Kondor Katalin

Vélemény és vita

Kézmosás

Egyszerűen szégyenkeznem kellett, amikor a minap megláttam azt a fényképet, amely arról a videóról készült, amelyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mutatta be, hogyan kell hatékonyan kezet mosni

Igaz, hogy immár mindenki előtt világos, bizony az unió kissé későn ébredt fel koronavírus-ügyben, de végtére is, jobb későn, mint soha. Vajon kinek szánta az elnök az oktatást? Vagy minek? Viccnek?

Már csak azért is kérdés ez, mert nálunk, Magyarországon a szakemberek – politikusok, egészség­ügyiek – jóval korábban tudatták velünk, ez ellen a vírus ellen fontos és hasznos a kézmosás. Akkor az Euró­pai Unió felelősei még éppen Csipkerózsika-álmukat álmodták. Az Euró­pai Unió­ba érkező s már régóta számszerűen fel sem mérhető, illegálisan itt tartózkodó „menekültek” viszont, aligha hinném, hogy okostelefonjaikon vagy videókon nézegetnék Von der Leyen kézmosási tanácsait. A magyarországi nyugdíjasok jelentős része pedig, azok, akik most karanténban vannak, és közben ház körüli kiskertjükben végzik az éppen időszerű tevékenységeket, bizonyára tudnak kezet mosni. Ha pedig végeztek a gereblyézéssel, valószínű, nem az elnök kézmosási trükkjeire kíváncsiak. Ugyanezt gondolom a német nyugdíjasokról is.

Eközben a vírus szépen bemutatta, hogy cseppet sem demokratikus. Nincs tudomásunk arról, emiatt eljárás alá vonták-e a koronavírust az unióban, a lényeg az, hogy az EU mindeközben nagyon is demokratikus maradt. Demokratikusan hullanak például területén az emberek. Továbbá teljes egyetértésben, mondhatnám teljes demokráciában szidalmazza Magyarországot, mert intézkedéseket „foganatosított” a járvánnyal kapcsolatban. Diktatórikus intézkedéseket, s ez nagy baj. Szerintük. Hiába mondja minden józan ember, hogy vészhelyzetben nincsen demokrácia, ők csak hajtogatják a magukét. Mi meg közben újból és újból rájövünk, mily könnyű bírálni, s mily nehéz hatékonyan intézkedni a gáncsoskodások közepette. Jogtudós barátom mondja mindig – nyilván hosszú évek tapasztalatát összegezve –, hogy ő nem akar senkit meggyőzni arról, mi az igazság. S hogy miért? Idézem őt. „Azért nem érdekli a legtöbb döntéshozót az igazság, mert a döntéshez hatalom kell, nem igazság.” Valahogy így vagyunk mi ezzel az Európai Unióval is, vagy az unió velünk.

Az újságírótanoncoknak megtanítják, mi jellemzi a karcolatot mint írásművet. Nos, rövid, szellemes, egyetlen problémát felvillantó s a tanulságot világosan megfogalmazó szépprózai műfaj. Hogy a tanulságot koronavírus- és unióügyben sikerült-e megfogalmaznom, kivált szellemesen, abban cseppet sem vagyok biztos. Már csak azért sem, mert a tanulság megfogalmazása immár többkötetnyire rúgna.

Mindenesetre mi innen, a fékevesztett diktatúrából illedelmesen megköszönjük az uniós polgárok nevében, hogy Ursula von der Le­yen – ha nem is menekültügyben, még kevésbé az Európai Unió égető gondjait illetően, hanem kézmosásügyben – hasznos tanácsokkal látott el bennünket. Ami engem illet, jobban örültem volna, ha a mosdatlan száj ügyében kaptunk volna tippeket tőle. Ez ugyanis igencsak elkelne. Itthoni, ellenzéki közéleti szerepet vállaló polgártársaink számára éppúgy, mint a hozzájuk hasonlóan minősíthetetlenül viselkedő uniós közéleti szereplők számára.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Putsay Gábor

Putsay Gábor

Az Orbán-terv nyomatékai

ĀA koronavírus-járvány terjedésével egyidejűleg történelmi lépéseknek lehetünk tanúi a fiskális és a monetáris politika részéről

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Kenyértörés

ĀJézus búcsúzóul így biztatta tanítványait az első nagycsütörtök estéjén: Ne nyugtalankodjék a szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem… Ezen a világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot