Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Karantén (8.)

Európa még mindig a vihar közepén van, annak ellenére, hogy több ország már lazítja a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantént

álláspont

Erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója, aki szerint nincs gyors sáv, amelyen vissza tudunk jutni a normális élethez. Pedig Európa-szerte egyre többen sürgetik – politikusoktól a gazdasági élet szereplőin át a családokig – a megszokott mindennapi élethez való visszatérést s még inkább a gazdaság újraindítását.

Ahogy haladunk előre az időben, a világjárvány egészségügyi kérdései mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a gazdasági következményekkel való megbirkózás. Érthetően, hiszen az eddigi adatok és a friss elemzések szerint az 1929–33-as világválság óta (békeidőben) nem érte ekkora sokkhatás a világgazdaságot. A visszaesés mélypontja előreláthatóan a második negyedévben, azaz április–június között lesz, A legtöbb nyugat-európai országban tíz–tizenöt százalékkal eshet vissza a GDP, és bár utána már fokozatos újrakezdés, lassú javulás várható, az év egészében a második világháború óta nem tapasztalt mély, globális recesszió lesz. A Nemzetközi Valutaalap prognózisa szerint akár kilencezermilliárd dollárnyi GDP is kieshet 2020-ban a világgazdaságból, ami egyenértékű Japán és Németország – a világ harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága – együttes egyéves bruttó hazai termékével!

Mivel hazánk a világ egyik legnyitottabb, a külső környezetnek leginkább kitett országa gazdasági, kereskedelmi szempontból, nem állíthatjuk meg a határon – az illegális migrációval ellentétben – a világjárvány súlyos gazdasági következményeit. Ezért is jó hír, hogy az IMF legfrissebb előrejelzése szerint az Euró­pai Unióban Málta után várhatóan a magyarországi GDP csökken a legkevésbé idén: 3,1 százalékkal. Ekkora visszaeséssel számol a magyar kormány is, ami reális lehet, mert a sikeres magyar – munkaalapú és családközpontú – modell kiépítésének köszönhetően az elmúlt tíz évben lényegesen csökkent hazánk külső sérülékenysége. A váratlan gazdasági nehézségek, sok helyen a munka részleges vagy teljes leállása persze egyáltalán nem szívderítő, miután az utóbbi néhány évben kezdtünk hozzászokni az öt százalék körüli, az unióban éllovas növekedéshez. A gazdaság „újranyitását”, a termelés, a szolgáltatások, a kereskedelem, a turizmus válság előtti szintjének visszaállítását ezért az egész ország nagyon várja.

Miután a kormánynak az elmúlt hat hét alatt sikerült lassítani a járvány terjedését, és felkészíteni az országot és az egészségügyi rendszert a legrosszabb forgatókönyv esetére is, a koronavírus elleni védekezés első szakasza a jövő hét végén lezárul, közölte a miniszterelnök tegnapi rádióinterjújában. A május 3. után kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon, de még nem vagyunk túl a járványon, az ismeretlen ellenség itt van, együtt kell élni vele, amíg nincs ellene vakcina. Ezért a védekezés második szakaszában az a feladat, hogy okosan, új szabályok szerint szervezzük meg az életet, hangsúlyozta Orbán Viktor, s hozzátette, az a legfontosabb, hogy nem rezeltek be a magyarok, fegyelmezetten és nyugodtan alkalmazkodtak az új körülményekhez. Ezért ő gyors kilábalásra számít, szerinte a gazdaság fordulatszáma három hónapon belül megközelíti a korábbit.

Az Orbán-terv keretében rendelkezésre álló mintegy tízezermilliárd forintos gigantikus pénzügyi keret okos, hatékony felhasználása közös lehetőségünk és felelősségünk. Minket, magyarokat – ha ráhajtunk – ez a „gyors sáv” vezethet vissza a normális élethez.

(A szerző lapszerkeszt)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Háború és béke

ĀAz újraolvasandó könyvek idejét éljük, és sokadszor fedezzük fel a drótszamarat. Két szórakozás, amelyeknek csak előnyeik vannak.

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Ha lehetne

ĀPipogya nemzet lennénk, ha hagynánk, hogy megint dilettánsok „menjenek az ország ügyében”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom