Őry Mariann

Vélemény és vita

Mérlegen a Merkron-terv

Holnap mutatja be a koronavírus-válság kezelését célzó csomagját Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A német politikusnak ismét egyensúlyteremtésre kell törekednie

álláspont

A német kancellár és a francia elnök közös javaslata – vagy ahogy a nemzetközi sajtóban hívják, a Merkron-terv – szerint ötszázmilliárd eurós uniós alapot kellene felállítani. Ezt az összeget úgy teremtik elő, hogy a tagállami kormányok felhatalmazásával az Európai Bizottság felveszi az ötszázmilliárd eurós hitelt, amit majd a következő hétéves költségvetési ciklus első éveire koncentrálva költenének el.

Az úgynevezett takarékos négyek – Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország – gyorsan előálltak egy másik javaslattal: az adósságok közös megosztása és a büdzsé növelése helyett inkább olcsó, alacsony kamatozású hitelek kellenek, és a szokásos menetrendet követve jött is az olasz tiltakozás. A déliek ritkán örülnek annak, amit a takarékosok javasolnak és vice versa.

Von der Leyennek tehát sok szempontot kell figyelembe vennie. Azt is fontos megemlíteni, hogy a bejelentése másnapján Angela Merkel már a visegrádi négyekkel egyeztetett, és természetesen szó volt az ötszázmilliárd eurós javaslatról is. Világos, hogy a V4-ek egy ilyen horderejű válságkezelési tervnél megkerülhetetlenek.

A világsajtó bő egy hete elemzi a Merkron-tervet, és az egyik fontos következtetés – amire például a német Die Zeit szerkesztője, Josef Joffe is jutott –, hogy most bizony Macron nyert. Németország ugyanis hagyományosan inkább a takarékosokhoz húz, semmi eurókötvény, semmi kimentés, Franciaország viszont a déliek szájíze szerint alakítaná jóléti állammá az uniót. A Macron gondolkodását tükröző közös terv ráadásul erőteljes centralizációt hajtana végre, elbillentené az egyensúlyt a tagállamoktól a bizottsághoz. Joffe szerint a terv elemei az európai egyesült államok felé mutatnak. Bizonyos milliárdostól hallottunk mostanában örökjáradék-kötvényekről és szorosabb integrációról is, szóval lehet, hogy megszólalhatnak a fejünkben a vészcsengők – de várjuk meg Von der Leyen bejelentését.

Ami a Joffe szerint megrendült német pozíciót illeti, Merkel hátországa vegyes képet mutat. Ami a pártelnöki és későbbi kancellári örökösödést illeti, a koronavírus nem a konzervatív Friedrich Merznek kedvez, hanem a Merkelhez közelebb álló Armin Laschetnek, elsősorban azért, mert utóbbi tartományi miniszterelnökként beszéd helyett cselekedni és válságkezelni is tud, ráadásul az alelnökjelöltje Jens Spahn egészségügyi miniszter. Másrészt viszont ott van a nem múló probléma, amelyben cinkos a német média és a baloldal: a politikai erőszak. Miközben másról sem beszélnek, mint szélsőjobboldali fenyegetésről, hogy összemossák a neonácikkal a legnagyobb ellenzéki párt AfD-t, szabadon garázdálkodnak az antifák, demokratikus választásokon mandátumhoz jutott politikusokat vernek össze, gyújtják fel az autójukat, irodájukat. Csupa olyan dolog, ami Magyarországon nem történik meg, mégis a mi jogállamiságunk miatt aggódik éjt nappallá téve az európai liberális elit, benne Roth német államminiszterrel, aki még mindig elmulasztott bocsánatot kérni a vádaskodásért. Ha a magyar kormány is úgy szólna bele mások dolgaiba, mint azt a szociáldemokrata politikus és társai teszik, bőven lenne miről kioktatni a németeket.

A következő időszakban tehát sok minden kiderül majd arról, mennyire erős a német vezetés, és mire képes a járványkezelésben nem túl penge Macron. Ezúttal is Európa jövője dől el – és a visegrádiaknak ehhez is lesz pár szavuk.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Kupcsenko kurta kocsmája

ĀAmikor 2006 februárjának végén Moszkvában 81 éves korában elhunyt Mihail Kupcsenko, semmitmondó neve ellenére nem akárki szenderült jobblétre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom