Bán Károly

Vélemény és vita

Gyurcsány csirkepaprikása

álláspont

„Begyurcsányozni. Kigyurcsányozni. Legyurcsányozni. Felgyurcsányozni. Meggyurcsányozni. Elgyurcsányozni. Átgyurcsányozni. Idegyurcsányozni. Odagyurcsányozni. Szétgyurcsányozni. Összegyurcsányozni. Visszagyurcsányozni.

Szerintetek ettől jobb lesz a haza?

Nem vagytok kicsit féleszűek?”

Nem, Ferenc, a haza attól lett volna jobb, ha a KISZ KB volt titkárát a rendszerváltozás farvízén nem engedték volna oda a privatizáció húsos fazekához KISZ-es haverjával, Szilvásy Gyurkával együtt. A haza attól lett volna jobb, ha az ’56-os forradalmárokat lemészároltató kommunista megtorló unokáját nem rakják be, színlelve boldog demokráciát, a Miniszterelnöki Hivatalba, ahová sajnos a volt állampárti KISZ-es is kapott belépőt.

Egy románccal kevesebb olcsóbb lett volna e hazának. A haza akkor is jobb lett volna, ha Horn Gyula kabinetfőnöke nem Apró Piroska, aki bankvezetőként nem ad hétszázmilliós kölcsönt a haza vejének, hogy megvegye a milliárdos értékű aranytojást tojó tyúkot, a Motimot.

Akkor is jobb lett volna e hazának, ha a trükkök százaival, bennfentességgel megszerzett ingatlanok, állami javak szinte ingyen és jó erkölcsbe ütközően nem jutnak olyan alakokhoz, mint Gyurcsány Ferenc. Attól pedig ezerszer jobb lett volna, ha az ügyészség 2005-ben nem szenderedik el, nem várja meg, míg a bűnben fogant szerzés büntető- és polgári jogi szempontból el nem évül. Az már csak lábjegyzet, ha nem Varju pajtás az ügyvivője az egykori KISZ-vagyonnak, a mai értéken harmincmilliárd forintra becsült kincsből nem 1440 forint marad meg mementóul az utókornak – a többi pedig nem tűnik el szőrén-szálán.

Jót tett volna e hazának az is, ha nem olyan féleszű miniszterelnöke van 2005-ben, aki agyatlanul csökkenti huszonötről húsz százalékra az áfát, amit aztán kereskedők az utolsó krajcárig lenyelnek, az árak viszont fikarcnyit sem csökkennek. Az eredmény: tízszázalékos költségvetési hiány. A mi féleszű miniszterelnökünk ekkor azzal áll elő, hogy majd árfigyelő kommandót állít fel. Árkommandó egy piacgazdaságban, Ferenc!

Ebből csupán pénzügyi válság lett, életének fő műve, bukott miniszterelnök úr! Meg őszödi beszéd. Futkosás az ájemefhez. Aztán tényleg jött a kommandó. A Vasprefektusé. Rendőrattak. Leeső azonosító számok és jelvények. Viperák. Lovasroham. Szemkilövetés vaddisznósörétekkel. Egy köztiszteletnek örvendő egykori büntetőbíró szerint Budapest utcáin az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján embervadászat folyt, és hivatalos személy által elkövetett emberölés kísérletét valósította meg az akkori miniszterelnök.

Ferenc, ettől nem lett jobb a hazának. Attól sem, hogy csődbe vitte az országot. Attól sem, hogy diplomáciai vonalon jött a segítség Washingtonból, az „örökösök” fejezzék be Gyurcsány Ferenc kriminalizálását.

El ne feledkezzünk a fránya diplomamunkáról. A plágiumgyanúról. A Pécsi Tudományegyetemen megkerült az összes hallgatóé. Csak egy tűnt el. Gyurcsányé. A sógornak pedig, aki négy évvel korábban ugyanazt a címet adta diplomamunkájának, az értékelése veszett el. Micsoda véletlen. Nem volt mit, mivel összevetni.

Ki hiszi ezt el? Talán csak egy féleszű. Miért nem vitte be az egyetemre a saját példányát? Tessék, itt van, itt állok előttetek pőrén, láthatjátok, nem plagizáltam. De nem, nem ez történt, Ferenc! Még az sem kizárt, hogy az édesanyja romlandó árunak, tejfölösdobozba tett csirkepaprikásnak nézte az Apró-villában eldobozolt szakdolgozatot. Az is köddé vált.

Egy tanács a végére. Gyurcsány atyafitól tanultuk. El lehet innen menni, tessék, el lehet menni.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Andrea Martin

Andrea Martin

„A (német) nyugdíj, az biztos!”

ĀAz utóbbi harminc évben gyakorlatilag folyamatos a nyugdíjreform, mert nyilvánvaló volt, hogy nem tartható fenn az addigi bruttó jövedelemhez kötött színvonal

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Niedermüller Péter, a provokátor

ĀLőni kezdett mindenre és mindenkire. Először a taxisokat nevezte drogfutároknak, nem sokkal később harcot indított a bulinegyed ellen, amihez végtelen cinizmussal a kormány segítségét kérte. Nem tudni, hogy kivel van baja a polgármesternek