G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Polak, Wegier, dwa bratanki

Az Európai Unió döntéshozói természetesen nem vették maguknak a fáradságot, hogy legalább némi ismeretet szerezzenek Magyarország és Lengyelország történelméről és különleges kapcsolatairól

álláspont

Brüsszeli olvasatban a két országban sérül a jogállamiság – pontosan meg nem határozott, elmaszatolt fogalom –, ezért az EU csak a közösség értékeinek tiszteletben tartása esetén lett volna hajlandó kifizetni az amúgy szerződésben foglaltan jogszerűen járó költségvetési és a járvány miatti kárenyhítési pénzeket.

Ez az egysejtű zsarolás, a brüsszeli buborékban kitermelt büntetés-végrehajtási terv már az első pillanatban elvetélt. Hogyan gondolhatták az eurokraták, hogy a két ország vezetésének bármelyike is identitás-öngyilkosságot – úgy, ahogy ezt számos nyugat-európai ország napjainkban is teszi – fog elkövetni? Felad mindent – a nemzetállamot, a kereszténységet, a hagyományos családmodellt, a szuverenitást –, ami jövőbeni létezésének legfontosabb pillére, és mindezt pénzért?
Európa fővárosában némi kutakodás után rájöhettek volna arra is, hogy a két nép viharos történelme során már rég megtanulta: fennmaradásuk másik meghatározó záloga, ha összefognak, még akkor is, ha ez esetleg valamelyiküknek pillanatnyilag hátrányt is okoz. A mostani uniós csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő többszöri személyes találkozójának üzenetértéke is volt a brüsszeliták számára. Hiába az uniós lázálmas elképzelések, a Kávéházi Konrádok okoskodása, nem lehet leszalámizni a két nép barátságát, vagyis nem lehet őket egymás ellen kijátszani. Hiába tartja a mondás: van az a pénz… Nincs az pénz – mifelénk legalábbis nincs –, amiért egy ezeréves barátságot el lehet adni.

E helyen még csak érintőlegesen sem említhetjük meg a több száz éves magyar–lengyel történelmi kapcsolatok kötetnyire rúgó eseményeinek pozitív hozadékát. Legyen most elég annyi, hogy említést teszünk a kommunizmus elleni közös harcról, 1956-ról. Október 23-án a budapesti egyetemisták éppen lengyel társaik támogatására vonultak az utcára, akik az ottani nagyvárosokban tiltakoztak a poznani munkásfelkelés leverése, a szovjet beavatkozás és a kommunista párt uralma miatt.
Az akkori lengyel események megalapozták az ottani rendszerváltást. Ma ugyanaz az ember Magyar­ország miniszterelnöke, aki 1987 nyarán Gdanskban ott volt Szent II. János Pál pápa – a lengyel pápa – szülőföldjén tett harmadik zarándoklatán, és részt vett az ellenzéki tüntetéseken. Orbán Viktor a szakdolgozatát is a lengyel ellenzéki mozgalom témájában írta, hogy aztán az itthoni rendszerváltás idején a Hősök terén elsőnek követelje a szovjet csapatok kivonását.

Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki pedig igazán harcos családból származik. Édesapja a Harcos Szolidaritás föld alatti szervezet aktivistájaként küzdött a kommunizmus ellen. Bebörtönözték, majd elűzték az országból, de visszaszökött, ismét elűzték, még az útlevelét is elvették, de ismét visszaszökött. Ilyen a lengyel miniszterelnök családi háttere. Most ez a két kormányfő szállt sikerrel szembe Brüsszel önkényével, és kényszerítette ki a jogos juss kifizetését.
Az EU-buborékban pedig talán nem csak a kamuvideós magyar ellenzék álláspontját kellett volna szajkózni. Ezzel és a kormány elleni kampányukkal a koronavírus idején az ellenzéki pártok súlyos károkat okoztak Magyarországnak. Az eurokratákra pedig ráférne egy történelmi lecke, de hát jobb későn, mint soha.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Csizmadia László

Csizmadia László

Levél Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek

ĀEmlékezve az 1848–49-es forradalmunk tiszteletére a Bem téren, a lengyelek és magyarok előtt elmondott közösségépítő beszédére, visszaigazoljuk, hogy a két ország civiljeinek testvérisége örök, a megbontására tett kísérletek eleve vesztésre vannak ítélve

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Várakozunk

ĀÚgy gondolom, a politika titkaiban és bugyraiban eligazodni nem tudó embernek – mert nincs és nem is lesz rá sosem lehetősége – a hite marad meg valódi kapaszkodóként. Hite ennek a sokat szenvedett országnak ősidőkből magával hozott erejében, vallásában