Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Már megint az SZDSZ

A stílus maga az ember, szoktuk mondani. A balliberális térfélen pedig az a sláger – sok más hazug lózung mellett –, hogy a Fidesz eldurvította a közbeszédet

álláspont

Párás tekintetű marxisták, magukat függetlennek valló Orbán-fóbiás sajtómunkások és nyugat-európai Ká­naánról szónokló ifjú SZDSZ-növendékek egyaránt szeretnek azon keseregni, hogy a jobboldal nem csupán a demokráciát és a jogállamiságot tiporja sárba, hanem a közéleti diskurzus színvonalát is lenullázta. Hallgatjuk amúgy már ezt egy jó ideje.

Ebbe a hamis sztereotípiába rondított bele elementárisan az ellenzék 2018 decemberében a parlamentben, az utcán és a tévészékházban előadott ordenáré parádéval, majd tromfolta meg az egész hacacárét Bangóné Borbély Ildikó, amikor nemes egyszerűséggel lepatkányozott pár millió magyar embert. Egész pontosan a kormánypárti szavazókat.

Persze akadnak „kisebb halak” is. Csupán megemlítve a mocskos szájú kommentelőket, vagy éppen a DK rendezvényén Orbán Viktor arcképét a kihelyezett, gondosan odaláncolt vasrúddal ütő néniket, aligha adhat okot büszkeségre az ellenzéki tábornak a szintén gyurcsányista Szabó Zoltán. Ő azt üzente a kormánynak: b…ódjon meg! Vagy a bukott kormányfő pártját a Momentumra cserélő Szarvas Koppány Bendegúz, aki lámpavasra húzná a fideszeseket. Vagy párttársa, az államfőt sértegető Timmermans-kedvenc Nagy Blanka.

Aztán a hétvégére befutott Bruck Gábor mélységesen mély elemzése. A Népszava cikkírója korábban Demszky Gábornak meg az SZDSZ-nek adott tanácsokat, most pedig az egész országot akarja megtanítani arra, hogy a hülyék voksolnak Orbán Viktorra. Ők a vidéki emberek, akik csak a kifejletlen hüllőagyukat használják.

Bezzeg a városiak, az „urbánusok”! Ők felvilágosultak, gondolkodnak, tehát ellenzékiek. Mint Bruck, Bangóné és a többiek. Vagy például az országot a csőd szélére sodró Gyurcsány Ferenc, a lyukas zokniját egy országnak megmutató Hadházy Ákos, továbbá a fojtani szót ly-nal író Kunhalmi Ágnes.

Értjük: az igazi, az agyát is használó demokrata melléjük húzza be az ikszet, szemben a mucsai jobboldalival, aki azt mondja, hogy az „én világom a kocsmától a templomig terjed, és nem érdekel, hogy mi van ezen kívül”. Őket nevezi a szélsőliberális übermensch a „nagy és tanulatlan szavazótábornak”, akiket a lelkük mélyén csak az izgat, ami közvetlenül érinti a családjuk biztonságát. Merthogy – így a bukott politikusok bukott szekértolója – Orbán szavazóinak a „többsége elszigetelten, bezárva él, leginkább vidéken, és úgy száz év választja el őket Európától”.

A vidékizés, az Európa-fétis, az utópisztikus gondolkodás, az önreflexió teljes hiánya és a megingathatatlan hit, hogy a szerző az élcsapat része, aki egyedül tudja, merre van az előre, mi a fejlődés, hol a haladás, tökéletes recept arra, hogy az ellenzék hogy tud sikertelen lenni 2022-ben – reagált a gyűlölködésre az LMP-s Ungár Péter. A diagnózis tűpontos, ha csak azt nézzük, hova vezetett a hasonló gőggel politizáló SZDSZ útja.

A magyarázattal azért akad probléma. A szabadmadarak ugyanis, rákapaszkodva a szocikra, temérdek kárt is okoztak hazánknak, s nem pusztán a körúton belülről nézték le honfitársaik döntő többségét, különösen a vidéki magyarságot. Ezért Ungárral ellentétben úgy látjuk, ezt a produkciót nem kéne megismételni, se Bruckkal, se nélküle. Érveink is vannak. Röviden: hasonlítsuk össze az elmúlt tíz év teljesítményét az azt megelőzővel! A koronavírus-járvány most mindenkit próbára tesz, a kormányt és az ellenzéket is. Morális szempontból sem kérdés, melyik oldal áll jobban.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Az Aljasság Könyve

ĀIgen elgondolkodtam, hogy méltó módon miként lehet foglalkozni a méltatlanság legaljával

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Felelősség és közösség

ĀHa mindenki úgy gondolkodik, nem az ő viselkedésén múlik a járványügyi helyzet súlyossága, ugyanúgy járunk, mint amikor egyenként teleszemeteljük a világot