Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Életveszély a városházán

Mi szóltunk – jegyezhetnénk meg lakonikusan, látva Karácsony Gergely szégyenteljes viselkedését a koronavírus-járvány s különösen is a Pesti úti idősek otthona ügyében

álláspont

A kampányban ugyanis nem győztük hangsúlyozni, politikai hajlékonysága és zuglói semmittevése nem azt vetíti előre, hogy alkalmas lenne egy világváros vezetésére. Sőt. Igaz, a mostani haváriához még csak hasonlóra sem számított senki, azt azonban bizonyosan tudtuk, hogy az operatív szónál nem az ő képe szerepel illusztrációként a lexikonban. Finoman szólva sem. Amit azonban a napokban előad, az már
a felelősségáthárítás és a jellemtelenség netovábbja.

Nézzük a tényeket! A legújabb információk szerint tízen hunytak el, s több mint kétszázan fertőződtek meg az említett budapesti szociális intézményben.

A fenntartó, azaz a főpolgármester megsemmisítő védekezésének szánt, a kormányhivatallal folytatott, nyilvánosságra hozott levelezéséből tudjuk: hiába kérte a főváros, hogy a kórházakból visszaérkező időseket szűrjék, ez elmaradt. Csakhogy a citált válaszból kiderül az is, azért nem került sor e vizsgálatokra, mert nem biztos, hogy az egyszeri teszt valós eredményt ad, legfeljebb álbiztonságot jelent, az érintetteket mindenképp karanténba kellett helyezni, legalább két hétre. Kérdés, erre sor került-e. Vagyis: a lejáratást emlegető, botcsinálta főpolgármester olyasmivel „vág vissza”, ami csak szerinte hatásos.

Karácsony egyébiránt még tegnapi kifakadásaiban is azt fejtegette, hogy a hivatali ellenőrzések nem tártak fel hiányosságot. Valójában igen, sőt, a kormányhivatal még mindig vizsgálódik. Hiszen a párbeszédes Facebook-huszárral ellentétben a helyszínre is ellátogató országos tiszti főorvostól értesültünk róla, hogy nem volt biztosított a folyamatos orvosi jelenlét, továbbá lejárt szavatosságú fertőtlenítőket is találtak. Előzőleg ráadásul arról érkeztek hírek, hogy a rüh is felütötte a fejét, s az sem a megfelelő higiéniára és a rendezettségre utaló körülmény, hogy a honvédség volt kénytelen megtisztítani a létesítményt a húsvéti hétvége folyamán.

A városvezető tehát továbbra is csúsztat, hárít, a kormánytól követel lépéseket, vagyis a megoldást ezúttal is mástól várja – ki tudja, talán a DK elnökségébe még éppen a veszélyhelyzet előtt bekerülő kommunikációs tanácsadó, Kálmán Olga javaslatára. Ez igazából mindegy is, bár abból a szempontból talán mégsem, hogy erősíti a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén nyilvánvalóvá vált Gyurcsány-befolyás képét.

A lényeg mégis az, hogy míg a kormány határozott döntéseket hoz a védekezés és a gazdaság megtartása érdekében, ismét konfliktusokat vállalva fél Európával, Orbán Viktor pedig személyesen is ellenőrzi az egészségügyi felkészülést a tömeges megbetegedések időszakára, az ellenzék üdvöskéje nem győz magyarázkodni, ujjal mutogatni, kibújva bárminemű felelősség alól.

És közben szinte nem csinál semmit, pláne nem tehet semmiről. Hasonló volt a helyzet az ingyenes parkolás és a közösségi közlekedés életveszélyes átszervezése esetében is. De emlékezhetünk arra a sértődött rinyálásra is, amit azt követően vágott le a főpolgármester, hogy a miniszterelnök az egyes településvezetőkre bízta a húsvéti hétvégére szóló további korlátozások bevezetését. Ettől Karácsony annyira megijedt, hogy órákig kvázi lebénult.

Persze nincs új a nap alatt. Ez maga a demszkyzmus, a tőről metszett SZDSZ-es tempó, a tettek helyett szavak politikája, amely sohasem épít, mindig csak rombol, és mindent megkérdőjelez. Csakhogy világjárvány idején ez a viselkedés nemcsak bosszantó, de életveszélyes is. Csak szólunk.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Woland színe és visszája

ĀNemrégiben volt nyolcvan éve, hogy elhunyt a világnagyhatalomnak számító orosz irodalom egyik legnagyobbika, az az író, akivel talán a legjobban lehet várni a moszkvai találkozást: Mihail Afanaszjevics Bulgakov

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom