Bán Károly

Vélemény és vita

Kamubaloldal

A baloldali szörnykoalíció a parlamentben nagy löttyös indulatában a kormány járványügyi intézkedéseit támadva annyira belelendült, hogy a választójogi indítványra is csípőből tüzelt

álláspont

Holott szűk másfél évvel az országgyűlési választás előtt nagyon is időszerű a kamupártok – éppen az ellenzék által szorgalmazott – kiszűrésének gondolata. Megjegyzem, 2017. október 2-án az Országgyűlés az ezt célzó előterjesztést 184 igen kormánypárti, szocialista és jobbikos szavazattal fogadta el. Ergo a mostani támadásuk is annyira hiteles, mint Korózs Lajos álmentős videója, Gyurcsányné Dobrev Klára európai minimálbérblöffje vagy a Romentum jelzőt kiérdemlő Momentum magyarságtudata Erdélyben.

A vitára bocsátott tervezet tovább szigorítana, azt tartalmazza, hogy egy párt csak akkor állíthat országos listát, ha legalább kilenc megyében és a fővárosban, illetve ötven egyéni körzetben jelöltet tud állítani. Ekkor hozzájut az áhított kampánytámogatáshoz, ám ha nem képes a választók egy százalékának bizalmát kiérdemelni, akkor vissza kell fizetnie a támogatást az államkincstárnak. A visszapótlásért a párt vezető tisztségviselői magánvagyonukkal felelnek.

Hogy ebben mi kivetnivalót lát az újabb műbalhét korbácsoló és hisztit kivágó – az ellenzéki térfélen antidemokratikusan kizárólagosságra törekvő – baloldal, azt még a velük rokonszenvező Ceglédi Zoltán politikai elemző sem tudta megmondani. Holott ő a névadója és szülőatyja annak a „moslékkoalíció” kifejezésnek, amelyről Kövér László házelnök is beszélt egy lapinterjúban, amely miatt a patkányozó Bangónétól a provokátor Tordai Bencéig mindenki megsértődött. Rögzítsük, Ceglédi azt mondta, lehet nagyon szeretni a Gundel-palacsintát, a gulyáslevest és a tökfőzeléket külön-külön, ám ha összeturmixoljuk ezeket, az mégiscsak moslék.

Az igazi baj azonban mélyebb, a szörnykoalíciót ugyanis önmagában is kamupártok alkotják. A Karácsony-féle Párbeszéd 2012 óta egyetlen választáson sem mérte meg magát, közvélemény-kutatáson még az egy százalékot sem tudta megugrani. A gyurcsányi hazugságpolitikát meghaladni akaró, azonban mára „eldékásodott”, oszló-foszló LMP-t a viccpártként létrejövő Magyar Kétfarkú Kutya Párt tavaly kenterbe verte az önkormányzati választáson. Az MSZP önállóan talán még csak-csak átbukdácsolna az ötszázalékos parlamenti küszöbön, ám a velük pártszövetségre lépett Párbeszéddel együtt a tízszázalékos törvényi követelmény távolabb van, mint a Göncölszekér. A keresztényszociális néppárt – így nevezi magát újabban a megcukisodott Jobbik – az öncsonkításban odáig jutott, hogy frakciójának egyharmada megszűnt. Ha nem lenne hozzájuk közel álló közvélemény-kutató, erős versenyben lennének a szocialistákkal, akik éppen most fejezik le a legnagyobb szervezetüket Pest megyében.

Az MSZP formálisan még nem kamupárt, de ez csak időleges állapot, ugyanis már több aktájuk van a rendőrségen különféle szocialista számlagyárak kapcsán, mint amennyi a DK esetében a Teréz körúti irodatűzben a lángok martalékává vált. Utóbbi már 2011-es megalakulásakor magában hordozta a kamupárt csíráit, amelyek gyorsan ki is keltek. A családi vállalkozásként üzemeltetett Gyurcsány-párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak, 2015–2016-ban pedig működéséhez tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. A 2018-as kampány során a Demokratikus Koalíció a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette, illetve ismételten tiltott támogatást fogadott el.

Ergo: a baloldal vezető ereje jogon kívüli kamupárt.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Gewoon naar Hongarije

ĀHolland lányok kollektív akciójáról elég ritkán hall az ember, ha meg az még magyar vonatkozású is, pláne

László Tamás

László Tamás

Félelem nélkül

ĀSokat – talán túl sokat – foglalkozunk az ellenfeleinkkel. Érdemes egy kicsit szétnéznünk a saját házunk táján, számba véve az elmúlt hetek, hónapok, évek történéseit, tanulságait

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom