Kondor Katalin

Vélemény és vita

Akiket a „modern élet” szele megcsapott

Mióta „modernizálódott” Európa, bennünket is elér minden divathullám, bocsánat, minden marhaság, amit a művelt és nagyon modern Nyugat kitalál

S ezeket sokan, nagyon sokan ájultan követik. Ebben az élet valamennyi területe érintett, legyen szó a férfiak fizikai és hatalmi erejével való visszaélés elleni me too-mozgalomról, a fogyókúra ilyen-olyan módszereiről, avagy a Black Lives Matter elnevezésű, az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő legújabb mozgalomról.

Ez utóbbi az elmúlt hetekben immár rendre megtölti hírekkel a világ lapjait, köztük a magyar lapokat is. Nem igazán érthető, hogy Magyarországon, ahová soha senki nem hurcolt el szerencsétlen afrikaiakat rabláncon, hogy helyettünk dolgozzanak, ellentétben Amerikával és más gyarmatosító országokkal, honi modernjeink mégis úgy érezték, itthon is tiltakozni kell, akkor is, ha szerencsére nincs semmi gond nálunk az itt tanuló vagy éppen dolgozó feketékkel. Hiába, a divat, az divat. Ha például a magasságos Amerika vagy Nyugat-­Európa, celebjeink két nagy példaképe úgy gondolja, hogy nem is ember az, aki nem vesz magának méregdrága, mesterségesen kilyuggatott farmernadrágot, mert valami idióta azt Párizsban, Milánóban, netán New Yorkban, a világ közepén kitalálta, akkor nincs mese. Boldog boldogtalannak abban kell járnia, még akkor is, ha estefelé még nyáron is lefagy a térde.

Szóval Nyugatról diktálnak nekünk, és ez bizony szégyen. Szégyen már csak azért is, mert alig hagytuk magunk mögött a kommunizmus-szocializmus átnevelő táborát, megérkezett hozzánk, és teret hódított az ellenkező oldalról jövő véleménydiktatúra.

Jól tudjuk, jelbeszéd, jelkép az egész életünk, csakhogy ebben is van szép, igaz meg szabatos, valamint rút, hazug és pongyola. A mun-kahelyi visszaélések, akár szexuális akár más zsarolással járnak, bűnügyi kategóriába tartoznak, s az ember itthon, Magyarországon csak szégyenkezik, vajon miként létezhet, hogy az ez ellen való tiltakozáshoz a Nyugatot kelljen majmolnunk, mert valahogy itthon nem mert ez ellen felszólalni senki. Kellett a bátorítás külföldről? Nem gondolnám.

Még csak a velük való szolidaritásban sem hiszek. Az egész semmi más, mint a Nyugat ostoba, kritikátlan majmolása. Ami sok mindenről árulkodik, de önálló gondolkodásról semmiképpen. Igen, bizonyos értelemben gyarmat lettünk újra. Diktálni próbálják nekünk – sajnos nem eredménytelenül – a divatot, a gondolkodásmódot, meghatározzák, milyen a korszerű női szerep és a férfiszerep, s még azt is megkísérlik elrendelni, ki és mi ellen tiltakozzunk. Nehogy már magunk találjuk ki mindezt, úgy, ahogy személyiségünkhöz illik!

Pszichológusok számos alkalommal nyilatkoznak arról, hogy a különböző generációknak, X, Y, Z, mik a jellemzői. Az X tagjai az ipari forradalom idején születtek, életüket a mosógép, a porszívó, a televízió, a magnó segítette. Az Y – állítják a szakemberek – már a az individualizmus, az énközpontúság tapasztalataiból építkezik, a Z pedig egyértelműen az internet és az „okoseszközök” generációja. Meglehet, tévedek, de egyik korszak sem írta elő, hogy fel kell adni személyiségünket, s beleolvadni egy olyan masszába, amelynek láthatatlan főnökei előírják, milyenek legyünk és mit cselekedjünk.

Utánozás, majomszokás, mondtuk óvodás korunkban, ha valakit utánzáson kaptunk. Márpedig mára ebből áll a világ. S bár a véleményszabadságot, az önálló gondolkodáshoz való jogot unos-untalan hangsúlyozzák, mégis leginkább azt az embert bélyegzik meg és zárják „karanténba”, aki vállalja önálló gondolatait, s nem a majmolásra szakosodott. Nem hinném, hogy egységes masszává kellene gyúrni az emberiséget, nem hinném, hogy az utánzás lenne a jövő útja, s hogy az amerikai, nyugat-európai recept érvényes lenne mindenkire. Mint ahogy azt sem hiszem, hogy az egyéniségét, szuverenitását megőrző, saját útját járó embert vagy államot büntetni, támadni kellene.

Mai életünkben tehát úgy tűnik, mindenfajta vírus gyorsan terjed. Az ostobaságé is. Vezényszóra. S meg is érkezik hozzánk gyorsan. Így jártunk a fehérellenes vírussal is. A fertőzés ereje pedig mindig fokozható. Ennek egyik bizonyítéka az a minapi hír, hogy ideiglenesen kivették az Elfújta a szél című filmet az HBO Max kínálatából. Kicsit kiegészítik ugyanis, azaz a film történelmi hátterének magyarázatával és a rasszizmustól való elhatárolódással kerül majd vissza a szolgáltató könyvtárába. Az HBO nem is tagadta, hogy a film ideiglenes eltávolításáról a George Floyd halála miatti tiltakozások nyomán döntöttek.

Serényen dolgoznak tehát az agymosó iparág munkásai. Ne adja Isten, hogy a nagyszerű régi és új magyar filmek bármelyikét is átdolgozásra és háttérmagyarázattal való ellátásra ítéljék a Nyugat-majmolás nagymesterei.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Állati ítélet

ĀFricska. Bár életem során sokszor volt kutyám-macskám, de sohasem voltam állatbolond

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

A becsület diadala

ĀCsütörtök reggel a következő bejegyzést osztotta meg közösségi oldalán Orbán Viktor: „99. A veszélyhelyzetnek vége, de a munka nem áll meg. Újraindítjuk a gazdaságot, megvédjük a magyar munkahelyeket és újakat teremtünk. Egyetlen magyar sincs egyedül!”