Korompay Csilla

Vélemény és vita

Halálos hülyeségek

Rendkívül gyorsan nő, már százezer fölött jár a Normális élethez ragaszkodók Facebook-csoport tagjainak száma

álláspont

Ez nem is meglepő, hiszen ki ne szeretne visszatérni a normális – vagyis korábbi, megszokott – életéhez, ki nem unja még a maszkviselést és ki ne aggódna az esetleges újabb szigorítások miatt? Ki ne akarna szabadon utazni, jönni-menni, koncertre járni? Első pillantásra ártalmatlan zúgolódásról van szó. Ha azonban elmerülünk a csoport posztjaiban és a kommentek özönében, ijesztő kép bontakozik ki. A megszólalók nem egyszerűen frusztráltak, hanem – többnyire a valóságtól teljesen elrugaszkodott érvekkel és állításokkal – lázítanak és durván, alpári hangnemben mocskolódnak.

Közös bennük, hogy fölöslegesnek tartják a kormány járvány elleni intézkedéseit. A beszélgetésekben részt vevők zömének meggyőződése, hogy a járvány, sőt a vírus „csak kacsa”, akik hisznek benne, azok a propaganda által átvert idióták, akik pedig hajlandók betartani a szabályokat, például a maszkviselést, fideszes birkák. A mélységes megvetés általánosan jellemző a csoportra a maszkot hordók, a kormánypárti politikusok és az orvosok irányában. Utóbbiakat azért gyűlölik, mert szerintük nem mondják ki az „igazságot”. Szlávik János infektológust és Merkely Béla professzort sok más, nyomdafestéket nem tűrő kifejezés mellett hazug, tudatlan talpnyalónak nevezik, Mengelét is emlegetve. Megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyként hivatkoznak viszont „Professzor Dr. Sucharit Bhakdi mikrobiológus és fertőzésepidemiológiai orovos”-ra (sic!).

Számtalan hozzászóló nyilvános profilját végignézve nagyjából három kategória különíthető el. Az első
a kamuoldalak álhíreit fogyasztó DK-szimpatizáns, aki forráskritika nélkül vevő bármire, ami alátámasztja Orbánfóbiáját, emellett rendszeresen posztol a „Pénz és siker angyala – Oszd meg és hozzád is betekint” illetve „Ha nem osztod meg ezt a képet 3 percen belül, akkor elkerül a szerencse” jellegű képeket. Aztán vannak az oltásellenesek és az 5G-től rettegők – úgy vélik, az 5G sugárzásával terjesztik a vírust, „ahogy épül a hálózat csak rá irányítják az emberekre és már hat is”. A harmadik típus a dackorszakban ragadt fiatalabbaké: engem nem kényszeríthetnek semmire, „azért sem veszem fel a maszkot, és beoltatni sem fogom magam”, mert „olyan ez a vírus, mint Colombo felesége, hogy senki sem látta”. Beigazolódott tehát, amire a szakemberek figyelmeztettek: mivel nálunk „túl sikeres” volt a járvány elleni védekezés, és viszonylag kevés embernek van közvetlen tapasztalata a betegséggel, egyesek hajlamosak azt gondolni, nem is létezik.

A „lázadók” továbbra is a svéd példát követnék.

Ott, mint tudjuk, a „normális élet” oltárán beáldozták az időseket, Magyarországhoz képest eddig tízszeres (!) halálozást produkálva. A Normális élethez ragaszkodók csoportjában erős az a vélekedés, hogy a vírus – ha egyáltalán van – úgyis „csak” a gyengéket viszi el, és „valamiben meg kell halni”. Hátborzongató gondolatok, egyenesági rokonságban a Momentum politikusának az időseket semmibe vevő álláspontjával.

A csoport adminja a Doktor Gődény néven ismert gyógyszerész–testépítő celeb, egy kamupárt elnöke, aki amúgy a táplálékkiegészítő-bizniszben jeleskedik, a járvánnyal kapcsolatos álhíreket pedig saját Facebook-oldala is intenzíven terjeszti. De ő csak egy a sok közül.

A kamu napjaink valutája, a tévképzetek tobzódása megállíthatatlannak tűnik. A „normalitást” mindig önmagához kapcsoló baloldal pedig – miután az álmentős–álcsodagépgyártó Németh-testvérpár csillaga leáldozott – még mindig az emberek megvezetésében bízik.

Csakhogy a vírus veszélyes, a hülyeség halálos.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kiss Antal

Kiss Antal

Egy pap a Momentum gyékényén, nyílt levél Hodász Andrásnak

Ā„A világi hívők mindenkor »keresztény lelkiismerettel« és az azzal megegyező értékekkel egyetértésben teljesítik általános politikai kötelességeiket, gyakorolják sajátos feladatukat, hogy az evilági rendet keresztény módon átitassák”