Bán Károly

Vélemény és vita

Bokros-csomag a köbön

A Kontra tegnap megszellőztette, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon közeli bizalmasa, Tordai Csaba Karácsony Gergely körül sertepertél tanácsadóként

álláspont

Azt eddig is tudhattuk, hogy Tordai, aki már Demszky Gábornak is bizalmi embere volt, nem egy a sok közül – pontosabban nem csupán egyike a közpénzen hizlalt több tucat éhes tanácsadónak –, mert ahol ő felbukkan, az már előrevetíti Bajnai Gordon érkezését is. Tordai volt a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány ügyvezetője is, amely 2014-ben egyszer már megpróbálkozott azzal, hogy a „libás embert” újra az ellenzék vezérének szerepébe bűvészkedje, de akkor nem jött össze.

Újra teljes lehet tehát a nagy szociálliberális csapat, amely egyszer ugyan már tönkretette az országot, de láthatóan lenne rá igénye, hogy még egyszer megpróbálhassa. Annál is inkább, mert mint arra Schiffer András, az LMP egykori alapítója is utalt a napokban, ma már az igazi frontvonalak a baloldal és a konzervatív jobboldaliak között nem a nemzetállamokon belül húzódnak, hanem transznacionális tőkeérdekeltségek vívnak háborút nemzetállamokkal.

Vagy említhetjük Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának tanulmányát is, amely szerint Magyarországon a nemzeti erők – amelyeket a Fidesz–KDNP parlamenti többsége és az Orbán-kormány képvisel – „sokféle összetevőből álló, kívülről irányított nemzetközi erővel” állnak szemben. A Soros-szervezetekkel összefonódott Tordai Csaba bevetése is arra utal, hogy rövidesen újra összenőhet, ami mindig is összetartozott, s újra kísérletet tehet arra, hogy Magyarországot a globalista tőkeérdekek igájába hajtsa.

Erről szól ma minden apró kis történés a hazai baloldali politikában, úgyhogy nem árt odafigyelni rá. Erről szólnak az ellenzéki önkormányzatok kivéreztetésének napi hazugságai. Erre utalnak az iparűzési adóval és a nagy „sarcolással” kapcsolatos álhírek. Emiatt beszél mellé az ATV Csatt című ütközetében Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes, aki arra persze nem reagál, hogy a Lánchíd felújítása a legolcsóbb árajánlat szerint is miért kerül öt és fél milliárd forinttal többe, mint amiben Tarlós korábban már megegyezett. Tüttő arra sem válaszol, hogy a hármas metró miért kóstál tízmilliárddal többet.

Összegezve: ismételten úgy járhatunk, mint 2009-ben, Gyurcsány leköszönése után ismét színre lép egy „internacionalista hazafi”, mint Bajnai, s azt fogja mondani, amit akkor mondott: fájni fog! És majd sorolja: ingatlanadót és vagyonadót vezetnének be, a személyi jövedelemadót megemelnék, a társasági adót átszabnák. Mindez nem tréfa, hiszen az egykori SZDSZ reinkarnációjából közénk pottyant Momentum elnöke, Fekete-Győr András az ATV-ben arról beszélt, már 2018-as programjukban is világos volt, hogy csökkentenék a két-, illetve háromgyerekeseknek nyújtott családi adókedvezményt. A jelenleg egységes, tizenöt százalékos szja-kulcs helyett az ötszázezer forint feletti fizetések esetén huszonöt százalékos lenne az adó mértéke.

Gyurcsány Ferenc alelnöke, Vadai Ágnes pedig azt lebegtette meg, ha hatalomra jutnak, a társasági adó rendszerét is felülvizsgálnák (értsd: adót emelnének). A milliárdos Gyurcsány Ferenc vezette párt képviselőjének állítása szerint ezzel tudnának tenni az „oligarcharendszer” felszámolásáért. A néppárti, sőt újabban keresztény-szociális erő elnöke, a „kisnyilas” Jakab Péter pedig egyes nagyvállalkozókkal szemben a vagyonelkobzást alkalmazná, amelyet kilencvenkilenc százalékos különadó formájában vetne ki.

Ez várna ránk: Bokros-csomag a köbön.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Surányi válságkezelés-igét hirdetett

ĀAztán lázasan nekiálltak az immár hazai válságot kezelni, természetesen a magyarok kárán. Amit lehetett, elvontak. A Bokros-csomag erről szólt. Talán még az árvák könnyét is megadóztatták volna, hivatkozással a válságra