja, amelynek kormányfőjét Donald Tusknak hívták, jelenleg az Európai Néppárt (EPP) elnöke. Ő volt az, aki a kijevi eseményekhez hasonlóan a demokráciát, a jogállamiságot megcsúfoló minősíthetetlen módszerekkel teremtett olyan helyzetet az EPP-ben, hogy a Fidesz hátat fordított a párt frakciójának. Tusk Kijevben már megtanulta, hogy kell az ilyesmit csinálni.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Kovács Attila

Kovács Attila

Elbocsátó, szép üzenet

ĀTöbb mint húsz év után távozott a Fidesz az Európai Néppártból. Egy éveken át tartó agónia végére került pont ezzel

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Gyurcsány és a többiek

ĀA legtöbbet a Jobbik veszített, és azt tagadni, hogy ennek az identitás feladásához nincs köze, önáltatás lenne Jakabék részéről