Korompay Csilla

Vélemény és vita

Egy hét epidémia

Aljas rágalom, hogy a honi ellenzék ne tudna összehangoltan és professzionálisan tevékenykedni, céltudatos lépésekkel tovább növelve népszerűtlenségét akár a koronavírus-járvány esetén is

álláspont

1. nap. Falus Ferenc egykori tiszti főorvos, az Együtt–PM csak komikusként sikeres főpolgármester-jelöltje,
a magyar politikatörténet legvizesebb performance-ának előadója avatott szakértőként arról beszél, vagy van már koronavírusos beteg Magyarországon, vagy nincs, de ha nincs, akkor is lehet még, sok vagy akár kevés. A háttérben két ló röhög.

2. nap. A DK közleményt ad ki, amely szerint a járvány elsődleges terjesztői a határon túli magyarok, ezért a párt azt követeli, hogy ne léphessenek Magyarország területére a külhoniak, a már itt tartózkodókat pedig toloncolják ki. Gyurcsány Ferenc bejelenti, hogy a vírusok kígyózására tekintettel fel kell gyorsítani az ellenzéki összefogást, teljes fúziót javasol, az egyesült párt neve szerinte lehetne Demokratikus Koalíció. Egyúttal bemutatja új titkárságvezetőjét, Jakab Pétert, aki szerényen elmondja, hogy a posztot külsősként, azzal a feltétellel vállalta el, hogy amíg a Jobbik tagsága nem csökken tíz fő alá, addig pártelnök maradhat. Leszögezi: mákszemnyit sem enged a nemzeti eszmékből, és csak azért nincs bocskaiban, mert azt a járványveszélyre tekintettel éppen fertőtlenítik.

3. nap. Bangóné Borbély Ildikó, Szél Bernadett és Hadházy Ákos megkísérel bejutni a Szent János Kórházba, azt hangoztatják, hogy országgyűlési képviselőként joguk van ellenőrizni a betegek testhőmérsékletét. Mivel a látogatási tilalomra hivatkozva a főbejáratnál útjukat állják, az egyik oldalkapun surrannak át, majd bemásznak a legelső nyitva talált ablakon. Az ortopédia pincéjébe jutnak, ahol három zsák lúdtalpbetéttel eltorlaszolják az ajtót, és óránként videóüzenetben számolnak be megpróbáltatásaikról, amelyek közül a legsúlyosabb, amikor a takarítónő dühösen dörömbölni kezd, mivel szüksége lenne a felmosóvödörre.

4. nap. Tüntetést szervez a Kossuth térre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyartanárok Egyesülete és a Független Diákparlament, határozott álláspontjuk ugyanis, hogy a koronavírus terjedését az iskolákban fel fogja gyorsítani, hogy Wass Albert bekerült a Nemzeti alaptantervbe. A húsz–huszonöt fős demonstráló tömeg egy transzparenst emel magasba, amin a Szájmakszot mindenkinek! felirat olvasható.

5. nap. Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők ismertetik legújabb kezdeményezésüket, amely arra irányul, hogy induljon jogállamisági eljárás Magyarország ellen, amiért nálunk a páciensek kórlapján még fel van tüntetve a betegek neme. Egyúttal követelik, hogy hazánk fogadjon be koronavírussal fertőzött betegeket, mert jelenleg igazságtalan az ilyen esetek eloszlása az EU-n belül.

6. nap. Karácsony Gergely közli, hogy kiszerelteti a klímaberendezéseket az összes tömegközlekedési járműből, így védekezve a koronavírus ellen, ami nem bírja a meleget. Emellett felkéri Czeglédy Csabát a járványveszéllyel összefüggésben tett intézkedések szerződéseinek ellenőrzésére. Az ötmilliárdos megbízási díj, valamint a szájmaszkokra és fertőtlenítőszerekre elkülönített nyolcmilliárd forint másnapra eltűnik, ekkor Czeglédy kinevezést kap a sikkasztást vizsgáló bizottság élére.

7. nap. Közös sajtótájékoztatót tartanak az ellenzéki pártok képviselői arról, hogy együttműködésük a vírus ellen hatékonynak bizonyult, így elérhető közelségbe került a kormányváltás. A nyilatkozókba többször belefojtja a szót az erős köhögés.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Petrin László

Petrin László

Ki volt Horthy?

ĀA rendszerváltoztatás egyik adóssága az egykori kormányzó rendkívül bonyolult hazai és nemzetközi helyzetben betöltött történelmi szerepének és államférfiúi tevékenységének tárgyilagos megítélése

Boros Imre

Boros Imre

Privatizáció vagy tervezett kifosztás? (1.)

ĀHárom évtizednyire vagyunk a rendszerváltozástól. Az egyik nagyon fontos eseménysor, az állami és más közösségi tulajdonok magántulajdonokká alakítása is több mint két évtizede befejeződött