Nagy Ervin

Vélemény és vita

Niedermüller Péter, a provokátor

Lőni kezdett mindenre és mindenkire. Először a taxisokat nevezte drogfutároknak, nem sokkal később harcot indított a bulinegyed ellen, amihez végtelen cinizmussal a kormány segítségét kérte. Nem tudni, hogy kivel van baja a polgármesternek

Politikai szélvihar tarolja le Erzsébetvárost. Zsidó tévé, cigányzenekar, gyermekkórus, taxisok és vendéglátósok – senki sincs biztonságban! S mindez azért, mert a polgármesternek fontosabb az országos politika, mint a lakosok sorsa.

Niedermüller Péter borzalmasan megosztó személy. Politikai buldózer, aki hatékonyan rombol, de ügyetlenül építkezik. Kijár neki a taps, hisz ellenzéki tevékenysége tagadhatatlan politikai haszonnal jár, nem véletlenül vitte egészen az alelnökségig a Demokratikus Koa­lícióban. Olyan örök ellenzéki típus, akire akkor van szükség, ha bomlasztani kell. De mi történik, ha a hatalom pici morzsájához jut? Ha polgármester lesz Budapest egyik kerületében?

Niedermüller már székfoglalójában arról beszélt, hogy átláthatóvá teszi az önkormányzat gazdálkodását, és minden létező döntést átvilágítanak, amit az azt megelőző kilenc évben a fideszes vezetés meghozott. Szerződést is kötöttek a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával. Igen, azzal a Czeglédy Csabával, s igen, a korrupció felszámolása és az átlátható gazdálkodás érdekében. Ízleljük a szavak mögötti jelentéstartalmat! Provokatív döntés, annyi biztos!

Majd, akár egy elszabadult hajóágyú, lőni kezdett mindenre és mindenkire. Először a taxisokat nevezte drogfutároknak, ezután bocsánatot kért az általánosításért (!), és továbblépett. Nem sokkal később harcot indított a bulinegyed ellen, amihez végtelen cinizmussal a kormány segítségét kérte. Végül jött egy nyelvbotlás, ami cseppet sem segített megérteni, hogy valójában mivel és kivel van baja a polgármesternek.

„Rémisztő képződménynek” nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. Persze, ő „csak” a Fidesz világképét „idézte meg”, és a migránsokat védte, mikor belezavarodott egy bonyolult „függő beszédbe”. (Azt a fránya kontextust!) Ha nem a saját világképére, hanem a fide-szesek általa vélelmezett gondolkodására utalt, akkor is felmerül a kérdés: miért kell egy polgármesternek ilyen dolgokról elmélkednie? Pontosabban egy olyan polgármesternek, aki azért mondott le alelnöki pozíciójáról, hogy minden energiáját a kerületre fordíthassa.

Ám amit a kerületben tett, azt sem lehet szó nélkül hagyni. Utcára tette Magyarország egyetlen zsidó televízióját, a Heti TV-t, majd kiebrudalta a Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekart. Persze, véleménye szerint ez csak rossz-indulatú olvasata a történteknek, hiszen ő csak az átlátható és takarékos gazdálkodás érdekében döntött úgy, hogy a Wesselényi utcában lévő Eröművházat más bérlőnek adja át. A transzparencia jegyében, a közgyűlés nélkül, tekintettel a pandémia miatti rendkívüli jogrendre. Nesze neked kulturális és vallási identitás!

A legkacifántosabb történet a FreeSzFE forradalmi mozgalomhoz kötődik. A Várkonyi Zoltán Alapítvány egészen rendkívüli módon jutott hozzá ahhoz a Damjanich utcai épület bérleti jogához, amit még a Fidesz által vezetett önkormányzat kezdett 2019 nyarán felújítani. A Várkonyi Zoltán Alapítvány (ami közhasznú) pedig abban a pillanatban továbbadta a használati jogot a FreeSzFE egyesületnek (ami nem közhasznú), hogy ott folytathassák a forradalmi-oktatói tevékenységüket. (A FreeSzFE a „pályázaton” nem kapott volna plusz pontokat a közhasznúság hiánya miatt, az alapítvány azonban igen – az ördög a részletekben rejlik!)

Azt azonban „elfelejtette” a polgármester, hogy az előző önkormányzat egyik, a felújításról szóló határozatában szerepelt egy olyan rész, miszerint az épületbe a Molnár Antal Zeneiskola költözhet majd be. Niedermüller először azt nyilatkozta, hogy nincs olyan határozat, ami erre kötelezné az önkormányzatot, azután kiderült, hogy mégis volt, amit ezek szerint az előző ciklust átvilágító Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda sem vett észre. Pedig nagyon rajta vannak a múlt feltárásán, már negyedik szerződésük is érvénybe lépett.

Mindenesetre a FreeSzFE a közhangulat miatt visszalépett. Nagy volt a nyomás. Gondoljunk csak bele: hatszáz tanulni vágyó gyermek, szemben a FreeSzFE színes mozgalommal! Mondd, te kit választanál? Persze, akinek fontosabb az országos politika, az másképp látja a dolgokat.

Ahogy alapvetőbb számára az is, hogy beleálljon a szivárványcsaládokról szóló politikai vitába. Fontosabb, hogy kiálljon az LMBTQI-jogok mellett, mint az, hogy megválaszolja miként lett mínuszos Erzsébetváros költségvetése azután, hogy 2019-ben tízmilliárd plusszal vették át a fideszes városvezetéstől. Megint csak az országos politika a helyi érdekekkel szemben. Ellenzéki provokáció, hangulatkeltés a kormány ellen.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi történik egy olyan kerülettel, ahol a polgármester számára fontosabb az országos politika, mint a saját választóinak érdeke, akkor olvass bele Erzsébetváros közelmúltjának krónikájába!

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)


 

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Fegyőr, a csapos

ĀFricska. Fekete-Győr András mostanság lelkesen űzi a veszett fejsze nyele után kapkodás nemes sportját

Bán Károly

Bán Károly

Gyurcsány csirkepaprikása

ĀEgy tanács a végére. Gyurcsány atyafitól tanultuk. El lehet innen menni, tessék, el lehet menni