Nagy Dóra

Vélemény és vita

Az internet rabszolgatartói

A háttérhatalmak rombolják a közösségeket, gyengítik a nemzetek egységét, mesterséges feszültségeket generálnak

Ha igaz az a tétel, hogy mindig erőteljesen figyelnünk kell arra, mi történik Amerikában, mert előbb-utóbb ezek átgyűrűznek hozzánk is, akkor bizony most kell a szívünkhöz kapnunk, és nagyon komolyan levonnunk a következtetéseket. Amerikában megkezdték a szép új világ felépítését, amit Orwell 1984-ében olvasható tétele köré fűztek fel: „A háború: Béke. A szabadság: Szolgaság. A tudatlanság: Erő.”

Lehet, hogy 2021-ben meg fogunk szabadulni a koronavírustól, de lesznek más ránk törő rémek. Ilyenek például a techcégek. Ezek lettek azok, amelyek minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy a fennálló világunknak írmagja se maradjon. Láttuk már azt, hogy minden létező platformon nyomják a liberálglobalista irányzatot. Azt is tapasztaljuk, hogy nagy erőkkel befolyásolják az információáramlást. Szűrik a tartalmakat, megjelölik őket „független tényellenőrök” vagy letiltanak. Még azokhoz sem jutnak el a bejegyzések, akik valóban követik az adott oldalt. Látszott már a lengyel választásoknál is, milyen károkat tudnak okozni, de most az amerikai történésekben csúcsosodott csak ki igazán, mennyire veszélyesek.

Már régóta mondjuk, hogy Zuckerberget és társait nem a jóindulat és a szeretet vezérelte, amikor létrehozták a platformjaikat. Nekik ebből nagyon komoly hasznuk van, de nem a felhasználók jelentik az igazi bevételi forrást, hanem a politikai aktorok, akik rengeteg pénzt költenek el ezeken az oldalakon hirdetésekre. Ráadásul ne legyenek kétségeink, ott vannak a háttéralkuk is, amik az igazán nagy üzletek. Éppen ezért beleavatkoznak már a választásokba is, hogy a nekik kedvező eredmény születhessen meg, így ezzel nemcsak pénzhez, hanem hatalomhoz is juthatnak.

A klasszikus médiafelületek (még ha sok kifogásolnivaló is van rajtuk) elszámoltathatók, ellenőrizhetők és felelősségre vonhatók. Ez azonban nem mondható el a techóriásokról. Őket még csak nem is szabályozzák normálisan. Sok esetben azt se tudjuk, kik állnak mögöttük. Vannak persze kezdeményezések arra vonatkozóan, hogy szabályozni tudják ezeket, ám valahogy és valamiért már a startvonalnál elhasalnak.

Így tehát a techóriások teljesen begyűrűztek a politika világába, és erőteljesen korlátozzák az emberek információhoz való hozzáférését. Meggátolják azt a folyamatot, hogy saját maguk dönthessenek arról, mit tartanak fontosnak és követendő hírnek. Egyoldalú a tájékoztatás, amelyet egy meghatározott ideológia szerint művelnek. Ezért lehet az, hogy a BLM-mozgalom erőszakos megnyilvánulásai és rongálásai hőstettek, míg a Capitoliumnál történt zavargás kirobbantói Trump által megvezetett, gyilkos csürhe. Így lehet az, hogy a BLM rendbontóitsenki nem vonta felelősségre, míg a másik oldal esetében pusztító elszámoltatás van, sokakat köröznek, és még a munkahelyeikről is kirúgták őket. De erre a folyamatra csatlakoztak rá a nagyobb cégek, ezért rakják bele a reklámokba, a közélettől mentes tartalmakba is a liberál-globalista irányzatot, mert csak így tudják elérni azt, hogy a hirdetéseik megfelelő eléréseket kapjanak. Nekik pedig a profit számít, mit érdekli őket az, hogy mekkora kárt okoznak a gendersemleges babával meg a melegcsókkal reklámozott csokoládéval? Ez legyen azoknak a problémája, akik nem a mában, hanem távlatokban gondolkodnak.

Az Egyesült Államokban pontosan a szövetségi rendszer, az eltérő szabályozások és a terület nagysága miatt sokkal könnyebb volt véghezvinni a választási eredmények felülírását, mint Lengyelországban. A kampányban még csak korlátozták Trumpot, hiszen kellett tőle is a hirdetésekből befolyó pénz, ám most már nincs belőle semmi haszon, sőt csak árt nekik, így jöhetett a kitiltás. Ne legyenek illúzióink, nálunk is ezt akarják majd bevetni, hiszen ez a töketlen és alkalmatlan ellenzéki banda nem képes választásokat nyerni, így muszáj beavatkozni. Pontosan ezért akarják annyira létrehozni az európai egyesült államokat, mert ott már befolyásolni tudnák a végkimenetelt. Addig is, amíg ez a disztópia a fiókban pihen, a háttérhatalmak rombolják a közösségeket, gyengítik a nemzetek egységét, mesterséges feszültségeket generálnak, véleménybuborékokat alakítanak ki, és igyekeznek mindenkit megfosztani a szabad gondolkodás és véleményformálás lehetőségétől, sőt képességétől is. Egy álvalóságot mutatnak, álközösségeket adnak, miközben azt hitetik el az emberekkel (különösen a fiatal, formálható nemzedékkel), hogy számítanak, sőt a követőik száma mutatja meg az értéküket. Elhitetik velük azt, hogy ha nincsenek jelen a közösségi oldalakon, már nem is léteznek. Pedig az egész nem több, mint egy illúzió, aminek az a legfőbb célja, hogy teljesen elidegenítsék egymástól az embereket, megingassák mindenben a bizalmukat, mert így egyedül maradnak: bizonytalanok és irányíthatók lesznek.

Hogy mit tehetünk ez ellen? Először is végre felismerjük, hogy az orrunknál fogva vezetnek minket. Majd végre tudatosan kezdjük el használni ezeket a platformokat, és ami a legfontosabb: védjük meg tőlük gyerekeinket. A divat nagy úr, a gyerekek sérülékenyek és befolyásolhatók. Régen adott helyhez voltak kötve ezek az eszközök, most azonban már a fejlesztéseknek köszönhetően mindenhol tudják bombázni a gyerekeket 24 órában. Ha nem szabunk határt ennek, ha nem készítjük fel a gyerekeinket, akkor el fogják venni tőlük a jövőjüket, és mi leszünk azok, akik fegyvertelenül odavetjük őket az internet rabszolgatartóinak.

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Vona, az exkirály

ĀFricska. Ha létezik igazán emblematikus figurája az ellenzéki összekutyulódás tudathasadásának, az Vona Gábor. Aki amúgy már nem tagja semminek sem, ám az ilyenvaló státusza még tragikomikusabbá teszi a fenti tételt

Dippold Pál

Dippold Pál

A halál fiai

ĀA balliberális véleményterror kommandósai a koronavírus-járvány növekedésével szinkronban köpködik bele a világba álhíreiket