Bán Károly

Vélemény és vita

A spiritus rector

Szanyi rávilágított: recseg-ropog a gyurcsányi történelmi talapzat

álláspont

„Nem leszek 2022-ben miniszterelnök, házelnök és még ki tudja micsoda. Szolgálni fogom az új kormányt. Ez az ambícióm” – mondta a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, aki 2011-es pártalapítása után addig mesterkedett, ameddig ő lett a magyarországi baloldal vezére. A balliberális oldalon láthatóan nagy megkönnyebbülést váltott ki a bejelentés, volt aki (például Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere) már egyenesen kétharmados baloldali győzelmet vizionált a következő parlamenti választáson.

Csakhogy van itt még néhány bökkenő. A gyurcsányi mestertervnek nem volt egyáltalán olyan fejezete, hogy ő szeretne lenni a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Ekkora butaság meg sem fordult a fejében. Ő is tudja – amit évek óta az összes közvélemény-kutatás is megállapított –, hogy ő a legelutasítottabb magyar politikus. Van ugyan egy félmilliós rajongótábora, nagyobbrészt a Kádár-rendszerre nosztalgiával tekintők körében, de ezzel messzire nem lehetne jutni. Gyurcsány már csinált egy családi vállalkozást, ez lenne a Demokratikus Koalíció, benne hűséges fegyverhordozók seregével kudarcos kormányzásának világából, egykori KISZ-es pajtásokból és az eredeti tőkefelhalmozás idején gazdagodását segítők siserehadából. Miniszterelnök-jelöltnek pedig éppenséggel feleségét, Dobrev Klárát szemelte ki.

„Bár Klára egyelőre még nem ambicionálja eléggé, de dolgozunk rajta” – panaszolta el a magát a baloldali összefogás ideológiai vezérének tekintő „spiritus rector”. Persze, ahhoz, hogy ő váljon a baloldal szellemi irányítójává, előbb meg kellett dolgoznia két, a DK-nál sokkal erősebb pártot, az MSZP-t és a Jobbikot. Előbb félreállíttatta Botkát, majd hű szövetségesévé tette a szocialisták két vezéralakját, Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant. Utóbbiak már a hűségesküt is letették. Sőt páros lábbal rugdalták ki az MSZP-ből mindazokat, akik az éceszgéber gyurcsányi mestertervvel szembe mertek helyezkedni.

A Jobbik szalonképessé fazonírozása már macerásabb feladat volt, de a gyümölcs ott is beérett. „Végtelenül sajnálom az ügyet, Virág elvtárs, de hát én jó előre megmondtam, hogy én ideológiailag nem vagyok elég képzett. Mert ha például Bástya elvtárs tábornoki egyenruhában úszkál abban a medencében, csak megismertem volna a vörös stráf miatt, és akkor megóvtam volna a sprickoló tömegektől” – mondta Pelikán Bacsó Péter A tanú című filmjében. Most éppen oda jutottak, hogy ma már a jobbikosok óvják Bástya elvtárs vörös stráfját. Aki sprickolni mer, csak a Fidesz embere lehet. Az október 11-i, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei időközi országgyűlési választáson a hat párt történelmi megállapodása után jutalmul éppen egy rasszista kijelentéseiről elhíresült jobbikos lesz a baloldali pártok közös jelöltje.

Ezt még „Drágabolgárúr” is lelkesen üdvözölte a Klubrádió Beszéljük meg című műsorában. Ám történt egy kis baleset. Az MSZP-t otthagyó, új baloldali pártot alapító Szanyi Tibor nyílt levélben fakadt ki. Azt írta: „Egyedül vagy, Gyuri! Te meg a nácik! Meg a gyáva asztaltársaságod!” Mi a francból gondoljuk, hogy ha tíz éve nem sikerült egyik törpepártnak sem egy világos, szerethető politikával az élre jutnia, akkor egy ballib-neolib-újnáci-zöld keverék iránt majd kitör a közéleti rajongás? – tette hozzá Szanyi. Majd megemlítette: sem a DK-nak, sem a Momentumnak, sem az LMP-nek, sem a Párbeszédnek, sem a Liberálisoknak gyakorlatilag egy megveszekedett emberük sincs a kistelepülések világában, s a Jobbiknak vagy az MSZP-nek is alig, ha egyáltalán.

Szanyi rávilágított: recseg-ropog a gyurcsányi történelmi talapzat.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Egy régi könyvnap

ĀA Szabad Európa Rádió dokumentumai között kutakodva egy 1964-es könyvnapi tudósításra bukkantam

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

A nemzetközi helyzet

ĀÉvekig kaptam Lengyelországból egy kis lapot, amelyen a képek és feliratok mellett egy kör alakú kitűző is volt, „August 23” felirattal és gyászszalaggal

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom