Korompay Csilla

Vélemény és vita

Meseország sutái

A balliberális politikus hölgyekről viszont általánosságban megállapítható: görcsösen igyekeznek agancsot növeszteni, de csak suták maradnak

„Mi lett volna, ha szarvasunk egy bak, és épp el akarja hagyni az agancsát, hogy suta lehessen.”

A mondat a nagy port felvert, Meseország mindenkié című kiadványhoz készült „foglalkozástervből” származik. Merthogy az ártatlan mesekönyvként tálalt szöveggyűjteményhez segédanyagot is gyártottak a pedagógusoknak, miként vezessék be az óvodás és kisiskolás csoportokat többek közt „az általános nemi szerepek felcserélődésének, kibővülésének” elfogadásába.

De térjünk vissza a kérdéshez, amelyet a kötet tizenhét sztorijának egyike, Az őzike agancsa című „alkotás” kapcsán kellene feltenni a kisgyerekeknek az Emberi Jogi Nevelők Hálózata szerint. Nos, a szarvas és az őz két külön állatfaj, a szarvasbika párja a szarvastehén, baknak az őz hímjét nevezik, az ő nősténye a suta, a bak fején növekvő képződményt – főként fiatal állat („őzike”) esetében – pedig nem agancsnak hívják, hanem nyársnak. Vagyis „szarvasunk” nem lehet bak, csak bika, amely egyébként minden évben elhullatja az agancsát, de persze ettől nem válik őzsutává, sőt szarvastehénné sem, hanem újabb, még pompásabb, férfias díszt növeszt. Ami a genderharcosok szemében – ha kicsit is konyítanának a biológiához – maradi hímsovinizmusnak tűnne.

Amennyiben eltekintünk a példaként kiemelt mese rendszertani tévedéseitől – bár jobb lenne nem eltekinteni, mégis csak oktatásról van szó, noha a Labrisznál nyilván fontosabbnak tartják az ideológiai nevelést holmi reál tananyagnál –, problémás az is, hogy az összeállítás irodalmi színvonala meglehetősen alacsony, még méltatói szerint is „hullámzó”. Amikor tavaly a leszbikus szervezet meghirdette mesepályázatát, rámutattunk: a létező mesekincset nem kell átírni ahhoz, hogy a történetek a másság elfogadására tanítsanak, vagy arra, hogyan lehet győztesként kikerülni a tolerancia hiánya által okozott drámai helyzetekből, lásd a megvetett legkisebb királyfi, az ágrólszakadt mostohalány, a rút kiskacsa vagy éppen a hét, testi – és részben szellemi – fogyatékossággal kommunában élő férfi esetét...

A legnagyobb baj persze, hogy az elkészült kötet sajnos pontosan olyan lett, mint arra számítani lehetett: szájbarágós propagandaanyag a legkisebbek számára.

A „foglalkozásterv” ugyanakkor jól mutatja, mi vár a gyerekekre, ha teret nyer a genderlobbi. Ne feledjük,
a második Gyurcsány-kormány idején már létezett gendertankönyv a középiskolákban, sőt érettségi kérdéseket is írtak belőle, és a genderügy zászlóvivője maga Gyurcsányné Dobrev Klára volt. Az általa vezetett egyesület egy konferencián be is számolt bécsi társszervezetének sikereiről, köztük az óvodásoknak szóló oktatási csomagjukról, olyan mesékkel, amelyek szakítanak a berögzült nemi szerepekkel.

Most a Labrisz könyve elleni tiltakozási hullám megmutatta: a szülők nem igazán szeretnék, ha csemetéiknek az óvónénik meleg, férfi Hamupipőkéről és egybekelő királyfikról olvasnának. A lelki okokból szarvasbikává avanzsáló őzsuta helyett pedig inkább a valós természettudományos ismereteket preferálják.

A nemi szerepekről elmélkedve amúgy tanulságos végignézni Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna momentumos EP-képviselő minapi vitáját: utóbbi modorosan előadott hosszú propagandaszövegekkel, eltúlzott mimikával és gúnyos mosollyal palástolt semmitmondással próbált küzdeni – mindhiába – Varga Judit tényekkel alátámasztott, higgadt, intelligens és szellemes, de kemény érvelése ellen. Miniszterünkről kevésbé polkorrekt körökben azt mondanák, „tökös nő”.

A balliberális politikus hölgyekről viszont általánosságban megállapítható: görcsösen igyekeznek agancsot növeszteni, de csak suták maradnak.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Gender, szakállad kender

ĀEzt a kis mondókát elalváshoz találtam ki. Bárgyú, de megnyugtat. Mint gyermekkoromban a hasonló kis versezetek, amikor a kommunista vezetők hivalkodó életéről fantasztikus hírek keringtek

Kelemen András

Kelemen András

Valami Amerika (2.)

ĀDan P. McAdams amerikai pszichológus, egyetemi tanár azt állítja, hogy szakmája szempontjából egészen különleges eset Donald J. Trump személyisége. Nézzük, mire alapozza ezt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom