Őry Mariann

Vélemény és vita

A liberálisok árulása

Ha a nyugati liberális eliten múlna, nem lehetne megtartani szerdán a Europe Uncensored, azaz Európa cenzúrázatlanul című konferenciát

álláspont

A naphosszat szólás- és sajtószabadságért aggódó liberális sajtó és „civil” szféra számára ugyanis nincs veszedelmesebb dolog, mint ha tényleg nincsen cenzúra.

Az említett videókonferencián Aleksandar Vučić szerb elnök, Orbán Viktor magyar és Janez Janša szlovén kormányfő mond beszédet a francia Republikánusok európai parlamenti képviselője, François-Xavier Bellamy köszöntője után. Ez azért rendkívül bosszantó a fentebb említett csoportok számára, mert minden erejükkel azon vannak, hogy e három vezető hangja csak az ő szűrőjükön keresztül jusson el a nyugat-európai közvéleményhez.

A Magyarországot az Európai Parlament balliberális mainstreamjével – sajnos a Néppártéval is – szemben rendre megvédő Bellamy is bátorságról tesz tanúbizonyságot. Az ő munkahelyén ugyanis különösen agresszív a véleményterror, az utóbbi időben pedig már a szabályokat és a szokásjogot is gátlástalanul felrúgják, legyen szó a Sargentini-jelentésről vagy a tisztségek elosztásáról.

Európának ezen a felén még lehet úgy beszélni, ahogy nyugatabbra már rég nem. Vagyis persze lehet ott is, ha valakit nem zavar, hogy perifériára szorítják, és mindenféle dehonesztáló jelzőket aggatnak rá. Ezt teszik akkor is, amikor a régiónkról tudósítanak: nem lehet csak úgy magában leírni, mit mond Orbán Viktor például. Okvetlenül minősíteni kell – a nyugati sajtó egy részében a magyar kormányfő egyenesen szélsőjobboldali – és minden egyes idézetet, magyarországi eseményt kedvenc NGO-ik, szakértőik, sorosista jogvédőik és liberális politikusaik hazugságaival kell keretezni.

Nemhiába van akkora visszhangja például, ha a magyar miniszterelnök a bevándorlásról beszél, hiszen e témában tűzzel-vassal irtják a tiszta beszédet. Óriási erőket kell ahhoz mozgósítani – és meg is teszik –, hogy a nyugat-európai emberek ne kergessenek el messzire minden politikust, lobbistát és jogvédőt, aki még mindig azt mondja, hogy a tömeges migráció jó ötlet. Eltitkolni nem lehet, hogy baj van, ezért már inkább elhallgattatják az ellenvéleményeket, és megmérgezik az emberek lelkét azzal a gondolattal, hogy idegengyűlölő az, aki szerint baj van. A nagy nyitottságból persze nekünk nem jut: valamilyen oknál fogva a sokszínűség egyesek számára azt jelenti, hogy egy brit osztályban minden kislány kendőt hord, nem pedig azt, hogy meg kell védeni mondjuk a székelyeket.

A nyugati liberális elit nem csak a sajátjainak hazudott, hanem mindannyiunkat elárult. A mi régiónknak például azt hazudták, hogy egyszer be fognak fogadni. Az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad áramlásáról szóló szirénhangok elfelejtettek kitérni arra, hogy még 2020-ban is másodrendű tagokként fogják kezelni a 2004 után csatlakozó tagállamokat, ha érdekük úgy kívánja. Nem szóltak arról, hogy hiába teljesítjük a részünket, hiába nyitjuk meg a piacainkat,
a kohéziós forrásokról mint könyöradományról fognak beszélni. Annak ellenére, vagy éppen azért, mert gazdasági növekedésben jobban állunk. Arról meg végképp nem szóltak, miféle ideológiai diktátumokkal fognak előállni, ráadásul a közös európai értékekre hivatkozva.

Ezért kell megtalálni a módját, hogy a régiónk szava cenzúrázatlanul eljusson mindenhova. Fel kell venni a kesztyűt, fel kell használni vagy akár meg kell teremteni a platformokat ahhoz, hogy a tiszta beszéd is teret kapjon. Nem lesz könnyű, de a tét nagyobb annál, mint hogy küzdelem nélkül adjuk fel.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Kőszeg, az átlátszó

ĀFricska. Most azt köllene eldönteni (amúgy „ugocsaiul”), hogy Kőszeg Ferenc írt-e az Átlátszón, vagy ő maga átlátszó, esetleg a levitézlett egykori pártja próbál a semmiből újjáéledni

Rab Irén

Rab Irén

„Holnapra megforgatjuk az egész világot”

ĀA magukat civilnek nevező szervezetek hálózattá nőttek, és befolyásolják gondolkodásunkat. Anyagi gondjaik nincsenek, a háttérhatalom bőségesen jutalmazza aktivitásukat